"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΗΦΗΝΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Η ιδεολογία του συγκεντρωτισμού


Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Να δώσουμε ένα δίκιο στον κ. Γιάννη Οικονόμου, όταν λέει ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν είναι αστυνομικός, επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν, ή για να προβάλλει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και να μην μπορούν να σταματήσουν κάπου». Ετσι πρέπει να είναι. Αλλά πάλι σάμπως είναι δουλειά του υπουργού Οικονομικών να δίνει εντολή για να μαζευτούν οι ξαπλώστρες; Πόσες φορές ακούσαμε ότι αντιμετωπίστηκαν τα αυτονόητα «με εντολή του πρωθυπουργού»;

«Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες», λένε στα χωριά και, συνεπώς, δεν μπορεί τα καλά να γίνονται «με εντολή του πρωθυπουργού/υπουργού» και στα άσχημα μην τον είδατε τον Παναή.  

Είτε το κράτος πράττει τα αυτονόητα χωρίς πολιτική εντολή είτε η αδράνεια, λόγω απουσίας εντολής, είναι μέγιστο πολιτικό ολίσθημα.

Δεν φταίει μόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός ή υπουργός, ασχέτως αν είναι πρόθυμοι να τσιμπήσουν το δόλωμα της εφήμερης δημοσιότητας που δίνει το «με εντολή του καθαρίστηκε η παραλία». Υπάρχει και η διάχυτη ιδεολογία του συγκεντρωτισμού στις δημόσιες υποθέσεις. Για τους Ελληνες, όλα πρέπει να τα κάνει το κεντρικό κράτος (οι άλλοι, δεν μπορούν ή είναι διεφθαρμένοι) και για τη δημοσιοϋπαλληλία όλα πρέπει να περάσουν από το γραφείο του υπουργού ή πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός είναι ο Παντοδύναμος –«πανταχού παρών και τα πάντα πληρών»–, οι υπουργοί ιμάντες των εντολών του. Κάπως έτσι δεν την πάτησε ο προηγούμενος υπουργός κ. Νότης Μηταράκης;

Είναι διάχυτη η αντίληψη ότι το μόνο που χρειάζεται το ελληνικό κράτος είναι κάποιοι «τρελοί και καθαροί», όπως τους περιέγραψε ο Αλέξης Παπαχελάς . Αυτοί, φυσικά, είναι αναγκαίοι για να κινητοποιηθεί η εκ της φύσεώς της ράθυμη κρατική γραφειοκρατία, όμως δεν αρκούν. Το κράτος χρειάζεται και θεσμική μνήμη, διότι οι «τρελοί και καθαροί» κάποτε φεύγουν και συνήθως αναλαμβάνουν οι «λογικοί» και κάποιες φορές «βρώμικοι». 

Ετσι κι αλλιώς, έχουμε μακρά εμπειρία αναλαμπών στην πρόσφατη ιστορία μας. 

Δέκα χρόνια μετά το οικονομικό θαύμα της ένταξης στην ΟΝΕ, η χώρα χρεοκόπησε.  

Εξι χρόνια μετά το θαύμα της εξάρθρωσης της «ασύλληπτης 17 Νοέμβρη», η Αθήνα κάηκε χωρίς να συλληφθεί κανείς. Ενα χρόνο μετά, ο εμβληματικός νόμος της κ. Αννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ άρχισε να ξηλώνεται.

Επομένως...

 

 ακόμη και άριστες να είναι οι εντολές των «τρελών και καθαρών», έχουν ημερομηνία λήξης. 

Αφήστε, δε, που ο πρωθυπουργός/υπουργός μπορεί –άνθρωπος είναι– να ξεχαστεί και οι υπηρεσίες χωρίς θεσμική μνήμη αδρανούν περιμένοντας εντολές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: