"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Μεταρρυθμίσεις από εφταμηνίτικη κυβέρνηση δεν γίνονται

 

Του Γιώργου Κράλογλου

Μάθαμε πότε πάμε σε εκλογές
. Ξέρουμε και με ποια κυβερνητική ομάδα. Φτάνουν αυτά. Όλα τα άλλα μυρίζουν και ως σανό. Ειδικά τα περί μεταρρυθμίσεων...

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στη κυβέρνηση, από την οικονομία, μιας και δεν θα την βάλει στην ταλαιπωρία των (χωρίς ουσία αλλά και σημασία) πρόωρων εκλογών, ανάμεσα σε όσα περνάει και σε εκείνα που έρχονται από τον Σεπτέμβριο.

Για δε τον ανασχηματισμό, ούτε κρύο ούτε ζέστη στην οικονομία...

Τον Μανωλιό τον ξέρει... Άρα δεν πρόκειται να σκάσει για τα ρούχα που θα βάλει,  αν ανασχηματισθεί... Οπότε και άλλο ένα μπράβο στην κυβέρνηση.

Ως εδώ όμως.   

Η οικονομία δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει την πολιτική να συνεχίζει να παρεμβαίνει στον δικό της χώρο επειδή τα κόμματα και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να διεκδικούν ρόλους.  


Το σημειώνουμε αυτό γιατί (τίποτε ποιο φανερό...) η κυβέρνηση προτίθεται να διεκδικήσει ρόλο μεταρρυθμιστή.   

Μεταρρυθμιστή τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία, πράγμα, όπως πολλά δείχνουν, ότι σκοπεύει να αναδείξει πριν και από τα ολιγοήμερα καλοκαιρινά της μπάνια.

Να μείνουμε λοιπόν στην οικονομία καθώς οι παρεμβάσεις της,  (ως μεταρρυθμίσεις), σε ό,τι συνδέεται με την εργασία, την ασφάλιση, την υγεία και ειδικά με την παιδεία έχουν δρόμο... Πολύ  δρόμο μπροστά τους για να τα δούμε στην πράξη...

Η αποκρατικοποίηση λοιπόν ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση.   

Μεταρρύθμιση που σέρνεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση του 2008 αλλά από την αρχή της αποεπένδυσης της 10ετίας του 1995-2005 όπου καθαρά φάνηκε (άλλο αν δεν θέλαμε να το δούμε...) ότι η κρατικοποίηση μας κατέστρεψε.

Η κρατικοποίηση έσωσε μόνο τα κόμματα, τη διαπλοκή,  τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων, τον εργατοπατερισμό, τους παρατρεχάμενους και τους αφισοκολλητές, αλλά χρεοκόπησε τον τόπο. Με την αντιπαλότητα προς την ιδιωτική οικονομία παγίδεψε και τους ορίζοντές της.

Η άρνηση δε των κομμάτων και κυβερνήσεων (σε συνδυασμό με τη στήριξή της και από τις αντιπολιτεύσεις που πέρασαν στην εξουσία) κατέστρεψαν Τράπεζες και Οργανισμούς που μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετικά, αλλά μας πρόλαβαν τα μνημόνια και οι Τρόικες.  

Ας μη στεκόμαστε στις 3-4 πωλήσεις του δείγματος... Της δήθεν "πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων" στην 30ετία που πέρασε.

Ας μείνουμε καλύτερα στη γνωστή κρατική σαβούρα που συντηρούμε και σήμερα γιατί η πολυσυλλεκτική τακτική όλων των κομμάτων μαζί με τη φτηνή μικροπολιτική από χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης (περίπτωση ΛΑΡΚΟ για παράδειγμα),  δεν μας αφήνει να κάνουμε αυτό που πρέπει.   

Να φέρουμε υγεία στην οικονομία με εφαρμογή κανόνων της ελεύθερης οικονομίας.   

Βασικών κανόνων που είναι να πουλάει ό,τι πουλιέται για να συνεχίσει να υπάρχει.  Και να κλείνει ότι δεν πουλιέται για να μην το πληρώνει ο φορολογούμενος, μέσα από τις κρατικοποιήσεις.

Τα πάνω από 6 δισ. ευρώ (αρχίζοντας από τις δραχμές της 10ετίας του 1980) ήταν όχι μόνο πολλά αλλά και κλοπή από την τσέπη του συνεπούς προς τους φόρους του ιθαγενή του τόπου μας.


Όταν λοιπόν η λίστα των 30 αποκρατικοποιήσεων (που εντάχθηκε στη συμφωνία εξόδου από τα μνημόνια) αραχνιάζει ακόμη στα συρτάρια των οικονομικών υπουργείων δεν μπορείς να μιλάς και να εννοείς ότι ο ρόλος σου, ως κυβέρνηση, είναι η μεταρρύθμιση και στην οικονομία.

Δεν μπορείς να πείσεις κανέναν ότι...

 

 θα σώσεις την οικονομία από τις τεράστιες παγίδες που προετοιμάζει η Ευρώπη με ακριβό χρήμα, με ατέλειωτο ύψος πληθωρισμού και πανάκριβη ενέργεια όταν η ενεργειακή σου οικονομία, η παραγωγή σου, οι μεταφορές σου, οι υποδομές σου (ακόμη και λιμάνια και ακτές) είναι στα χέρια του κράτους και της κρατικής οικονομίας.  

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστικός ρόλος που μπορείς να δώσεις στην πολιτική και στην οικονομία αν όντως εννοείς ότι θέλεις μεταρρυθμίσεις.  

Να αποβάλλεις τα χαρακτηριστικά του κρατισμού στους βασικούς της πυλώνες. Ειδικά στην ενέργεια αυτή την εποχή.

Θεμελιακή κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση (μεταρρυθμιστή της οικονομίας) είναι και η πραγματική πάταξη της γραφειοκρατίας. Και όταν λέμε πραγματική δεν εννοούμε την ύπαρξη νομοθετημάτων και γενικά νομοθετικού πλαισίου. Εννοούμε εφαρμογή νομοθεσίας. Εννοούμε έκδοση αποφάσεων,  πράξεων,  εγκυκλίων και οδηγιών εφαρμογής που δεν επιδέχονται ύποπτες… παρερμηνείες από τον κρατισμό σου. 

Είναι λοιπόν αποφασισμένη η κυβέρνηση να δείξει αυτό το φιλελεύθερο πρόσωπο στην εφταμηνίτικη θητεία της; 




Δεν υπάρχουν σχόλια: