"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ και ΔΥΤΙΚΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ: Στη Γερμανία επαναλαμβάνεται η ιστορία

 

Του Κώστα Στούπα

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών σε δυο ανατολικογερμανικά κρατίδια τη Θουριγγία και τη Σαξονία, όπου το AfD ήρθε πρώτο και οριακά δεύτερο αποτελεί μια προσεισμική δόνηση τεκτονικών διαστάσεων.

Ο τρικομματικός κυβερνητικό συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων συνετρίβη, μη καταφέρνοντας τα τρία κόμματα μαζί να αθροίσουν πάνω από 10% και στα δύο κρατίδια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίζουμε πως η Θουριγγία είναι το πρώτο κρατίδιο όπου το Δεκέμβριο του 1929 ο ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο και να συγκυβερνήσει με τους συντηρητικούς.

Στο μέγεθος που έλαβε αυτή η πολιτική ανατροπή φαίνεται πως συνέβαλαν τα γεγονότα του Solingen πριν λίγες ημέρες.

Η αιματηρή επίθεση ενός Σύριου πρόσφυγα  σε ένα φεστιβάλ πολυμορφίας και ανεκτικότητας στο Solingen της Γερμανίας λοιπόν φαίνεται πως εξελίσσεται σε θρυαλλίδα εξελίξεων για τη Γερμανία αλλά και την Ευρώπη κατ’ επέκταση.

Ο ISIS δεν έχασε την ευκαιρία να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης η οποία αποδείχτηκε πως ήταν προσχεδιασμένη. Σε άλλες εποχές η επίθεση μπορεί να εκλαμβανόταν σαν μεμονωμένο περιστατικό. Αυτό δεν συνέβη το Καλοκαίρι του 2024 που μια σειρά εξελίξεις έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών στο κράτος και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Αυτό δεν αφορά μόνο τη γερμανική κοινωνία.

Στη Γαλλία ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εκλογές που ενισχύθηκαν τα δυο άκρα σε βάρος του μετριοπαθούς κέντρου.

Ακόμη και στην Ελλάδα που μέχρι πρότινος η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης εμφανίζονταν ακλόνητη, χωρίς αντίπαλο τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται να έχει καταρρεύσει.

Παρατηρείται λοιπόν μια γενικότερη κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και την πολιτική τάξη συνολικότερα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι αμέτοχος στη δημιουργία αυτού του κλίματος, ούτε τα σημάδια  καθήλωσης που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Γράφει η Handelsblatt για το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία: "Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης λαμβάνει χώρα σε τέσσερις διαστάσεις: Το κράτος αδυνατεί να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του στην προστατευτική του λειτουργία όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια. Αλλά δεν εγγυάται επίσης την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια. Και δίνει στη γερμανική δημοκρατία ίσως τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης από την επανένωση".

Τα προβλήματα της μετανάστευσης και των προσφυγικών πιέσεων έρχονται ξανά στην επιφάνεια δριμύτερα. 

Η ισλαμολαγνεία της αριστεράς σε συνδυασμό με την woke ατζέντα ενισχύει τα συντηρητικά αντανακλαστικά των κοινωνιών. Χαρακτηριστικό είναι πως στις τελευταίες εκλογές στα δυο γερμανικά κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας το δεύτερο κόμμα μετά το AfD που εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη είναι το αριστερού προσήμου αλλά αντιμεταναστευτικό και φιλορωσικό επίσης BSW τη Σάρα Βάκενχατ.

Όπως και η δεκαετία του ’30 οι υπερβολές και η αίσθηση ανασφάλειας διεγείρουν τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Οι δημαγωγοί της αριστεράς και της δεξιάς επωφελούνται.

Το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία ξυπνάει κάπως αργά από το λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν λίγες μέρες η Γερμανίας επαναπροώθησε πίσω μερικές δεκάδες Αφγανούς παράτυπους μετανάστες που ενέχονταν σε εγκληματικές πράξεις.

Οι παράτυποι μετανάστες όμως στη Γερμανίας είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Αν το πολιτικό σύστημα αρχίσει τις μαζικές απελάσεις προκειμένου να ανακόψει την άνοδο των άκρων κάποιοι από αυτούς ίσως επαναπροωθηθούν στις χώρες της Ε.Ε. από τις οποίες μετέβησαν στη Γερμανία.

Οι χώρες αυτές είναι κυρίως η Ελλάδα, η Ιταλία και Ισπανία. Γράφει η Handelblatt:

"Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) δηλώνει ότι η Γερμανία παρέλαβε φέτος 43.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση ασύλου εδώ - αλλά στην πραγματικότητα έπρεπε να το είχαν κάνει σε άλλη χώρα της ΕΕ επειδή εισήλθαν για πρώτη φορά στην ΕΕ εκεί. Αυτό προβλέπουν οι λεγόμενοι κανόνες του Δουβλίνου της ΕΕ.

Η Γερμανία θα μπορούσε εύκολα να είχε επιστρέψει 25.000 από αυτούς σε ένα από αυτά τα κράτη επειδή αυτά τα κράτη συμφώνησαν σε αυτό. Στην πραγματικότητα, οι αρχές επαναπατρίστηκαν μόνο 3.500 άτομα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που απελαύνονται επειδή δεν υπάρχει λόγος ασύλου δεν είναι καλύτερος. 9.000 από αυτούς τους ανθρώπους έπρεπε να εγκαταλείψουν τη Γερμανία από τον Ιανουάριο. Οι αρχές ακύρωσαν περίπου 5.000 απελάσεις..."

Μια απόφαση της Γερμανία να επιστρέψει πρόσφυγες στις χώρες εισόδου θα δημιουργήσει εντάσεις εντός της Ε.Ε.

Ο αριθμός των εγκλημάτων στη Γερμανία το 2023 έφτασε τα 5,9 εκατ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 5,5%.

"Αυτό που είναι επίσης εντυπωσιακό είναι η αύξηση των υποθέσεων που αφορούν δράστες χωρίς γερμανικό διαβατήριο: σε αυτήν την ομάδα, ο αριθμός των βίαιων εγκλημάτων αυξήθηκε κατά 14,5%, σύμφωνα με την (αρμόδια Υπουργό) Faeser.

Φαίνεται πως η αιματηρή επίθεση στο φεστιβάλ πολυπολιτισμικότητας και ανοχής του Solingen δρομολογεί εξελίξεις και αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη.

 

Το μεταναστευτικό και η ενεργειακή μετάβαση είναι δυο από τους τομείς που τα ανερχόμενα πολιτικά άκρα προβάλλουν ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Τα ρωσόφιλα κόμματα εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της ενεργειακής μετάβασης λόγω κακού σχεδιασμού και προβάλλουν τα συμφέροντα της Ρωσίας που είναι παραγωγός και εξαγωγές υδρογονανθράκων.

Κυοφορούνται…

 

 τεκτονικές μετατοπίσεις. Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής μοιάζει να είναι μόνο η αρχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: