"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Πιο κοντά σε άρση περιορισμού βίζας για τους πολίτες της από την Ε.Ε.

Ενα βήμα πιο κοντά στο να λάβει «πράσινο φως» από την Ε.Ε. βρίσκεται η Τουρκία, όσον αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας

Αυτό προκύπτει από την πρώτη έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χθες, στην οποία αξιολογείται η νομοθετική κατάσταση, οι διοικητικές ικανότητες και πρακτικές στην Τουρκία, καθώς και κατά πόσο εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα στον τομέα της μετανάστευσης και της διεθνούς προστασίας. Η Κομισιόν εντοπίζει πρόοδο στη διασυνοριακή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη FRONTEX, ενώ ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη γειτονική μας χώρα για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Ομως, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία, φαίνεται ότι έχει ακόμα δρόμο στους ακόλουθους τομείς.

Πρώτον, πρέπει να αρχίσει να εκδίδει βιομετρικά διαβατήρια και να αναπτύξει συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην ανίχνευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

Δεύτερον, στο θέμα της μετανάστευσης, που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, η Τουρκία θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δημιουργία της Γενικής Διεύθυνσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Θα πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να δημιουργήσει ένα πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων.
 

Τρίτον, θα πρέπει να φροντίσει για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της και για την ανάπτυξη πιο στενής διασυνοριακής συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. 
Επίσης σημαντικό για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι στην έκθεση υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014. Σύμφωνα με αυτήν, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να δέχεται πίσω τους παράτυπους μετανάστες που έχουν περάσει μέσω της Τουρκίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, κυρίως στην Ελλάδα.

 
Οι τουρκικές αρχές πρέπει επίσης να υπογράψουν και να εφαρμόσουν πολλές διεθνείς συμβάσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας, προκειμένου αυτή να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά της. 


Η Τουρκία επίσης θα πρέπει να συνεχίσει να αναθεωρεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ενώ, τέλος, θα πρέπει να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης των Ρομά που ζουν στην Τουρκία, καθώς και μια νομοθεσία για την πρόληψη των διακρίσεων.

 

Οταν η Τουρκία θα πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, μόνο τότε θα μπορεί η Κομισιόν να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο την άρση του περιορισμού της βίζας στους Τούρκους πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: