"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ολιγαρκής αφθονία: “Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει”

Γράφει το emo.team   

 
Μόνο οι απαίδευτοι δεν ξέρουν να μας συστήσουν την ολιγαρκή αφθονία.

 
Κι όσοι ειρωνεύονται και τρολάρουν τον Πρωθυπουργό, από αμορφωσιά το κάνουν.

 
Πρόκειται για τον λιτό βίο του Βαρουφάκη αλλά με αφθονία θεωρητική. Είναι σαν το “λεφτά υπάρχουν” με την προσθήκη του “αλλά δεν μας νοιάζει”.

 
Αυτό που με την πρωτη ματιά μοιάζει ως αντίφαση, ως σχήμα οξύμωρο,  είναι ο όρος που έχει εισηγηθεί ο θεωρητικός της αποανάπτυξης, Σερζ Λατούς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την αποτρίχωση.

 
Ο Λατούς έχει στο νου του ένα ξεκάθαρο σχέδιο βασισμένο στη «χαρούμενη μέθη της επιλεγμένης λιτής ζωής».

 
Δώστε βάση στο «επιλεγμένη», προκειμένου να γίνει η διάκριση ανάμεσα στη συνειδητή έξοδο από την κοινωνία της αλλοτρίωσης και της κατανάλωσης, με την «αποανάπτυξη» που, ελέω κρίσης, επιβάλλεται στην κοινωνία με βίαιο τρόπο.

 
Η λιτή αφθονία δεν ταυτίζεται μόνο με τη φυσική μας κατάσταση που χρήζει βελτίωσης, αλλά και με την ανάγκη να διατηρούμε το πνεύμα μας ζωηρό.

 
Ο Λατούς μας δίνει έτοιμη τη συνταγή του με αυτό που ονομάζει «αποαποικιοποίηση του φαντασιακού», εννοώντας ότι πρέπει με μια συνειδητή και δύσκολη προσπάθεια να «απομαγευτούμε» από τη γοητεία που ασκούν επάνω μας όλα όσα ορίζουν τη σημερινή νοσηρή κατάσταση: καταναλωτισμός, λατρεία της οικονομικής μεγέθυνσης, ανταγωνισμός, ατομικισμός και αρπακτικότητα.

 
Και βέβαια, αντίσταση μέχρις εσχάτων στους επαγγελματίες παραγωγούς αναγκών.

 
Η πορεία προς την αποανάπτυξη είναι μια δύσκολη άσκηση μείωσης των αναγκών μας σε ατομικό, συλλογικό, ενίοτε και γκομενικό επίπεδο.
 

Ο Γάλλος φιλόσοφος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα  αριστερά κινήματα, που διεκδικούν να αναλάβουν τις τύχες της κοινωνίας. «Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει», είχε πει κάποτε (το 2014) στο ακροατήριό του στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας το αυτονόητα προφητικό: «Ο Τσίπρας...


 δεν θα πρέπει να σταματήσει τους αγώνες όταν πάρει την εξουσία. Θα πρέπει να συνεχίσει κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

 
Κι αυτό ακριβώς έκανε. Συνέχισε τους αγώνες. Ιδίως των άλλων…


Δεν υπάρχουν σχόλια: