"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Στα σκαριά η κυβερνοασπίδα του Ισραήλ




Μια εθνικής εμβέλειας "ασπίδα” για την προστασία του κυβερνοχώρου του ετοιμάζει το Ισραήλ, όπως ανέφερε, στο περιθώριο του 6ου διεθνούς συνεδρίου για την κυβερνοασφάλεια "Cyber Week” στο Τελ Αβίβ, ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, Yigal Unna. 



Κατά την ενημέρωση της διεθνούς αποστολής δημοσιογράφων που ταξίδεψε στο Ισραήλ για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου  ο κ. Unna, ανέπτυξε τη βασική αποστολή της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται, αλλά και τα επόμενα βήματα της χώρας του, προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στις αυξανόμενες κυβερνο-απειλές και να συνεχίσει να κατέχει διεθνώς μία από τις κορυφαίες θέσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας.  



Η Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν λίγους μήνες (τον Δεκέμβριο του 2017) και προέκυψε από τη συγχώνευση του Εθνικού Γραφείου Κυβερνοασφάλειας που ιδρύθηκε το 2011 από τον πρωθυπουργό της χώρας, Benjamin Netanyahu και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (λειτουργούσε από το 2015).


"Βασική μας αποστολή είναι είναι να καταστήσουμε τον κυβερνοχώρο του Ισραήλ όσο πιο ασφαλή γίνεται ώστε τόσο οι πολίτες, όσο και η εγχώρια οικονομία να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ψηφικοποίησης. 


Δεύτερος στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι η θέση της χώρας θα παραμείνει ισχυρή στο παγκόσμιο κυβερνο-στερέωμα. Στη δική μας σκληρή γειτονιά πρέπει να είσαι ισχυρός ή τουλάχιστον ισχυρότερος από τους αντιπάλους σου και ο κυβερνοχώρος είναι σίγουρα ένα από τα αναπτυσσόμενα πεδία μάχης και συγκρούσεων. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε προβάδισμα έναντι των εχθρών μας και να προηγούμαστε σε όλες τις πτυχές όχι μόνο για λόγους ασφαλείας αλλά και για να έχουμε τα επακόλουθα οικονομικά οφέλη”  είπε ο Yigal Unna για να συμπληρώσει ότι "στο Ισραήλ έχουμε μία μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία κυβερνοασφάλειας”. 



Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη που δημοσίευσε τον περασμένο μήνα η εταιρεία ερευνών Cybersecurity Ventures με τις 500 κορυφαίες και πιο καινοτόμες εταιρείες κυβερνοασφάλειας του πλανήτη, το Ισραήλ βρίσκεται στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. 



Το ισραηλινό οικοσύστημα



"Ο συνδυασμός της γνώσης, του ανθρώπινου κεφαλαίου, της βιομηχανίας και των φυσικών υποδομών, είναι θεμέλιο της κυβερνοασφάλειας, και η Διεύθυνση μας έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει από την πλευρά της κυβέρνησης, ότι ο δρόμος είναι ανοικτός, ώστε το οικονομικό μοντέλο να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό χωρίς εμπόδια. Το ισραηλινό οικοσύστημα είναι μοναδικό διότι είναι μία εξελικτική διαδικασία της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από την οποία βγαίνουν ορισμένες εκατοντάδες νεαροί άνθρωποι, με φρέσκες ιδέες και εξειδίκευση σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έρθουν σε επαφή με χρηματοδότες και την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους”. 



Το "μέτωπο” των κυβερνο-επιθέσεων έχει διευρυνθεί



Αναφερόμενος στις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται ο Yigal Unna παρατήρησε ότι οι τρόποι με τους οποίους οι ‘κακοί’ μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, ολοένα αυξάνονται τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. "Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου αναφορικά με τις κυβερνοεπιθέσεις που χρησιμοποιούν κάθε λογής (κυβερνο)τεχνικές προκειμένου να επηρεάσουν και να προκαλέσουν χάος, να σπείρουν τη διχόνοια σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακή. Επομένως το "μέτωπο” των επιθέσεων έχει διευρυνθεί και μια από τις βασικές προκλήσεις μας είναι να ελαχιστοποιησουμε την "επιφάνεια” των επιθέσεων. Χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες τεχνικές προσπαθούμε να εντοπίζουμε τα τρωτά σημεία και να τα θωρακίζουμε”. 



Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, σκοπός του Ισραήλ το προσεχές διάστημα είναι να αναπτύξει μία εθνική κυβερνο-ασπίδα ως προληπτικό μέτρο, σε συνεργασία με τους παρόχους internet (ISPs) και τα λοιπά μέρη που απαρτίζουν τον ισραηλινό κυβερνοχώρο. "Ακούγεται κάπως προχωρημένο σχέδιο, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα εφικτό” υποστήριξε ο επικεφαλής της ισραηλινής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας ο οποίος αντιλαμβάνεται τη χώρα του ως... νησί. "Δεν βλέπετε νερό να μας περιβάλλει, διότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει έρημος, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε ένα νησί. Εξαρτόμαστε από τις γραμμές που έρχονται από τη Μεσόγειο για να συνδεθούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης είμαστε μικροί σε μέγεθος και αυτό είναι πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μία πλήρους κλίμακας ασπίδα σε συνδυασμό με τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των απειλών” είπε, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα είναι έτοιμη. 



Σύμφωνα με τον ίδιο, δεύτερο βήμα για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων της χώρας του αλλά και της Διεύθυνσής του ειδικότερα (η οποία υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu) είναι ένας νόμος για την κυβερνοασφάλεια.  


Όπως είπε το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και ευελπιστεί ότι θα υπερψηφιστεί (αφού μεσολαβήσει μια μακρά κοινοβουλευτική διαδικασία). Σκοπός μεταξύ άλλων, είναι να καθοριστεί το νομικό υπόβαθρο και πλαίσιο της (ήδη στενής και άτυπης κατά κύριο λόγο) συνεργασίας των κρατικών υπηρεσιών και του μαζικού κυβερνοχώρου (των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες). 



Με βάση τα λεγόμενα του Yigal Unna, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς συνεργασίες είναι ακρογωνιαίος λίθος για την κυβερνο-θωράκιση του Ισραήλ. "Η στενή συνεργασία με άλλες χώρες είναι σημαντική διότι ο κυβερνοχώρος είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο και αν το Ισραήλ είναι το μόνο που κάνει βήματα, είναι μεν καλό, αλλά όχι τόσο καλό με το να γίνονται βήματα παγκοσμίως. Κι αυτό διότι οι "κακοί”, όπως το Ιράν, όταν επιτίθενται στο Ισραήλ, δεν το κάνουν άμεσα, αλλά διαμέσου άλλων χωρών. Αν μοιραζόμαστε και με άλλες χώρες πληροφορίες και τα αδύναμα σημάδια, τις ενδείξεις που δείχνουν προς μία συγκεκριμένη απειλή ή επίθεση, τότε μπορεί να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση και να βοηθήσουμε τις άλλες χώρες επίσης να υπερασπιστούν τα συστήματα και τα δίκτυά τους. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο της στρατηγικής μας, να χτίσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο όσο πιο ευρύ, απελευθερωμένο, αποκεντρωμένο και δημοκρατικό μπορούμε που να διέπεται από εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών που το απαρτίζουν”. 



Μια ανθηρή βιομηχανία 



Ενδεικτικά της υψηλής θέσης που κατέχει το Ισραήλ, στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία της κυβερνοασφάλειας, είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο Cyber Week, με προσκεκλημένους περισσότερους από 400 διακεκριμένους ομιλητές και πάνω από 8.000 συμμετέχοντες από 85 χώρες. 


"Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή προσελκύει το 20% των συνολικών παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουμε περίπου το ένα δέκατο του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ‘σηκώνουμε’ περίπου 200 φορές το βάρος μας", δήλωσε ο Benjamin Netanyahu. "Ο στόχος μου πριν από οκτώ χρόνια ήταν να καταστήσω το Ισραήλ μία από τις 5 κορυφαίες κυβερνο-δυνάμεις στον κόσμο και νομίζω ότι τον έχουμε πετύχει. Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα είμαστε ακόμη πιο ψηλά στην κατάταξη”.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, "οι εξαγωγές της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας ανήλθαν στα 3,8 δισ. δολάρια το 2017. Οι επενδύσεις άγγιξαν τα 817 εκατ. δολ. Έχουμε 420 εταιρείες κυβερνοασφάλειας, 50 διεθνή κέντρα έρευνας & ανάπτυξης και βρισκόμαστε στο άνω 10% στην ακαδημαϊκή έρευνα σε θέματα κυβερνοασφάλειας”. 



Οι δηλώσεις του Benjamin Netanyahu επίσης αποτυπώνουν την "επιθετική” προσέγγιση που έχει το Ισραήλ, ώστε να εδραιωθεί ως μία από τις υπερδυνάμεις στον κυβερνοχώρο και καθιστούν σαφές το πώς αντιλαμβάνεται τον ίδιο τον κυβερνοχώρο: ως το πεδίο μάχης του (άμεσου) μέλλοντος. 



"Τα κράτη μπορούν να κάνουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά. Μπορούν να παραλύσουν τα πιο ευαίσθητα συστήματά μας, μπορούν επίσης να καταλάβουν ορισμένα από τα ζωτικής σημασίας συστήματα. Δεν είναι κάτι θεωρητικό, συμβαίνει ήδη. 


Υπάρχει μία φοβερή απειλή για...


 τις τράπεζες, τα αεροπλάνα μας, ακόμη και τα όπλα μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να τρέχουμε προς τα μπροστά, προκειμένου να διατηρήσουμε το προβάδισμά μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: