"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Αρωμα» μιας τρίτης Ιντιφάντα στην Ιερουσαλήμ



«Κήρυξη πολέμου» συνιστά για τον (μετριοπαθή, έως και... ενδοτικό για αρκετούς συμπατριώτες του) πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η απόφαση του Ισραήλ να αποκλείσει την πρόσβαση στο τέμενος του αλ-Άκσα, που αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο τόπο λατρείας των μουσουλμάνων, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα -ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ιερό τόπο και για τους Εβραίους. Ήδη, μάλιστα, πολλοί ισχυρίζονται ότι έχει αρχίσει να παίζεται σε... επανάληψη το σενάριο του Σεπτεμβρίου του 2000, όταν ο τότε πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είχε προσευχηθεί στον χώρο, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη φράση που είχε ακουστεί από το ισραηλινό ραδιόφωνο, στον Πόλεμο των Έξι Ημερών: «Το Όρος του Ναού είναι στα χέρια μας».


Εκείνη η ενέργεια είχε δώσει την αφορμή να ξεσπάσει η δεύτερη Ιντιφάντα (Εξέγερση) των Παλαιστινίων, η οποία κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και διήρκεσε μέχρι την εκεχειρία που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2005.


Αυτή τη φορά, βεβαίως, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν μετέβη στο Όρος του Ναού. Όμως, έδωσε την εντολή να κηρυχθεί ουσιαστικά η Ανατολική Ιερουσαλήμ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τα νέα βίαια επεισόδια που πυροδότησε η εκτέλεση ενός 32χρονου Παλαιστινίου, με τη δικαιολογία ότι λίγο νωρίτερα είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει έναν ακροδεξιό Εβραίο, που πρωταγωνιστεί στο κίνημα για να επιτραπεί στους ομόθρησκους και ομοεθνείς του να προσεύχονται στον συγκεκριμένο χώρο (σήμερα, μπορούν απλώς να τον επισκέπτονται).

Το επεισόδιο αυτό είναι το πιο σοβαρό σε μια σειρά γεγονότων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με θύματα αμάχους και από τις δύο πλευρές. Έρχεται δε μετά τον πρόσφατο ανηλεή βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, αλλά και την απόφαση του Νετανιάχου να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και ειδικά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ -μια κίνηση η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πρακτικά, με τις τελευταίες ενέργειές του, το Τελ Αβίβ προκαλεί τον de facto σχηματισμό ενός «μετώπου» ανάμεσα στη Φατάχ, τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις -ένα πλαίσιο ιδανικό για να ξεσπάσει μια τρίτη Ιντιφάντα...
Επίθεση στη Σουηδία
Οργισμένη, αλλά και σε ειρωνικό ύφος, ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στην (προαναγγελθείσα) επίσημη αναγνώριση του παλαιστι-νιακού κράτους από τη Σουηδία -σε μια προσπάθεια «να δοθεί νέα δυναμική στην ευρισκόμενη σε αδιέξοδο ειρηνευτική διαδικασία», όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας-μέλους της Ε.Ε., Μαργό Βάλστρομ. «Η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να κατα-λάβει ότι οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιο περίπλοκες από τη συναρμολόγηση των επίπλων του IKEA και ότι, όσο τις αφορά, θα πρέπει να δρούμε με υπευθυνότητα και ευαισθησία», ήταν το σχόλιο του Ισραηλινού ομολόγου της Βάλστρομ και γνωστού για τις ακροδεξιές εθνικιστικές από-ψεις του, Άβιγκντορ Λίμπερ-μαν. 


Υπενθυμίζεται ότι από-φαση αναγνώρισης του πα-λαιστινιακού κράτους, κυρίως συμβολικού χαρακτήρα, έχει λάβει πρόσφατα και το βρετανικό κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: