"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σαν σήμερα (2/12/ΧΧΧΧ)

 

1805: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης νικά στη Μάχη του Αούστερλιτς τις ενωμένες δυνάμεις των Αυστριακών και των Ρώσων.
1822: Οι «μεγάλοι» της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Πρωσία και Ρωσία) συνεδριάζουν στη Βερόνα της Ιταλίας για να καταδικάσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των υπόδουλων λαών και των Ελλήνων.
1901: Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.
1979: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στο ελληνικό μπάσκετ με την ομάδα του Άρη και σημειώνει 30 πόντους σε αγώνα της ομάδας του με τον Ηρακλή.
2003: Η Τουρκία καταβάλλει την αποζημίωση που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου από την Κερύνεια για αποστέρηση της περιουσίας της στα κατεχόμενα.
1923: Γεννιέται η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη ντίβα της όπερας. [θαν. 16/9/1977]
1944: Γεννιέται ο Διονύσης Σαββόπουλος, έλληνας τραγουδοποιός.
1814: Πεθαίνει ο Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σαντ, γνωστότερος ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ, γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας τολμηρών βιβλίων, που χαρακτηρίστηκαν ως πορνογραφικά. Από το όνομά του προήλθε ο όρος «σαδισμός». 





2016: Φευγει από τη ζωή σε ηλικία 92 χρόνων η πρωταγωνίστρια του «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκίζελα Μάι (Gisela May) 
 
 
 
 
 
 
2010:
Πεθαίνει ο φιλέλληνας γάλλος πολιτικος ο Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν σε ηλικία 94 ετών
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: