"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ: H Mεγαλόνησος όλο και πιό κοντά σε μια καταστροφική έξοδο απο το ευρώ και ενδεχομένως και απο την Ε.Ε

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ

Η Κύπρος δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής. Θα ήταν όμως μέγα λάθος να ξεχάσουμε την Κύπρο. 

Η Μεγαλόνησος βρίσκεται στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα επιφέρει καταστροφή πλούτου, την εκτίναξη του πληθωρισμού, θα οδηγήσει σε πτώχευση και θα αφήσει την Κύπρο χωρίς φίλους σε μια προβληματική γειτονιά. Αν επαναφέρει η Λευκωσία τη λίρα, η αξία της θα καταρρεύσει. Ουδείς γνωρίζει σε τι ποσοστό, αλλά εικάζεται ότι θα φτάσει στο 50%. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται για το τεράστιο «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Αν ακολουθήσει μια τέτοια, τεράστια υποτίμηση, ο πλούτος των υπολοίπων καταθετών θα αποδεκατιστεί. Στο μεταξύ, η υποτίμηση θα φέρει τον πληθωρισμό.

Ολο το πετρέλαιο που καταναλώνεται εκεί είναι εισαγόμενο. Η Κύπρος εξαρτάται επίσης από τα φθηνά εργατικά χέρια των μεταναστών, ιδιαίτερα για την αγροτική παραγωγή της και την τουριστική αγορά της. Το κόστος τους θα αυξηθεί δραστικά έπειτα από μια υποτίμηση κι έτσι θα χαθεί η οποιαδήποτε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Οι εισαγωγές θα καταρρεύσουν, όπως και η εγχώρια παραγωγή. Και τότε, η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη.

Μετά μια κατά 50% υποτίμηση του νομίσματός της, η Κύπρος θα δει το χρέος της να διπλασιάζεται στο εθνικό πλέον νόμισμά της. Και έχει δύο ειδών δάνεια αυτή τη στιγμή. Τον κρατικό δανεισμό των 15 δισ. ευρώ και τον δανεισμό των 10 δισ. εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας για τις τράπεζες (ELA - έκτακτη ρευστότητα).  

Η πτώχευση ίσως φαντάζει επιθυμητή, καθώς η Λευκωσία θα ξεφορτωθεί διαμιάς τα χρέη της. Αλλά η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Θα ακολουθήσουν αγωγές. Επίσης, αν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σχετικώς με την έκτακτη ρευστότητα του ELA, θα πληγεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ευρωζώνη θα δυσαρεστηθεί και θα απαιτήσει κάποιου είδους σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.

Η Κύπρος μπορεί ασφαλώς να αρνηθεί. Ομως η περίπτωσή της δεν είναι σαν της Αργεντινής. Πρόκειται για μια μικρή χώρα, στην οποία μπορούν να ασκηθούν έντονες πιέσεις. Είναι πιθανόν να αναγκαστεί ακόμη και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την Κύπρο. Τα εμπορικά συμφέροντά της βρίσκονται στην Ενωση. Τα πράγματα στη γειτονιά της δεν είναι εύκολα, κυρίως για την Αίγυπτο και τη Συρία. Η δε Τουρκία, όπως όλοι ξέρουμε, δεν «παίζει» αν δεν λυθεί το θέμα των Κατεχόμενων.
 
Εκτός Ενωσης, η Κύπρος θα δυσκολευτεί και να εκμεταλλευτεί τα αποθέματά της φυσικού αερίου. Αν μείνει χωρίς φίλους η Λευκωσία, η Τουρκία, που ήδη προσπαθεί να τη σταματήσει, θα το κάνει πιο εύκολα.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα θελήσει να περιορίσει τον πληθωρισμό, συνδέοντας την κυπριακή λίρα με κάποιο νόμισμα, πιθανόν τη στερλίνα. Ισως ακόμη και να διατηρήσει τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Το πρόγραμμα λιτότητας που θα απαιτηθεί τότε, θα είναι χειρότερο από αυτό που επιδιώκει η τρόικα. Ισως επιλέξει να τυπώσει περισσότερο χρήμα, αλλά τότε θα πέσει στην παγίδα του υπερπληθωρισμού

Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καλή λύση, λοιπόν. Αλλά ούτε και η παραμονή, αφού το κυπριακό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 20% την επόμενη διετία.
 
Οσο, όμως, διατηρούνται οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, οι Κύπριοι θα αισθάνονται τριτοκοσμικοί… Η τρόικα πρέπει να επιδιώξει την κατά το συντομότερο δυνατόν άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Αλλιώς, η Κύπρος ίσως εγκαταλείψει το ευρώ. Οσο μικρή κι αν είναι, όμως, η έξοδός της μπορεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρωζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: