"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΡΑΓΙΑΔΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το κράτος των Ιμίων διαλύει την Ελλάδα

 

Η συστημική πολιτική τάξη της χώρας, στον θάνατο του Κώστα Σημίτη, με τις τιμές που απέδωσε στον εκδημήσαντα, απέδειξε σε όλους ότι αποδέχτηκε πλήρως την πολιτική κληρονομιά του και συνεχίζει το έργο του.

Αν κάποιος επιδιώξει να συνοψίσει το έργο του θανόντος πρώην πρωθυπουργού μπορεί να το καταφέρει μνημονεύοντας μόνο μία λέξη: Ιμια.

Από το 1996 κι έπειτα, κάθε τέλος Ιανουαρίου φέρνει στον νου το όνειδος των Ιμίων.

Η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ντρόπιασε τον Ελληνισμό. Υπέστειλε τη σημαία μας. Γκρίζαρε ολόκληρη περιοχή στο Αιγαίο. Υποχώρησε ατάκτως στην τουρκική επιθετικότητα και οδήγησε στον θάνατο τρεις ήρωες αξιωματικούς, που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο»…

Η εντολή που είχε δοθεί στους Βλαχάκο, Γιαλοψό και Καραθανάση ήταν να διαπιστώσουν αν υπήρχαν Τούρκοι κομάντος στη δυτική Ιμια.

Αυτό το μείζον γεγονός, που στιγμάτισε το έθνος μας και ακόμα «στοιχειώνει» τον συλλογικό βίο, κουκουλώθηκε.

Οι υπεύθυνοι, με πρώτον απ’ όλους τον Κώστα Σημίτη, δεν οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι σε ειδικό δικαστήριο για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν με την αυστηρότητα που προβλέπεται για τις επαίσχυντες πράξεις τους.

Η πρακτική του κουκουλώματος, της συγκάλυψης των ευθυνών και της απόπειρας φίμωσης όσων λένε την αλήθεια βρίσκεται στο DNA του άθλιου καθεστώτος, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα το 1996 και κατορθώνει και… επιβιώνει μέχρι σήμερα. Το είδαμε να γίνεται σε όλα τα σκάνδαλα και τα εγκλήματα που διαπράττει η εξουσία – από το Χρηματιστήριο και τον Οτσαλάν μέχρι τη Siemens και τη Novartis, τις υποκλοπές και τα Τέμπη.

Το κράτος των Ιμίων διασύρει την ίδια την έννοια του Ελληνισμού και εχθρεύεται τον ελληνικό λαό. Ο λαός μας έχει πλέον αντιληφθεί τι συμβαίνει και βγαίνει στους δρόμους για να διεκδικήσει την απονομή Δικαιοσύνης, κάτι που αρνούνται να πράξουν οι ακριβοπληρωμένοι και ενσωματωμένοι στην εξουσία λειτουργοί της.

Οχι άλλη συγκάλυψη. Οι Ελληνες…

 

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ποινικά μυστήρια και πολιτικός καταλογισμός.

 

Toυ Μιχάλη Τσιντσίνη

Είναι καλό ή κακό ότι αργεί η δίκη για τα Τέμπη;

Καλό είναι επειδή η ανάκριση φαίνεται ότι δέχεται τα αιτήματα όλων των εμπλεκομένων και διατάσσει ανακριτικές πράξεις και πραγματογνωμοσύνες για την παραμικρή υποψία γύρω από το δυστύχημα. Η ανάκριση διαρκεί ήδη σχεδόν δύο χρόνια. Η ακροαματική διαδικασία μπορεί να διαρκέσει άλλο τόσο.

Το κακό είναι ότι όσο η απόδοση ευθυνών εκκρεμεί, τόσο το αίσθημα του αδικαίωτου θα πυροδοτεί μαζικές αντιδράσεις σαν αυτή της περασμένης Κυριακής. Οσο δεν υπάρχει επίσημη, δικαστική κρίση για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα, τόσο θα υπάρχει έδαφος για καχυποψία και σοσιαλμιντιακή «εγκληματολογία».

Η κινητοποίηση την οποία προκαλεί η πάνδημη συγκίνηση για τον θάνατο τόσων νέων ανθρώπων είναι ένα πολιτικό γεγονός ασυνήθιστο. Η σπουδή να αναζητηθούν υποκινητές και αλλότρια κίνητρα πίσω από τις μαζικές συγκεντρώσεις δείχνει μόνο αμηχανία απέναντι σε ένα ρεύμα που δεν μπορεί να υποταχθεί στα στερεότυπα της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Αν μπορούσε κάποιος αντικυβερνητικός μηχανορράφος να υποκινήσει τέτοια πλήθη, γιατί το δεύτερο κόμμα απέχει από το πρώτο πάνω από δέκα μονάδες;

Αν είχε ο Ανδρουλάκης ή ο Φάμελλος τα ερείσματα και τους μηχανισμούς για να γεμίσει την πλατεία Συντάγματος, δεν θα το είχαμε ήδη καταλάβει;

Από την απουσία χρώματος και στοίχισης, το ρεύμα των Τεμπών φαίνεται ότι δεν έχει κηδεμόνες. Εχει μόνο τη φωνή και τη μορφή της Μαρίας Καρυστιανού, που εμπνέει μάλλον ως αρχέτυπο μητρικού πένθους, παρά ως πολιτική ηγεσία.

Το ότι το ρεύμα είναι ακηδεμόνευτο δεν σημαίνει όμως ότι δεν έχει πολιτική κατεύθυνση.

Η φορά του είναι αντικυβερνητική, όχι μόνο γιατί στην κυβέρνηση χρεώνεται η καθυστέρηση της διαλεύκανσης. Αλλά και επειδή η κυβέρνηση θεώρησε ότι η ανανέωση της εντολής της τον Ιούνιο του 2023 ισοδυναμούσε και με εξάτμιση της κοινωνικής έντασης – με ένα θυμικό reboot, που της επέτρεπε να κλείσει με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τη συζήτηση περί πολιτικών ευθυνών.

Τώρα φαίνεται ότι το θυμικό φορτίο των Τεμπών ήταν τόσο μεγάλο, που δεν μπορούσε να εκτονωθεί αφ’ εαυτού, με τον χρόνο.

Πολιτικές ευθύνες;

Ναι, μπορούν να αναζητηθούν χωρίς ανάκριση, χωρίς δίκη.

Οι ευθύνες αυτές προκύπτουν από την απάντηση στα εξής ερωτήματα:

Τι άλλαξε στις σιδηροδρομικές μεταφορές στους είκοσι δύο μήνες που πέρασαν από την τραγωδία; Εχουμε καλύτερα και ασφαλέστερα τρένα;

Εχουμε αποτελέσματα εφαρμοσμένης πολιτικής που να δείχνουν ότι μεταβολίσαμε το τραύμα σε μεταρρύθμιση;

Οτι …

 

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΡΟΥΣΦΕΤΟ-ΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά:;;

 

Του Ιωσήφ Φουσέ


Διασκεδάζω με τις προσπάθειες να εντοπιστεί τίνος ρουσφέτι ήταν ο εξαιρετικός σταθμάρχης που έστειλε το ένα τρένο να πέσει στο άλλο τρένο...


Ο Μποδοσάκης έλεγε
"εγώ είμαι με το γκοβέρνο", ο μέσος δημόσιος υπάλληλος το ίδιο λέει.

Υπάρχει η πιθανότητα στον ΟΣΕ να υπάρχει εργαζόμενος που να μην είναι ρουσφέτι;;;!!!  

Προσελήφθη επί ΠΑΣΟΚάρας από μπαμπά πρασινοφρουρό, όταν γύρισε το πράγμα, έψαξε να βρει βίσμα στη ΝΔ.

Μα ήταν ανίκανος!!!  

Γιατί υπάρχουν και ικανοί;;;  

Αν ήταν ικανοί, δεν θα ήταν στο δημόσιο να ψάχνουν βίσματα, θα κονόμαγαν στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά εκεί δεν έχει βάρδιες με σουβλάκια και κρασί μπρούσκο. Εκεί σφίγγουν οι κ@λοτρυπίδες...

Άρα τα κόμματα έχουν γεμίσει κόσμο το δημόσιο;;; Δεν το μάθατε φαντάζομαι από μένα.  

Ψηφοφόρους τους:;;  

Καλά μην τρελαίνεστε, κατ αναλογία τους χώνανε και από τα παράθυρα. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και μέλος του Δ.Σ. στο ΚΚΕ ανήκε. Στην ΟΛΜΕ, δεύτερη δύναμη είναι το ΚΚΕ (ούτε καν κατ αναλογία)...

Άρα μην ψάχνουμε τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά...

Το θέμα είναι...

 

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ως τα επόμενα Τέμπη;

 

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» δεν είναι μια σταθερή αξία. Είναι ρευστό και μεταμορφώνεται ανάλογα με τις περιστάσεις. Γι’ αυτό η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποφασίζει ποιος είναι ένοχος και ποιος είναι αθώος ακολουθώντας τις εκάστοτε επιταγές του. Οσα πλήθη κι αν συγκεντρωθούν για να το εκφράσουν, η Δικαιοσύνη οφείλει να παραμένει οχυρωμένη πίσω από τους θεσμούς, τους νόμους που την προστατεύουν, ή υποτίθεται ότι την προστατεύουν, από την αυθαιρεσία της συγκυριακής ή υποκειμενικής κρίσης.

Ως ένα σημείο το ίδιο ισχύει και για την πολιτική.

Ως ένα σημείο. Η πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψη το αίσθημα της κοινωνίας, αφού η δημοκρατία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και στην πειθώ. Ενας πολιτικός που λέει σωστά πράγματα και σέβεται τα προσχήματα της δημοκρατίας δεν είναι αποτελεσματικός πολιτικός αν δεν μπορεί να αγγίξει και το αίσθημα της κοινωνίας. Παρά την ουτοπία του διαφωτισμού, η ανθρώπινη κοινωνία δεν είναι φτιαγμένη μόνον από ορθό λόγο. Διαθέτει μεγάλα αποθέματα ανορθολογισμού, τα οποία ο ταλαντούχος πολιτικός οφείλει να λαμβάνει υπόψη του. Πάρτε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Εχουν γίνει έθιμο, κάπου ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και τις Απόκριες. Ο,τι κι αν λέμε όμως για την ανάγκη προστασίας του πρωτογενούς τομέα, δεν αγγίζουν το αίσθημα παρά μόνον των άμεσα ενδιαφερομένων.

Δεν ισχύει το ίδιο και για την τραγωδία των Τεμπών. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο καθένας από εμάς σκέφθηκε ότι ευτυχώς δεν ήταν το παιδί του μέσα στο μοιραίο τρένο. Οσο κι αν δεν μπορεί να μπει στη θέση των γονιών των θυμάτων, σκέφτεται πώς θα αισθανόταν ο ίδιος αν ήταν το παιδί του «εκεί μέσα».

Ο κ. Μητσοτάκης, ως ταλαντούχος πολιτικός, τα ξέρει όλ’ αυτά. Επειδή πριν από τη δεύτερη νίκη του είχε προηγηθεί η τραγωδία των Τεμπών, υποτίμησε τη δυναμική που θα προκαλούσε ο θάνατος τόσων παιδιών.

Τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις ήρθαν για να του τη θυμίσουν. Ανάμεσά τους, όπως μάθαμε, ήσαν και πολλοί ψηφοφόροι του.

Η κυβέρνηση, αφήνοντας τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όφειλε από την αρχή να συμπεριφερθεί σαν τα παιδιά που χάθηκαν να ήταν δικά της. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το πόρισμα του ανακριτή για να μάθουμε τι προκάλεσε την έκρηξη, για παράδειγμα. Τα φορτία των σιδηροδρόμων υποθέτω ότι είναι ζήτημα καθημερινής ρουτίνας. Κι αν δεν είναι, κάποιος ή κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.

Για αναλογισθείτε πόση πολιτική ύλη καταναλώθηκε για τον γάμο των ομοφύλων. Και συγκρίνατέ την με την ελάχιστη πολιτική ύλη που καταναλώθηκε για τις δραστικές μεταρρυθμίσεις στις συγκοινωνίες.

Η ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος. Και προς το παρόν ζούμε με την ανασφάλεια που μας προκαλεί το ερώτημα

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Δυσπιστία στον συγκεντρωτισμό

 

Toυ Πάσχου Μανδραβέλη

Δεν νομίζουμε ότι η διάταξη για την «Αναδιοργάνωση ιατροδικαστικών υπηρεσιών» είχε στόχο την υπόθεση των Τεμπών, όπως υποστήριξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη.

Δεν θυμόμαστε κάποια σύγκρουση ιατροδικαστών για τον θάνατο των 57 ατόμων, νέων παιδιών στη συντριπτική τους πλειονότητα. Ολοι ξέρουμε ότι λίγοι σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση. Οι περισσότεροι χάθηκαν από την τεράστια έκρηξη που προκάλεσε ένα άγνωστο μέχρι στιγμής υλικό.

Αντιθέτως, οι (τηλεοπτικές κατά κύριο λόγο) συγκρούσεις ιατροδικαστών για τα αίτια αιφνιδίου θανάτου βρεφών πιθανότατα να οδήγησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στη συγκρότηση μιας ακόμη επιτροπής, ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες που υπάρχουν στο Δημόσιο. Και όλοι ξέρουμε τον αφορισμό του δημοσιογράφου Ρίτσαρτ Χάρκνες: «Επιτροπή είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεν θέλουν, διορισμένη από ανθρώπους που δεν μπορούν, για να φτιάξουν αυτό που δεν χρειάζεται».

Το άρθρο 41 του νόμου που ψηφίστηκε εν μέσω κοινωνικού βρασμού για το ζήτημα των Τεμπών (24.1.2025) προβλέπει ότι «αυτεπαγγέλτως, με επιμέλεια των ιατροδικαστικών υπηρεσιών και έγκριση της αρμόδιας εισαγγελικής ή δικαστικής αρχής ή έπειτα από παραγγελία των ανωτέρω δύναται να συντάσσεται έκθεση επαναξιολόγησης της συνταχθείσας ιατροδικαστικής έκθεσης, ύστερα από μελέτη της υπόθεσης, από τριμελή επιτροπή η οποία συστήνεται εντός του Ιανουαρίου εκάστου έτους με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης». Θεμιτή, λοιπόν, η δυσπιστία, διότι ακόμη και αυτή η επιτροπή, αντί να συγκροτείται ad hoc από τους δικαστές όταν τη χρειάζονται, διορίζεται από τον υπουργό.

Εχουμε φτιάξει ένα σύστημα που η εκτελεστική εξουσία ελέγχει κάθε άλλη εξουσία στη χώρα· η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την κυβέρνηση, οι βουλευτές της πλειοψηφίας ουδέποτε αναρωτιούνται τι είναι αυτά που οι υπουργοί τους φέρνουν να ψηφίσουν, οι ανεξάρτητες αρχές ξεδοντιάζονται με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις.

Δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα και επειδή δυνητικώς η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τα πάντα (ή να αποκρύψει τα πάντα), όλοι είναι σίγουροι ότι το κάνει. Γι’ αυτό ακόμη και ατυχείς πρωτοβουλίες αποκτούν τερατώδεις διαστάσεις.

Είναι ο κυβερνητικός συγκεντρωτισμός που δημιουργεί τη δυσπιστία, η οποία, όπως ορθώς έγραψε ο φίλος Τάκης Θεοδωρόπουλος, «μπορεί να μετατραπεί σε απέχθεια και εχθρότητα, κοινώς σε αναρχία» (28.1.2025).

Αυτή η δυσπιστία …

 

ΝουΔο-γαλαζαίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Μετά την επιτυχία της Πανεπιστημιακής, η κυβέρνηση ανακοινώνει τη «Συγκοινωνιακή Αστυνομία»

 Γιατί είναι απαραίτητη η «Συγκοινωνιακή Αστυνομία», που απλώς θα κάνει τη δουλειά της ήδη υπάρχουσας;

Toυ ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ

Μετά το «φιάσκο» της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (η λέξη φιάσκο μπαίνει σε εισαγωγικά επειδή ο σκοπός των 1.500 προσλήψεων επετεύχθη), ένα ωραίο σατιρικό νούμερο ή κείμενο θα ήταν αυτό στο οποίο η κυβέρνηση θα παρουσίαζε κι άλλες «αστυνομίες».  

«Νυχτερινή Αστυνομία» για τα νυχτερινά κέντρα, «Αντικαπνιστική Αστυνομία» για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου, «Πλατειακή Αστυνομία» για την αστυνόμευση των πλατειών κ.ο.κ. Φυσικά η σάτιρα θα ολοκληρωνόταν με την ανακοίνωση από τους αρμόδιους υπουργούς των εκατοντάδων προσλήψεων που είναι απαραίτητες για το κάθε νέο σώμα.

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν αφήνει να υπάρξει ένα τέτοιο σατιρικό νούμερο ή κείμενο, όχι επειδή ασκεί κάποιου τύπου λογοκρισία, αλλά επειδή το παρουσιάζει η ίδια ως κυβερνητική εξαγγελία: ο υφυπουργός Μεταφορών Οικονόμου ανακοίνωσε τη σύσταση Συγκοινωνιακής Αστυνομίας, η οποία θα αστυνομεύει τα λεωφορεία, τον ηλεκτρικό, το μετρό και τον προαστιακό στις δύσκολες περιοχές της πρωτεύουσας.

Οι συμπολίτες οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πιάσει την ουσία του κυβερνητικού οράματος ενδεχομένως να αναρωτηθούν γιατί είναι απαραίτητη μια νέα αστυνομία που απλώς θα κάνει τη δουλειά της ήδη υπάρχουσας. 

Η απάντηση φυσικά είναι απλή: τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν ήδη προσληφθεί και δεν μπορούν να ξαναπροσληφθούν, ενώ για να στελεχωθεί η «Συγκοινωνιακή Αστυνομία» θα γίνουν, όπως είπε ο υφυπουργός, 200 με 250 νέες προσλήψεις.  

Τι είδους ελληνική κυβέρνηση θα ήταν αυτή που δεν έχει ως πρώτο μέλημα τις προσλήψεις στο δημόσιο, αφού, όπως φαίνεται, ο Γεώργιος ο Ανδρέα ο Παπανδρέου είχε δίκιο και λεφτά υπάρχουν. 

Και ελπίζω μετά από αυτή τη σαφή εξήγηση να πάψουν οι αθώοι συμπολίτες να αναρωτιούνται γιατί να μην πάρουν 200 με 250 από αυτούς που προσλήφθηκαν για να στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία: η αποστολή τους ολοκληρώθηκε με την πρόσληψή τους, η οποία έγινε με σεβασμό στην ελληνική παράδοση που θέλει τις προσλήψεις στο δημόσιο να είναι η αιχμή του δόρατος της μάχης κατά της ανεργίας.

Κάποιος μπορεί να πει ότι όταν μια κυβέρνηση αρχίζει να ανακοινώνει μέτρα που μοιάζουν να έχουν βγει μέσα από σατιρικές εκπομπές κάτι δεν πάει καθόλου καλά, αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Στην πραγματικότητα σημαίνει ότι όλα, τουλάχιστον στα κυβερνητικά μυαλά, πάνε τόσο καλά ώστε το υπουργικό συμβούλιο να έχει μετατραπεί σε σατιρικό συμβούλιο, όπου οι σατιρικοί υπουργοί συζητούν τις ιδέες τους πριν τις παρουσιάσουν στο κοινό.  

Ο πρωθυπουργός εγκρίνει τις πιο αστείες από αυτές και...

 

ΝουΔο-γαλαζαίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Outsourcing της ανεπάρκειας (Η γαλαζαίικη μ@λ@κ1@ των "αρίστων" έχει χτυπήσει ταβάνι!)

 Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Για μία στιγμή μόνο νόμισα ότι ήταν Πρωταπριλιά
. Αν ήταν όμως πρωταπριλιάτικο αστείο, δεν θα γινόταν πρώτο θέμα στο χθεσινό φύλλο των «ΝΕΩΝ». Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάποιοι εκ των ιθυνόντων σκέφτονται σοβαρά να αναθέσουν στους βενζινάδες την τήρηση της πρόβλεψης για τη χρήση κράνους από τους μοτοσικλετιστές.  

Φανταστείτε τη σκηνή: θα σταματάει το δίποδο με τη χιλιάρα για να γεμίσει βενζίνη και ο κακομοίρης ο μετανάστης από το Πακιστάν (γιατί αυτοί ως επί το πλείστον δουλεύουν στα βενζινάδικα) θα του λέει «δεν σου βάζω βενζίνη, επειδή δεν φοράς κράνος». Η κυβέρνηση, δηλαδή, καταφεύγει σε αυτό που λέμε «outsourcing» στη lingua franca της εποχής για την εφαρμογή του νόμου και υποκαθιστά την Αστυνομία με τους βενζινάδες. Ισως επειδή αυτοί κάτι ξέρουν περισσότερο από παρανομία, διότι θυμίζω ότι η αγορά βενζινάδικων είναι η προσφιλέστερη επένδυση των μαφιόζων και επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό βενζινάδικων διαθέτει στην αγορά νοθευμένα καύσιμα.

Πείτε μου, σας παρακαλώ, ποιος φωστήρας το σκέφτηκε!  

Ρητορικά το λέω, δεν περιμένω απάντηση και ούτε χρειάζεται. Αλλωστε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα προστατεύει την ταυτότητα καθαρμάτων ολκής, προστατεύει την ταυτότητα ακόμη και μεγάλων εταιρειών που κλέβουν κανονικά, εφόσον δεν συνδέουν τα POS με τις ταμειακές. Θα ήταν μάλλον άδικο, επομένως, να διασυρθεί ένας άνθρωπος για μια ηλίθια ιδέα, η οποία ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί

Στο κάτω κάτω, όσο ευθύνεται ο φωστήρας που την κατέβασε (εύρηκα!) άλλο τόσο ευθύνονται και όσοι την άκουσαν και είπαν: «Ααα! Να μια ωραία ιδέα!»

Οι ιθύνοντες, όμως, ας τον έχουν υπ’ όψιν, γιατί από κάτι τέτοια η κυβέρνηση διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, εκείνο της γελοιοποίησης.

Το πιο εξοργιστικό και, συγχρόνως, το πιο αστείο (ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής) είναι η πληροφορία ότι οι βενζινάδες εκείνοι που δεν θα παίζουν τον ρόλο των αστυνομικών, θα τιμωρούνται κιόλας! 

 Από ποιον; 

Μα προφανώς από την Αστυνομία, δεν υπάρχει άλλος να το κάνει, εκτός αν ιδρυθεί ένα ειδικό σώμα αποτελούμενο από ακέραιους βενζινάδες που θα ελέγχουν τους υπόλοιπους. (Η ιδέα είναι προδήλως βλακώδης· αλλά με τόσες ηλιθιότητες που εξακοντίζονται προς πάσα κατεύθυνση, κάποιος δεν θα βρεθεί να την πει και αυτή; Σπεύδω λοιπόν να προλάβω…)  

Αν λοιπόν οι αστυνομικοί κυνηγούν τους βενζινάδες που δεν επιβάλλουν τον νόμο στους παραβάτες του ΚΟΚ, γιατί να μην κυνηγούν απευθείας τους παραβάτες του ΚΟΚ; 

Αν βαριούνται και δεν θέλουν, επειδή είναι γεννημένοι για σοβαρότερα πράγματα, τότε να προσλάβουμε και άλλους! Στο κάτω κάτω, μόνο 50.000 αστυνομικούς έχουμε – το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό. Ισως με 60.000 ή 70.000 η αστυνόμευση να βελτιωθεί.

Αρκετά όμως με το χιούμορ. Ο θυμός μου εκτονώθηκε, πάμε τώρα στα σοβαρά. Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τον ΚΟΚ όπως είναι

Κάτι που δεν εφαρμόζεται δεν χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί.  

Αν θέλει στ’ αλήθεια να βάλει τάξη στο κυκλοφοριακό χάος και να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων από τροχαία...

 

ΝουΔο-γαλαζαίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Θα τον προσλαμβάνατε ποτέ για να βγάζει τον σκύλο σας βόλτα?

 

ΝουΔο-γαλαζαίων εθνικών σουργελο-ξεφτιλαράδων κωμωδία

ΙΜΙΑ 31/1/1996: ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.

 

"Επίγεια σοφία"

 

Αφιερωμένη στη μνήμη των Ελλήνων Ηρώων που έπεσαν σαν σήμερα στα ΙΜΙΑ πριν απο 29 χρόνια...
 

Ευτυχώς που το αίμα δεν παίρνει οδηγίες απ' το μυαλό,ευτυχώς που μονάχα με την καρδιά έχει να κάνη,
που η καρδιά το κινεί,
γιατί ποιος ξέρει τι τσιγγουνιές εκείνο θα μας έκανε,
τι υπολογισμούς στις πιο κρίσιμες στιγμές
όταν θάπρεπε οπωσδήποτε να βάψουμε την άσφαλτο
κόκκινη,
όταν θάπρεπε οπωσδήποτε να πιτσιλλίσουμε τους τοίχους κόκκινους.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ Κύπριος ποιητής
 
 
Ω ξειν’ αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.
Επιτύμβιο για τους 300 που έπεσαν στις Θερμοπύλαις 

Σαν σήμερα (31/1/ΧΧΧΧ)

 

1865: Το Αμερικανικό Κογκρέσο ψηφίζει Συνταγματική τροπολογία που καταργεί την δουλεία.



1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροoυγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα.



1976: Απαγορεύεται στην Πλάκα η λειτουργία καταστημάτων που χρησιμοποιούν ενισχυτές ήχου.



1996: Κορυφώνεται η Κρίση στα Ίμια. Τρείς Έλληνες ήρωες (Καραθανάσης - Βλαχάκος - Γιαλοψός ) πέφτουν στο καθήκον με το ελικόπτερό τους υπέρ πατρίδος



2004: Για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά μεταμοσχεύονται σε άνθρωπο οκτώ όργανα (ήπαρ, στομάχι, δύο νεφρά, μικρό και μεγάλο έντερο, πάγκρεας και σπλήνα) Πρόκειται για την ιταλίδα Αλέσια Ντι Ματέο ή οποία ήταν βρέφος επτά μηνών. Η επέμβαση πραγματοποιείται απο τον έλληνα χειρουργό Ανδρέα Τζάκη στο Μαϊάμι. Η ασθενής θα ζήσει ακόμη ένα χρόνο.



1797: Γεννιέται ο Φραντς Σούμπερτ, αυστριακός συνθέτης.
1982: Γεννιέται η Έλενα Παπαρίζου,



1828: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.
2013: Φεύγει σε ηλικία 89 ετών η  ηθοποιός του θεάτρου, η Βίλμα Κύρου.  
 
 
 
 
 
 



2021 Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδάμ Ρεγκούζας

 

 

 

2022: Aφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών, μετά από σύντομη νοσηλεία στην εντατική λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου  ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Αντύπας 

ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΝΕΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ο ιστορικά αδικημένος Γουλιμής

 

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

Ως συμπλήρωμα στο εξαίρετο άρθρο της Ελένης Λετώνη με τίτλο «Οταν… “δυστυχώς επτωχεύσαμεν”», (Βλ. προηγούμενη ανάρτηση) σας στέλνω μια ιστορική αναφορά που υπάρχει στο τρίτομο έργο μου «Μια σταγόνα ιστορία», για την άλλη διάσημη φράση του Τρικούπη «ανθ’ ημών Γουλιμής». Σας ευχαριστώ, Δημήτρης Καμπουράκης


 Μία από τις πιο γνωστές φράσεις στην ελληνική Ιστορία είναι το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης στις 10 Δεκεμβρίου 1893. Στα πρακτικά τα Βουλής αυτή η φράση δεν αναφέρεται, θα πρέπει όμως να την εκστόμισε ο Τρικούπης σε κάποια αψιμαχία που δεν καταγράφτηκε, διότι την επομένη μέρα υπήρχε αυτούσια σε αρκετά πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» έφερε σύντομα και μια δεύτερη φράση, την οποία είπε στους συγκεντρωμένους στο σπίτι του ο ίδιος πολιτικός άνδρας, όταν στις 16 Απριλίου 1895 έμαθε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Στην είδηση ότι το κόμμα του έπαθε πανωλεθρία και ότι για τέσσερις ψήφους δεν κατάφερε ούτε ο ίδιος να εκλεγεί βουλευτής, αλλά του πήρε την έδρα ένας άσημος και ασήμαντος τοπικός υποψήφιος, αναφώνησε «ανθ’ ημών Γουλιμής, καληνύχτα σας».

Η φράση αυτή, που επίσης έμεινε στην Ιστορία, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές έκτοτε, όταν κάποιο τρανταχτό όνομα καταρρέει και τη θέση του παίρνει κάποιος που, κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του.

Δείτε όμως πώς η Ιστορία επιλεκτικά επικεντρώνεται σε κάποια γεγονότα, αφήνοντας στο σκοτάδι άλλα, που πιθανότατα αλλοιώνουν τη γνωστή και κοινά παραδεκτή εικόνα της.

Ο Μιλτιάδης Γουλιμής ήταν δικηγόρος στο Μεσολόγγι, με σπουδές στο Παρίσι, γιος βουλευτή και γόνος παλιάς οικογένειας αρματολών. Οταν πήρε την έδρα από τον Τρικούπη, είχε ήδη εκλεγεί δύο φορές βουλευτής, το 1887 και το 1890. Ασφαλώς δεν είχε ούτε κατά διάνοια το πολιτικό ύψος του Τρικούπη που είχε γράψει Ιστορία ως πρωθυπουργός επί 11 χρόνια, δεν ήταν όμως και κανένας που ξεκίνησε από το πουθενά.

Η επιτίμηση, που ολοφάνερα υπήρχε στη φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής», οφειλόταν σε κάτι άλλο: ο Μιλτιάδης Γουλιμής τις δύο πρώτες φορές είχε εκλεγεί με το κόμμα του Τρικούπη, αλλά στις εκλογές του 1895 είχε μεταπηδήσει στο αντίπαλο κόμμα, στους Δηλιγιαννικούς. Ο Χαρίλαος Τρικούπης λοιπόν, συγχύστηκε και πικράθηκε ένα παραπάνω, όχι διότι έχασε την έδρα από έναν άγνωστο, αλλά διότι την έχασε από έναν δικό του αποστάτη.

Αυτό που επίσης δεν γνωρίζουμε είναι ότι ο κακόμοιρος ο Γουλιμής που έμεινε στην Ιστορία από αυτή την κακεντρεχή αναφορά, όταν έμαθε ότι για μόλις τέσσερις ψήφους πέταξε από τη Βουλή τον ίδιο τον Τρικούπη, προσφέρθηκε να παραιτηθεί, έτσι ώστε ο πρώην πρωθυπουργός να παραμείνει τουλάχιστον βουλευτής.

Ο Τρικούπης αρνήθηκε. Ηταν όμως μια πράξη μεγαλοψυχίας του Γουλιμή, που έμεινε στα ψιλά της Ιστορίας.

Ο Τρικούπης αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία, όπου πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

Αυτό που επίσης δεν γνωρίζουμε, είναι ότι…

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Oταν… «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΛΕΝΤΩΝΗ

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί απ’ όλες τις πτωχεύσεις του ελληνικού κράτους –που δεν και ήταν λίγες θέλω να σας πω– η μόνη που ξέρουμε σχεδόν όλοι μας είναι εκείνη που έγινε επί Τρικούπη;

Από την οποία εν τω μεταξύ απέχουμε περισσότερα από 130 χρόνια –ούτε οι προπαππούδες μας δεν την έζησαν.

Ηταν λοιπόν 10 Δεκεμβρίου 1893 (π.η.) όταν ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής ότι η χώρα αδυνατούσε πλέον να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της και έπρεπε να κηρύξει στάση πληρωμών. Σε απλά ελληνικά, πτωχεύσαμε. Μπορεί ο Τρικούπης να μην ξεστόμισε ποτέ το περίφημο «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», αφού δεν καταγράφεται στα πρακτικά της Βουλής, αλλά επί της ουσίας αυτό είπε.

Η πτώχευση εκείνη οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο μεγαλεπήβολο πρόγραμμα δημοσίων έργων και υποδομών που είχε βάλει σε εφαρμογή ο Τρικούπης, το οποίο βέβαια για να υλοποιηθεί χρειαζόταν πολλά χρήματα. Ετσι, αφενός ο εξωτερικός δανεισμός ήταν τεράστιος, αφετέρου χρειάστηκε να επιβληθεί βαριά φορολογία στο εσωτερικό της χώρας.

Βέβαια ο Τρικούπης τα λεφτά τα ήθελε για να κάνει έργα, όχι για να τα φάει καραμέλες. Και έκανε έργα. Αρκεί να αναφέρουμε δύο, έτσι για να δούμε ότι πέρασαν από αυτή τη χώρα και πολιτικοί που ξεκινούσαν και ολοκλήρωναν έργα επί των ημερών τους – και όταν λέμε «Έργα» εννοούμε «ΈΡΓΑ».

Χάρη στον Τρικούπη δημιουργήθηκε ουσιαστικά το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ελλάδα. Μέχρι το 1882 λειτουργούσαν μόλις 9 χιλιόμετρα σιδηρόδρομου, το τμήμα δηλαδή μεταξύ Θησείου και Πειραιά. Μόλις έντεκα χρόνια αργότερα λειτουργούσαν 914 (!) χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και ακόμα 490 ήταν υπό κατασκευή.

Επίσης, χάρη στον Τρικούπη, έγινε ένα έργο που το είχαν ονειρευτεί από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι τον Νέρωνα: η διάνοιξη της Διώρυγας της Κορίνθου. Πρόκειται βέβαια για έργο τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και την μείωση του κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων, μιας και τα πλοία πλέον δεν χρειαζόταν να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου για να βγουν από τον Πειραιά στο Ιόνιο.

Ο Τρικούπης οραματίστηκε και τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, που τελικά επιτεύχθηκε περισσότερο από έναν ολόκληρο αιώνα αργότερα και ονομάστηκε προς τιμήν του «Χαρίλαος Τρικούπης».

Ωραία τα έργα, ωραία και τα όνειρα, αλλά ο Τρικούπης είχε απέναντί του τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, που θα μπορούσαμε με δυο λόγια να πούμε ότι ήταν όλα όσα δεν ήταν ο Τρικούπης.

Χαρακτηριστικό του άκρατου λαϊκισμού που χαρακτήριζε την πολιτική του πελοποννήσιου πολιτικού αποτελεί η απάντηση που έδωσε όταν τον ρωτούσαν ποια ήταν η πολιτική του: «Το αντίθετο της πολιτικής του κυρίου Τρικούπη», δε δίσταζε να δηλώνει ευθαρσώς.

Κάθε φορά που ανέβαινε στην εξουσία, ο Δηλιγιάννης ξήλωνε συστηματικά όσα είχε κάνει ο «φορομπήχτης» Τρικούπης.

Το τεράστιο κόστος του προγράμματος του Τρικούπη λοιπόν, σε συνδυασμό με τα λαϊκίστικα πισωγυρίσματα των κυβερνήσεων Δηλιγιάννη, οδήγησαν τη χώρα στα τέλη του 1892 στο χείλος της πτώχευσης.

Ο Τρικούπης κατέθεσε τον προϋπολογισμό στη Βουλή, κάνοντας έκκληση στην φιλοπατρία των Ελλήνων για τη στήριξη της οικονομίας. Λίγους μήνες αργότερα, την άνοιξη του 1893 ήρθε στην Ελλάδα ο άγγλος τραπεζίτης Εδουάρδος Λω* για να μελετήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και υποστήριξε ότι ήταν απολύτως αναγκαίο να εφαρμοστούν τα μέτρα του Τρικούπη. Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Γεώργιος Θεοτόκης βρήκε στο Λονδίνο κεφαλαιούχους πρόθυμους να χορηγήσουν δάνειο στην Ελλάδα.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ όμως, επηρεασμένος και από τον Ανδρέα Συγγρό αλλά και από την αντιπολίτευση, αρνήθηκε την κύρωση του δανείου με βασιλικό διάταγμα και υπέδειξε την κύρωσή του από τη Βουλή. Οι κεφαλαιούχοι όμως είχαν δώσει οκταήμερη προθεσμία και η Βουλή θα συνεδρίαζε ξανά μετά από δυο μήνες! Έτσι η πρόταση ναυάγησε και ο Τρικούπης παραιτήθηκε. Όταν πια επανήλθε στην κυβέρνηση στο τέλος του έτους, η πτώχευση ήταν αναπόφευκτή. Ο Τρικούπης απλά την ανήγγειλε στη Βουλή.

Το «ευχαριστώ» για το σπουδαίο έργο και την ανεκτίμητη προσφορά του Τρικούπη στην Ελλάδα ήταν ενάμισι χρόνο μετά την πτώχευση, τον Απρίλιο του 1895, το κόμμα του να καταποντιστεί στις εκλογές (από τις 207 έδρες κατάφερε να κερδίσει μόλις 15), και ο ίδιος να μην εκλεγεί καν βουλευτής στο τόπο καταγωγής του, το Μεσολόγγι.

Στη θέση του -με διαφορά μόλις τεσσάρων ψήφων- εξελέγη ο άσημος Μιλτιάδης Γουλιμής.

Τότε ο Τρικούπης εκστόμισε μία φράση που έμεινε παροιμιώδης: «Ανθ’ ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής. Καληνύχτα σας».

Έφυγε αμέσως από την Ελλάδα και πέθανε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 30 Μαρτίου 1896 στις Κάννες.

Η Ιστορία όμως μπορεί κάποιες φορές να έχει βιτριολικό χιούμορ και άλλες να γίνεται εντελώς άδικη, αλλά αργά ή γρήγορα τοποθετεί τα πράγματα και τα  πρόσωπα στη σωστή τους θέση. Σήμερα, σχεδόν 130 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Τρικούπης αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους έλληνες πολιτικούς, με το έργο που άφησε πίσω του να αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για την Ελλάδα.

Τα λόγια που ο Τρικούπης εκφώνησε στις 2 Νοεμβρίου 1884 στη Βουλή…

 

ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΗΦΗΝΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα

 

Του Χρήστου Χωμενίδη

"Με τα δύο πτυχία μου, ιατρικής και βιολογίας, προσλήφθηκα επιστημονικός βοηθός σε ένα ινστιτούτο, το οποίο έκανε έρευνες για τον καρκίνο. Το πρώτο και μοναδικό που υπήρχε τότε, δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα - το είχε ιδρύσει με τη διαθήκη του ένας εφοπλιστής. Η χαρά μου, στα εικοσιπέντε μου, ήταν απερίγραπτη. Θα αφοσιωνόμουν ψυχή τε και σώματι στο λειτούργημά μου.

Κούνια που με κούναγε! Πολύ σύντομα διεπίστωσα ότι με αντιμετώπιζαν κυρίως σαν βοηθό, ελάχιστα ως επιστήμονα.

Τι βοηθό; Παιδί για όλες τις δουλειές λέγε καλύτερα!

"Θα με πετάξεις με το κουρσάκι σου;” μού ζήτησε ο διευθυντής στο σχόλασμα της δεύτερης κιόλας ημέρας. "Θα έρθεις αύριο το πρωί να με πάρεις; Δεν αντέχω να οδηγώ στην κίνηση, μένουμε και κοντά - εγώ Καστέλλα, εσύ Νέα Σμύρνη…” Το ινστιτούτο, σημειωτέον, βρισκόταν στο Παγκράτι.

Μακάρι να ήταν μόνο το σωφεριλίκι. Την επόμενη εβδομάδα, ο κύριος διευθυντής απαίτησε να ανέβω στο σπίτι του, να με φιλέψει τάχα έναν καφέ. Να γνωρίσω στην πραγματικότητα τα παιδιά του. Ο Γιαννάκης, ετών δεκατεσσάρων, ήταν πολύ αδύνατος στα θετικά μαθήματα. Μάντεψε ποιος θα του έκανε δωρεάν ιδιαίτερο!

Έσφιγγα για κανα τρίμηνο τα δόντια. Ώσπου ο κύριος διευθυντής μου ζήτησε να συνεργαστούμε στη συγγραφή ενός επιστημονικού άρθρου. Εγώ θα το έγραφα κι εκείνος θα το υπέγραφε. Μού γύρισε τότε το μάτι. Παραιτήθηκα.

Πέρασα μια βαθιά, υπαρξιακή κρίση. Ώσπου το αποφάσισα. Επέστρεψα στη γενέτειρά μου και άνοιξα ιατρείο. Κύριος πλέον του εαυτού του, προσέφερα επί πενήντα χρόνια τις υπηρεσίες μου. Μπορεί να μην βρήκα τη θεραπεία για τον καρκίνο, ανακούφισα όμως -πίστεψέ με- πολύ κόσμο!"

Αυτά μου έλεγε τις προάλλες ο γεραρός κύριος που συνάντησα σε ένα φιλικό σπίτι. Έδειχνε πράγματι άκρως ικανοποιημένος, για να μην πω ευτυχής, με τη ζωή του.

"Το σύστημα" κατέληξε, "το σύστημα είναι κινούμενη άμμος! Έτσι και δεν του αντισταθείς, θα σε ρουφήξει!"

Χωράει αμφιβολία;

Το διαπιστώνουμε καθημερινά και ας μας φλομώνουν, τα τελευταία ιδίως χρόνια, στις παρόλες περί αξιοκρατίας και αριστείας. Το σύστημα, το "Αυγό" που έλεγε ο Δημήτρης Χορν στο ομώνυμο έργο του Φελισιέν Μαρσό όπου πρωταγωνίστησε και άφησε εποχή- θάλλει παντού και πάντα.

Δεν συνιστά νόσο του καπιταλισμού. Στις χώρες του λεγόμενου "εφαρμοσμένου σοσιαλισμού", εάν δεν γινόσουν μέλος του Κόμματος, δεν θα απολάμβανες κοινωνικής ανέλιξης. Δεν αφορά υπανάπτυκτες ή υπό ανάπτυξιν χώρες. Εάν σε εμάς έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία -πιθανότατα και στη βυζαντινή εποχή-, οι λέσχες στην Αγγλία, οι πανεπιστημιακές αδελφότητες στην Αμερική από πού προέρχονται; Κάνει κανείς καρριέρα -θα ρωτήσει κάποιος αφελής- επειδή τα πίνει κάθε Τετάρτη βράδυ με συναποφοίτους του τού ίδιου πανεπιστημίου;

Προφανώς! Καλλιεργώντας σχέσεις, εγγράφοντας τον εαυτό σου σε μια άτυπη επετηρίδα, βοηθάς και βοηθιέσαι.

Είναι τόσο κακό αυτό; Οι άνθρωποι από τη φύση τους λαχταρούν να ανήκουν. Δημιουργούν δίκτυα, συνασπισμούς συμφερόντων και φιλοδοξιών. Οι νεότεροι βγάζουν την άχαρη δουλειά των πρεσβύτερων, τους παρέχουν παντοειδείς υπηρεσίες, μέχρι και ερωτικές. Ή παντρεύονται τις θυγατέρες τους και κληρονομούν, όταν έρθει η ώρα, τα οφίκιά τους. Ό,τι προσφέρεις αγόγγυστα σήμερα θα σού ανταποδοθεί στο μέλλον.

Η πιο εμβληματική φράση υπέρ του συστήματος ακούγεται σε μια ελληνική κωμωδία. "Άμα τρουπώσω εγώ, τρούπωσα!"

Το "τρούπωμα" θέλει τέχνη. Διανοητικά και ψυχικά προσόντα. Να φτιάχνεις και να συντηρείς τις κατάλληλες συμμαχίες ή να τις καις προς όφελός σου όταν πρέπει. Να διακρίνεις εγκαίρως την ευκαιρία. Να μην ταλανίζεσαι από δισταγμούς και τύψεις. Να σε οδηγεί άστρο λαμπρό προς την καταξίωση. Θεού θέλοντος και προς την κορυφή…  

Ποιοι μένουν εκτός;

Εκείνοι, αφενός, που το ίδιο το σύστημα τους κρίνει άχρηστους και τους κλείνει την πόρτα. Στις ανοιχτές, ανεκτικές κοινωνίες, τους επιτρέπεται να χρυσώνουν το χάπι. Να περνιούνται για "διαφορετικοί", "επαναστάτες", "μαύρα πρόβατα"…. Τους δίνεται επίσης το ελεύθερο να συγκροτούν δικά τους, εναλλακτικά συστήματα, τα οποία ευαγγελίζονται την ανατροπή, την επανάσταση. Και να σταδιοδρομούν εντός τους. (Εάν παρατηρήσετε τη δομή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της "17 Νοέμβρη" για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε πόσο μοιάζει με τη δομή μιας μικρομεσαίας επιχείρησης.)

Εκείνοι, αφετέρου, που είναι σε τέτοιο βαθμό χαρισματικοί ώστε να μπορούν να έχουν τον δικό τους χαβά. Υπάρχει, λέει ο μύθος, στην Αθήνα ένας χειρουργός με μαγικά δάκτυλα που εκ χαρακτήρος απεχθάνεται την επαγγελματική και κοινωνική βιτρίνα. Τον ξέρουν μόνο οι συνάδελφοί του. Όποτε στραβώνει χοντρά μια εγχείρηση, τον καλούν επειγόντως, να αναλάβει και να σώσει τον άρρωστο. Κάνει τη δουλειά στην εντέλεια, πληρώνεται αδρότατα και εξαφανίζεται από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου. Είναι ο γιατρός-χρυσό φάντασμα.

Το σύστημα άρα κρίνεται ως επωφελές, συμφέρον για την κοινωνία;

Εάν όχι, θα είχε αυτοκαταστραφεί εν τη γενέσει του. Και οι δυσλειτουργίες, η ευνοιοκρατία, η διαφθορά; Είναι μέσα στο πρόγραμμα, αποτελούν παρακολουθήματα του.

Με την πάροδο του χρόνου, πολύ χρόνου, κάθε σύστημα σαπίζει. Καταρρέει εκ των ένδον.

Τότε καταλαμβάνεται εξ εφόδου από τους "απέξω". Ή σώζεται την ύστατη στιγμή από…