Καθηγητή Στρατηγικών Σπουδών στο Κέντρο Έρευνας Πολιτικής με έδρα το Νέο Δελχί και συνεργάτη στην Ακαδημία Robert Bosch στο Βερολίνο
Η τρομοκρατική κατάληψη του Αφγανιστάν, μετά την απότομη και άτακτη στρατιωτική έξοδο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έφερε ένα άδοξο τέλος στον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής.
Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή που θα θυμόμαστε ως την επισημοποίηση του τέλους της, μακράς διάρκειας, Pax Americana και την κατάρριψη του παραπετάσματος της μακράς υπεροχής της Δύσης.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια υπεροχή της είχε ήδη αμφισβητηθεί σοβαρά από την Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην συνέλθουν ποτέ από το πλήγμα που αυτή η στρατηγική και ανθρωπιστική καταστροφή αποδίδει στη διεθνή αξιοπιστία και θέση της. Το μήνυμα που στέλνει στους συμμάχους των ΗΠΑ είναι ότι βασίζονται στην υποστήριξη της Αμερικής όταν τη χρειάζονται περισσότερο με δικό τους κίνδυνο.
Εξάλλου, η καταστροφή στο Αφγανιστάν εκτυλίχθηκε αφού οι ΗΠΑ έριξαν τον σύμμαχό τους – την αφγανική κυβέρνηση – “κάτω από το λεωφορείο” και κοιμήθηκαν με τους πιο φονικούς τρομοκράτες του κόσμου, τους Ταλιμπάν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε αρχικά σε μια Φαουστιανή συμφωνία, και στη συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να εκτελέσει τη στρατιωτική έξοδο που υπαγορεύτηκε από τη συμφωνία, παρόλο που οι Ταλιμπάν την παραβίαζαν ανοιχτά.
Η αφγανική άμυνα κατέρρευσε δραματικά και στη συνέχεια η κυβέρνηση την συνέδεσε με την αμερικανική προδοσία. Ο Μπάιντεν παραδέχεται ότι ο Τραμπ «μείωσε τις αμερικανικές δυνάμεις στο ελάχιστο των 2.500» στο Αφγανιστάν. Αρνούμενος να διατηρήσει αυτό το μικρό στρατιωτικό αποτύπωμα και διατάζοντας ταχεία έξοδο στην αρχή της ετήσιας περιόδου μάχης, ο Μπάιντεν έβγαλε το χαλί από τα πόδια του αφγανικού στρατού, διευκολύνοντας έτσι τη σάρωση απο τους Ταλιμπάν.
Οι ΗΠΑ είχαν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει τις αφγανικές δυνάμεις όχι για να διαδραματίσουν ανεξάρτητο ρόλο αλλά για να βασιστούν στις αμερικανικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για μια σειρά επιταγών στο πεδίο της μάχης-από στενή αεροπορική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επίγνωση της κατάστασης, έως τη διατήρηση λειτουργικών οπλικών συστημάτων που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Η καταστροφική αποχώρηση των στρατευμάτων του Μπάιντεν χωρίς μεταβατικό σχέδιο για τη διατήρηση των μαχητικών δυνατοτήτων των Αφγανών προκάλεσε ένα φαινόμενο ντόμινο, με 8.500 δυνάμεις του ΝΑΤΟ και περίπου 18.000 αμερικανούς στρατιωτικούς εργολάβους να αποσύρονται και να αφήνουν τον αφγανικό στρατό σε περιπέτεια.
Όπως εξήγησε ο πρώην Γενικός Διευθυντής της CIA David Petraeus, από τότε που έληξαν οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν την 1η Ιανουαρίου 2015, οι Αφγανοί στρατιώτες «πολεμούσαν και πέθαιναν για τη χώρα τους» μέχρι που οι ΗΠΑ τους εγκατέλειψαν ξαφνικά αυτό το καλοκαίρι, θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο την αφγανική άμυνα. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από τον αριθμό των θανάτων στρατιωτικών: Δεδομένου ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στις μάχες έληξε πριν από έξι και μισό χρόνια, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχασαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, ενώ οι Αμερικανοί είχαν μόλις 99 νεκρούς, πολλοί σε μη εχθρικά περιστατικά.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ “έριξαν” τους συμμάχους τους – ή ακόμη και η πρώτη φορά στην πρόσφατη μνήμη. Το φθινόπωρο του 2019, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν απότομα τους Κούρδους συμμάχους τους στη βόρεια Συρία, αφήνοντάς τους στο έλεος της τουρκικής επίθεσης.
Αλλά στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ έσπειραν τον άνεμο και θέρισαν τη θύελα.
Η αυτο-προκληθείσα ήττα και ταπείνωση προήλθαν από την αποτυχία της πολιτικής, όχι στρατιωτικής, ηγεσίας. Ο Μπάιντεν, αγνοώντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, ανέτρεψε τους κορυφαίους στρατηγούς του τον Απρίλιο και διέταξε όλα τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τώρα, δύο δεκαετίες αμερικανικού πολέμου στο Αφγανιστάν έχουν κορυφωθεί με τον εχθρό να επιστρέφει θριαμβευτικά στην εξουσία.
Ενώ 58.220 Αμερικανοί (σε μεγάλο βαθμό κληρωτοί) σκοτώθηκαν στο Βιετνάμ, 2.448 Αμερικανοί στρατιώτες (όλοι εθελοντές) πέθαναν κατά τη διάρκεια 20 ετών στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της αμερικανικής ήττας στο Αφγανιστάν είναι πολύ πιο σημαντικές παγκοσμίως από ό, τι η αμερικανική ήττα στο Βιετνάμ.
Οι Ταλιμπάν που εκτρέφονται από το Πακιστάν μπορεί να μην έχουν παγκόσμια αποστολή, αλλά η μιλιταριστική θεολογία του βίαιου Ισλαμισμού τους καθιστά έναν κρίσιμο κρίκο σε ένα διεθνές τζιχαντιστικό κίνημα που μαστίζει την εχθρότητα προς τους μη Σουνίτες Μουσουλμάνους σε μηδενιστική οργή κατά της νεωτερικότητας. Η ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν θα ενεργοποιήσει και θα ενθαρρύνει άλλες βίαιες ομάδες σε αυτό το κίνημα, συμβάλλοντας στην αναγέννηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.
Στο εμιράτο των Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα, τα απομεινάρια του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και οι πακιστανικές τρομοκρατικές ομάδες είναι πιθανό να βρουν καταφύγιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα παραμένουν στενά ευθυγραμμισμένοι» και συνεργάζονται μέσω του Πακιστανικού Δικτύου Χακάνι, ένα μέτωπο για τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.
Το ξετύλιγμα της προσπάθειας για την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού, κοσμικού Αφγανιστάν θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο από την κατάρρευση της Συρίας, η οποία προκάλεσε μια τεράστια ροή προσφύγων προς την Ευρώπη και επέτρεψε στο ISIS να ανακηρύξει χαλιφάτο και να το επεκτείνει στο Ιράκ. Η απόλυτη εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αργά ή γρήγορα θα απειλήσει τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίθετα, τα συμφέροντα της Κίνας θα βοηθηθούν από την νίκη των Ταλιμπάν απέναντι στον πιο ισχυρό στρατό του κόσμου. Η έξοδος μιας νικημένης Αμερικής δημιουργεί μεγαλύτερο χώρο για τον εξαναγκασμό και την επεκτατικότητα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη μη αναστρέψιμη παρακμή της ισχύος των ΗΠΑ.
Μια καιροσκοπική Κίνα είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί το νέο άνοιγμα για να κάνει στρατηγικές εισβολές στο πλούσιο σε ορυκτά Αφγανιστάν και να εμβαθύνει τη διείσδυσή της στο Πακιστάν, το Ιράν και την Κεντρική Ασία. Επιλέγοντας τους Ταλιμπάν, με τους οποίους διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς, η Κίνα έχει ήδη διακυβεύσει την προοπτική να παράσχει τα δύο πράγματα που χρειάζεται η πολιτοφυλακή για να κυβερνήσει το Αφγανιστάν: διπλωματική αναγνώριση και πολύ αναγκαία υποδομή και οικονομική βοήθεια.
Η ανασύσταση ενός μεσαιωνικού, υπερ-συντηρητικού, εμιράτου που εξυμνεί το τζιχάντ στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει μνημείο για την απιστία των ΗΠΑ.
Και οι εικόνες των ελικοπτέρων Chinook και Black Hawk που μετέφεραν Αμερικανούς από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ, υπενθυμίζοντας την έξαλλη εκκένωση από τη Σαϊγκόν το 1975, θα χρησιμεύσουν ως...
απόδειξη της απώλειας της αξιοπιστίας της Αμερικής – και της παγκόσμιας απώλειας της Pax Americana.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου