"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το δίλημμα με τον Καραμανλή

 




Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ


Θεωρητικά ο Κώστας Καραμανλής έχει κάθε λόγο και δικαίωμα να είναι υποψήφιος.  

Θα είναι βέβαια κομματάκι δύσκολο να κάνει απολογισμό έργου και να τυπώσει φυλλάδιο, αλλά μπορεί πάντα να πει ότι ανέλαβε τις ευθύνες του και τώρα τίθεται στην κρίση του λαού των Σερρών. 

Κάτι τέτοιο δεν είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταδίκη του Νίκου Παππά; 

Θα κριθεί από τον λαό. 

Ε, το ίδιο δύναται να ισχυριστεί και ο Καραμανλής που δεν κουβαλάει καταδίκη στην πλάτη του. Και ύστερα, αφού επανεκλεγεί, θα δηλώσει ότι ο σερραϊκός λαός αξιολόγησε θετικά το έργο του και εξέφρασε την επιθυμία να εκπροσωπηθεί εκ νέου στη Βουλή από τον νεαρότερο των Καραμανλήδων.   

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι του Καραμανλή, είναι του Μητσοτάκη – όλα τα προβλήματα αυτόν τον καιρό είναι κατά βάση του Μητσοτάκη

Θα τον εντάξει στα ψηφοδέλτια ή θα τον αφήσει εκτός; 

 Αν ο Καραμανλής μπει στα ψηφοδέλτια, ο Μητσοτάκης θα ακούσει ότι διατηρεί στην ομάδα του έναν παίκτη για την υστέρηση του οποίου ζητάει συγγνώμη όπου και αν εμφανιστεί. Και αυτό δεν θα είναι άδικο. Δεν γίνεται να αναλαμβάνεις, ως Πρωθυπουργός, ευθύνη, να ζητάς συγγνώμη και ταυτοχρόνως να διατηρείς αλώβητο τον επιχειρησιακό βραχίονα που σε εξέθεσε. Εκτός των άλλων, η ενεργή παρουσία του Κώστα Καραμανλή στον προεκλογικό αγώνα, έστω και αν περιοριστεί στην Πρώτη Σερρών, θα δίνει συνέχεια λαβές για αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών.  

Η πολιτική λογική δείχνει προς την απομάκρυνση του Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια. Αν μη τι άλλο, θα είναι και μια κίνηση πειστική για τις προθέσεις του Μητσοτάκη, ένας συμβολισμός για τη φυγή από χρόνιες παθογένειες. Και αυτό θα ήταν αυτονόητο αν ο Καραμανλής είχε άλλο επώνυμο. Τότε ενδεχομένως να μην του επέτρεπαν να περνάει ούτε έξω από την τοπική οργάνωση της ΝΔ.  

Ομως έχουμε να κάνουμε με έναν Καραμανλή. Με τον μοναδικά ενεργό εκπρόσωπο μιας οικογένειας που διατηρεί ιδιοκτησιακή σχέση με τη ΝΔ.  

Θα μείνει η Βουλή χωρίς Καραμανλή;  

Αυτό δεν έχει συμβεί ούτε για μία μέρα από το 1974 μέχρι σήμερα. Και είναι, αλήθεια, τώρα η στιγμή για να συγκρουστεί ο Μητσοτάκης με τους καραμανλικούς; Αλλωστε ο Κώστας Καραμανλής senior έσπευσε να αδειάσει τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Θόδωρο Ρουσόπουλο που ετάχθη κατά της συμμετοχής του junior στα ψηφοδέλτια.  

Ο Μητσοτάκης έχει λίγο χρόνο μπροστά του, αλλά οφείλει να πάρει μία κρίσιμη απόφαση. Ναι, βέβαια, αρχικά, βάσει δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαφαίνεται η πρόθεση να τον διατηρήσει στα ψηφοδέλτια. Ωστόσο, κρατώντας τον Καραμανλή εκτός ψηφοδελτίων, θα ακουστεί πιο συνεπής και ειλικρινής σε αυτά που λέει για αποδοχή ευθυνών και σύγκρουση με το βαθύ κράτος-σημαία του καραμανλισμού. Ομως σύγκρουση με τους καραμανλικούς σε προεκλογική περίοδο ίσως είναι ένα ρίσκο με διαστάσεις που μπορούν να πλήξουν καίρια τη ΝΔ

Από την άλλη, αν τον κρατήσει στους συνδυασμούς, κινδυνεύει να τον βλέπει κάθε μέρα μπροστά του, στα προεκλογικά σποτ της αντιπολίτευσης που θα τον εγκαλεί για ανειλικρίνεια.  

Τι θα κάνατε αν ήσασταν Μητσοτάκης;  

Ξέρω, θα απαντήσετε ότι...

 

 ειδικά για αυτήν την περίοδο, ευτυχώς δεν είστε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: