Οπως ανέφερε πριν τη συνάντηση εκπρόσωπος της επιτρόπου Μάλστρομ στο BBC, η επίτροπος θα προτείνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε όλη τη Μεσόγειο με στόχο «τον καλύτερο εντοπισμό, ταυτοποίηση και διάσωση σκαφών, ιδιαίτερα σκαφών μεταναστών».
Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, «θα συμβάλλει στην πρόληψη νέων τραγωδιών όπως εκείνη στη Λαμπεντούζα» είπε στο βρετανικό κανάλι ο εκπρόσωπος.
Μετά την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση, η Ρώμη έχει στραφεί στις Βρυξέλλες καλώντας την να λάβει δράση για το ζήτημα και προειδοποιώντας πως χωρίς ριζικές λύσεις στο ζήτημα του ασύλου, η τραγωδία δεν θα είναι η τελευταία.
Η Ιταλία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο την Τρίτη το θέμα, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του εκρηκτικού θέματος εκρηκτικού ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014.
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου