"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αναξιοποίητη εφεύρεση του ΕΜΠ

ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Αναξιοποίητο παραμένει το ηλεκτρονικό σύστημα πρόληψης, επιτήρησης και σχεδιασμού διαχείρισης κρίσεων δασικών πυρκαγιών «Firementor», το οποίο εφηύρε ομάδα του ΕΜΠ.

Καταρτίζει επιτόπου ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, αφού το λογισμικό του δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να προβλέψουν με ακρίβεια την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ υποδεικνύει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση και επέμβαση των μονάδων που επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης.
Το σύστημα δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, τη μεγιστοποίηση της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας στον τομέα της δασοπυρόσβεσης (πέρασε μάλιστα με άριστα την πιλοτική εφαρμογή του στην Πεντέλη το 2006).

Πώς σώζει τα δάση
Αποτελείται από ένα δίκτυο αισθητήρων, οι οποίοι τοποθετούνται στα δέντρα και σε πραγματικό χρόνο μεταδίδουν πληροφορίες για τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Κάθε αισθητήρας διαθέτει θερμόμετρο, μικροϋπολογιστή και μονάδα ασύρματης επικοινωνίας και αναφέρει στον κεντρικό κόμβο δεδομένων.

Το «Firementor» επεξεργάζεται τον τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής την οποία καλύπτει, τα μετεωρολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα την ένταση και τη φορά των ανέμων, καθώς επίσης και τον χάρτη της καύσιμης ύλης, όπως το είδος των δέντρων και την πυκνότητα του δάσους. Επιπροσθέτως παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης του ρίσκου που συνεπάγεται μια πιθανή εκκένωση.

«Είναι κυρίως χρήσιμο για τα περιαστικά δάση, τα οποία αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την οικολογική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής», λέει ο υπεύθυνος του συστήματος επίκουρος καθηγητή του ΕΜΠ, Βασίλειος Βεσκούκης: «Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν έχει ενδιαφερθεί για την αξιοποίησή του, παρ’ όλο που χρηματοδότησε την υλοποίησή του».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: