"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ακάκιε, μην ξεχάσεις να αφήσεις το κλειδί κάτω από το γεράνι...

 

Της Γιούλας Κουγιά

Το εντυπωσιακόν του πράγματος με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες δεν είναι οι συνεδριάσεις, οι αποφάσεις, οι διασπάσεις, οι καβγάδες, οι λυκοφιλίες, οι ίντριγκες, οι ψηφοφορίες, φανερές ή κρυφές, τα μαχαιρώματα, κατάστηθα ή πισώπλατα, οι αλλεπάλληλες εκλογές, τα αφηνιασμένα πληκτρολόγια που πυροβολούν νυχθημερόν, δεν είναι τι θα απογίνουν, τι θα απομείνει, ποιος έχει τα κλειδιά, ποιος έχει την ευθύνη κατά νόμο, ποιος βγάζει το βράδυ τα σκουπίδια, ποιος ποτίζει τα φυτά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το παραπολιτικό μόρφωμα διατείνεται ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, δηλαδή να φτιάξει νόμους, να πάρει μέρος σε διεθνείς συνόδους, να έχει στην ευθύνη του τις ένοπλες δυνάμεις, το χρηματοκιβώτιο του κράτους, να κρατήσει την Ελλάδα εκεί που της αξίζει, να την οδηγήσει στο μέλλον.

 

Λοιπόν, ας βρουν πρώτα…

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Τον καθάρισαν σαν αβγό!

 

Το φιάσκο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η Αριστερά δεν θυσιάζει ολόκληρη παράταξη για ένα πρόσωπο, όπως έκανε και κάνει η Νέα Δημοκρατία. Η Αριστερά προτιμά να θυσιάσει το -παράταιρο για το στιλ της- πρόσωπο, παρά να υποστεί πανωλεθρία για χατίρι του.

● Οι σύντροφοι ανέχονταν και το απολιτίκ στιλ του Κασσελάκη και τις λαϊφσταϊλιές και τα ποζαρίσματα στα γυμναστήρια και τους γάμους με τον Αμερικανό της καρδιάς του και τα τετραήμερα γλέντια και τις χλιδές και τους λεκτικούς μπακαλιάρους, που εκτόξευε κάθε τόσο, και την πολιτική αδαημοσύνη του και τον βόθρο, που έγινε «καλλωπισμένη δεξαμενή» (δηλαδή, πισίνα) στην έπαυλή του στις Σπέτσες. Oλα τα ανέχτηκαν, διότι προσδοκούσαν επανάκτηση της πρώτης θέσης με κάποιον νέο και «άφθαρτο» αρχηγό.

Oμως, μόλις πήραν μυρωδιά ότι έρχεται με… φόρα ακόμα μεγαλύτερος εκλογικός «κουβάς» απ’ αυτόν των τελευταίων ετών, τον Κασσελάκη τον καθάρισαν σαν αβγό, με συνοπτικές διαδικασίες.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, στην καλύτερη περίπτωση (δημοσκόπηση της MRB), έπιανε την τρίτη θέση στην κατάταξη των πολιτικών κομμάτων και, στη χειρότερη, την πέμπτη (δημοσκόπηση της Interview)!

Ο Μάο Τσε Τουνγκ έλεγε «είτε άσπρος γάτος είτε μαύρος δεν έχει σημασία. Αρκεί να πιάνει ποντίκια». Ο Κασσελάκης…

 

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η καθαίρεση δεν θα σταματήσει τον εκφυλισμό

 

Toυ Μιχάλη Τσιντσίνη

Τελικά, κάνει λάθη και ο λαός;

Αυτό ομολόγησε πανηγυρικώς την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός του κόμματος –135.000 μέλη που είχαν προσέλθει στις κάλπες του περασμένου Σεπτεμβρίου– είχε κάνει λάθος.

Ενα λάθος που οι επαγγελματίες του κόμματος επιχείρησαν έκτοτε να διορθώσουν άνωθεν με πολλούς τρόπους.

Κάποιοι αποσκίρτησαν νωρίς νωρίς, ενώ ήταν νωπή ακόμη η λαϊκή εντολή που οι ίδιοι είχαν εκλάβει ως εκλογικό ατύχημα.

Αλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός, επιδίωξαν να εκκαθαρίσουν το λαϊκό ολίσθημα συνεδριακώς, στα όργανα.

Χρειάστηκε λιγότερο από ένας χρόνος προκειμένου να επιτευχθεί η «τελική λύση» – η καθαίρεση του προέδρου που είχε «αφρόνως» επιλέξει η βάση.

Ποιος όμως είχε διαπαιδαγωγήσει αυτό το εκλογικό ακροατήριο έτσι ώστε να καταφύγει αμεσοδημοκρατικά σε ένα αντισυστημικό πείραμα σαν αυτό του Κασσελάκη;

Ποιος ήταν το πρόβλημα;

Ο περαστικός;

Ή εκείνοι που, ως συλλογικός κομματικός οργανισμός, είχαν διαπλάσει ένα κοινό έτοιμο να γαντζωθεί από ένα προφίλ των κοινωνικών δικτύων – από μια επίπεδη περσόνα;

Ο Κασσελάκης δεν διέλυσε μόνος του τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η απομάκρυνσή του θα σημάνει το τέλος της φθοράς για το κόμμα. Αρκεί κανείς να διατρέξει τις λίστες με τα ονόματα όσων λένε ότι θέλουν να τον διαδεχθούν. Αρκεί να τους φανταστεί στο τιμόνι της Κουμουνδούρου.

Θα άλλαζε κανείς τους την τροχιά που έχει πάρει το κόμμα προς την περιθωριοποίηση;.

Μπορεί πλέον να το σκεφτεί κανείς ανάποδα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπασχε από πρόσωπο. Διέθετε πρόεδρο, η προσωπική απήχηση του οποίου φαινόταν ευρύτερη του κόμματος. Είχε τον Τσίπρα – τον νεότερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης. Ωστόσο, με τον Τσίπρα –την επίδοξη μετενσάρκωση του ανδρεϊσμού– ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώθηκε στο 17,8%. Με τον μικρό μάγο της δημαγωγίας ήταν που είχε ήδη χάσει την πλειοψηφική του αξίωση.

Ο «λαός» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε πέρυσι τη λάθος απάντηση. Του τέθηκε, χωρίς καμία προετοιμασία, η λάθος ερώτηση. Κλήθηκε να αποκριθεί αντανακλαστικά και σολομώντεια στη μακρά διάψευση του πολιτικού προϊόντος του χρεοκοπικού σεισμού. Κλήθηκε να προσπεράσει τη διάψευση με κάστινγκ.

 

Οσο υπήρχε ο Κασσελάκης –όσο καταλάμβανε τηλεοπτικό χρόνο, δείχνοντας πόσο απολαμβάνει την ξαφνική δημοσιότητα– εκείνοι που τον καθαίρεσαν είχαν άλλοθι. Μπορούσε να φταίει το σόου για τον εκφυλισμό του κόμματός τους.

Τώρα αποπέμπουν οι ίδιοι το φανταχτερό τους άλλοθι.

Για να αποδειχθεί ότι…

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ο θεός είναι μεγάλος

 

Γράφει ο Δημήτρης Δανίκας

Μπορεί πράγματι να συμβεί αυτό Δηλαδή αν ο Κασσελάκης συγκροτήσει νέο κόμμα να γελάσει κάθε πικραμένος. Εδώ συμφωνώ με τον Γιάννη Ραγκούση.

Όμως τι θα συμβεί στην περίπτωση που εκλεγεί ο «αψύς» Κρητίκαρος;

Μα φυσικά θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι

Και τι συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα αλληλοσπαραγμού και «ανθρωποφαγίας» ανά την ελληνική επικράτεια;

Εδώ να δείτε τα γέλια, τους καγχασμούς και τις πλακίτσες που λαμβάνουν χώρα σε όλα τα καφενεία και σε όλες τις γωνιές της νεοελληνικής γης. Τα ανέκδοτα πέφτουν βροχή. Οι ταχαριστεροί έχουν μεταβληθεί σε νούμερα ως πρωταγωνιστές και κομπάρσους φτηνής επιθεώρησης

Μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους. Όχι μόνο εκθέτουν και διαπομπεύουν το κόμμα τους αλλά ταυτοχρόνως με τις πρακτικές, την εσωστρέφεια τις δολοπλοκίες και τακτικές τους έχουν πείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς τους για ένα πράγμα: αυτό δεν είναι κόμμα, αλλά αρένα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και φαρσοκωμωδία χειρότερη και από τις βιντεοταινίες της δεκαετίας του ογδόντα

Πάρτε τα δεδομένα για να αντιληφθείτε το μέγεθος αυτής της μεγαλοπρεπούς μανίας αυτοκαταστροφής.

Ο ουρανοκατέβατος Κασσελάκης αναδείχτηκε ως αρχηγός λόγω απελπισίας χιλιάδων ψηφοφόρων των ταχαριστερών. Σου λέει, έστω αυτός ο τουρίστας ο Αμερικανός.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε τα κλειδιά για να προλάβει την ελεύθερη πτώση του μαγαζιού.

Τα μεγαλοστελέχη που μετά την εκλογή Κασσελάκη διαφοροποιήθηκαν κατέληξαν και προσγειώθηκαν ούτε στο τρία τοις εκατό

Ταυτοχρόνως όσοι έμειναν εντός του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν από την πρώτη στιγμή να ακονίζουν μαχαίρια, σουγιάδες και ότι άλλο αιχμηρό έβρισκαν μπροστά τους.

Ο Κυριάκος, η ακρίβεια, τα καρτέλ και όλα αυτά τα προιόντα νεοφιλευθερισμού όπως τα λένε, από το οπτικό τους πεδίο εξαφανίστηκαν. Επί δώδεκα μήνες μοναδικό εμπόδιο και αποκλειστικός εχθρός ο πρόεδρος του κόμματος εκλεγμένος από τη βάση

Ταυτόχρονα οι φίλοι του Κασσελάκη αποδεικνύονται πρωταθλητές στο σπορ της δολοπλοκίας και της συνωμοσίας. Ταυτόχρονα οι συμμαχίες αποδεικνύονται λυκοφιλίες. Ταυτόχρονα ο «αψύς» Κρητίκαρος, πρώην φανατικός οπαδός του Κασσελάκη, βάζει πλώρη για αρχηγόΣ. Αφού, σου λέει, δεν θα πάρω πέντε τοις εκατό; Θα το πάρω και θα είναι ντάλα μεσημέρι

Ταυτόχρονα ο Κασσελάκης κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να γκρεμίσει κάθε ίχνος σοβαρότητας που διάολε πρέπει να έχει ο αρχηγός.

Για παράδειγμα, ένα εξ αυτών των αλλεπάλληλων ξεκαρδιστικών περιστατικών, όταν εγκαταλείπει ρεπόρτερ και μικρόφωνα που περίμεναν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αρθρώσει μερικές κουβέντες σχετικά με τα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προκείμενου να πάει προς νερού του το σκύλο του τον αγαπητό

Για παράδειγμα ο γάμος των τεσσάρων ημερών.

Για παράδειγμα η τιμή της φέτας.

Για παράδειγμα η εμμονική υπενθύμιση της σχέσης του με τον συμπαθέστατο Τάιλερ Μακμπέθ.

Για παράδειγμα ο βόθρος στην οικία του στις Σπέτσες που μετατράπηκε σε πισίνα.

Για παράδειγμα τα χαρτιά που έδειξε για το πόθεν έσχες

Παρόλα αυτά και παρά τα ανέκδοτα και τα ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα, μπροστά στους δολοπλόκους και τους «κουκουλοφόρους» εκείνος μεν θυμίζει πρωταγωνιστή φαρσοκωμωδίας «ο θείος από την Αμερική», όμως οι άλλοι οι «φίλοι» οι γνωστοί ταχαριστεροί μοιάζουν με κομπάρσους θεάτρου σκιών τύπου Καραγκιόζη

Αν νομίζετε ότι κατά βάση τους απασχολεί ποιος είναι ο κατάλληλος να διαδεχθεί τον Κασσελάκη πλανάσθε πλάνη μεγάλη. Το μαγαζί θέλουν.

Την ετήσια κρατική επιδότηση θέλουν.

Γι αυτό …

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΤΣΟΓΛΑΝΑΡΑΔΙΚΟ: "Τιτάνες"

 

Toυ Γιάννη Πρετεντέρη

Ποπκόρν δεν τρώω. Αλλά τη θέση μου στον καναπέ την έπιασα. Την τιτανομαχία Πολάκης εναντίον Γκλέτσου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τη χάνω με τίποτα.

Τη γλεντάω, μάλιστα.

Θυμάμαι τις εποχές που ο ΣΥΡΙΖΑ, «Η ΑΥΓΗ» και τα τρολ τους ήθελαν να κλείσουν «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ» και το παλιό Mega διότι ήμασταν «συστημικοί». Δηλαδή, ήμασταν καλύτεροι.

Θυμάμαι τις εποχές που ένα ολόκληρο κομματικό και κυβερνητικό παρακράτος πάσχιζε να σιωπήσει όποια φωνή δεν συντασσόταν μαζί του. Είχε, λέει, το «ηθικό πλεονέκτημα» να αλλάξει την Ελλάδα.

Ε, λοιπόν, με τις εφημερίδες δεν τα κατάφεραν. Εκλεισε «Η ΑΥΓΗ».

Και τώρα ξέμειναν με τον Πολάκη, τον Γκλέτσο και τον σύντροφο «13-0» να τους εκπροσωπεί στη ΔΕΘ.

Μια χαρά τα πήγε το «ηθικό πλεονέκτημα».

Στο ΠΑΣΟΚ ευτυχώς τα πράγματα είναι πιο ήρεμα. Το ματσάκι δεν έχει ξεφύγει και οι υποψήφιοι δείχνουν όλοι τους καλά παιδιά, χωρίς ακρότητες, αντεγκλήσεις και εξάρσεις.

Προφανώς μένει ακόμα ένας μήνας και στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Γενικά όμως μιλάμε για φυσιολογικά πράγματα, έστω και χωρίς ιδιαίτερο πάθος.

Να σημειώσω παρεμπιπτόντως πως η τελευταία φορά που καλά παιδιά κέρδισαν εκλογές ήταν στη Φιλόπτωχο Εταιρεία, αλλά πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Τη γενική εικόνα λοιπόν τη βρίσκω ενθαρρυντική. Και για να είμαι ειλικρινής, η «αποτσογλανοποίηση» της πολιτικής (μακάρι προσεχώς και της δημοσιογραφίας…) με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ολα δείχνουν ότι μάλλον απαλλαχτήκαμε από εκείνους που ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα σαν τα μούτρα τους. Και έχω την αίσθηση ότι πολύ δύσκολα θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας στο ορατό μέλλον.

Για τον απλούστατο λόγο ότι η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της παρέας είναι (μεταξύ άλλων) η πειστικότερη απόδειξη ότι γυρίσαμε σελίδα, κάτι που αποτελεί μια εγγύηση για την επόμενη ημέρα.

Ελπίζω απλώς η χώρα να έγινε σοφότερη από τα λάθη και τα παθήματά της. Και κυρίως η αποσύνθεση της αντιπολίτευσης να μην εκληφθεί ως προκαταβολική αθώωση κάθε κυβερνητικής αστοχίας.

 

Μου μένει φυσικά μια πικρία. Οτι ο Τάιλερ μάλλον δεν θα προλάβει να συμπράξει στην ανόρθωση του ΕΣΥ, όπως είχε εκφράσει την επιθυμία.

Θα λείψει. Ιδίως τώρα που ο Μητσοτάκης κάνει το ΕΣΥ προτεραιότητα και ο Αδωνις πλακώνει τους συνδικαλιστές όπου τους πετύχει.

Και κάπως έτσι κλείνει το καλοκαίρι μας. Οχι με έναν βρόντο, θα έλεγε ο ποιητής, αλλά με μπόλικο χαχανητό.

Προσεχώς …

 

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ανικανότητας και μωρίας εγκώμιο

 

Toυ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΘΥΜΑΚΗ

Μα καλά, ούτε το καταστατικό του κόμματος στο οποίο ήταν αρχηγός δεν είχε διαβάσει ο Κασσελάκης;

Χρειαζόταν ο Κοντιάδης για να αντιληφθεί ότι η υπερψήφιση πρότασης μομφής στην Κεντρική Επιτροπή δεν συνεπάγεται αυτόματα και την έκπτωσή του από το αρχηγικό αξίωμα;

Οτι το 163-120 της ψηφοφορίας απλώς υποχρεώνει το κόμμα να πάει σε έκτακτο συνέδριο για τη δρομολόγηση νέας εκλογικής διαδικασίας για αρχηγό;

Και καλά, ο Κασσελάκης δεν είναι τζιμάνι στην έρευνα των κρυφών βυθών του κομματικού καταστατικού. Αλλά οι γύρω από αυτόν;

Ούτε εκείνοι αξιώθηκαν να ανοίξουν το αλφαβητάρι της λειτουργίας του κόμματος και να δουν τι ακριβώς γράφει και προβλέπει;

Μιλάμε για τον ορισμό της ασχετοσύνης, του ερασιτεχνισμού και της προχειρότητας. Ιδιότητες που όλες μαζί φτιάχνουν μια μεγάλη συλλογική ανικανότητα.

Θα μου πείτε ότι το θέμα δεν είναι τυπικό, αλλά ουσιαστικό. Δεν είναι ζήτημα σχολαστικής ερμηνείας ενός κειμένου, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Το εξέφρασε άλλωστε με τον τρόπο του ο τετραπέρατος Πολάκης. «Από πότε οι συνταγματολόγοι μάς λένε τι κάνει ένα κόμμα;»

Ξύπνιος ο Σφακιανός. Εθεσε το θέμα στην πραγματιστική του βάση. Αφού δεν σε θέλουμε, καλά έκανες και τα μάζεψες.

Πλην δεν είναι έτσι.

Αλλο να έχει ο Κασσελάκης την τυπική σφραγίδα του προέδρου και άλλο τη ρετσινιά του έκπτωτου.

Αλλο να έχει το γραφείο του στο σπιτάκι του στο Κολωνάκι και άλλο στον προεδρικό όροφο της Κουμουνδούρου.

Αλλο να πάνε στο έκτακτο συνέδριο με τον Κασσελάκη στην αρχηγία και άλλο να πάνε με τον Κασσελάκη να βρέχει τα ποδάρια του στη γούρνα του εξοχικού του στις Σπέτσες.

Αλλο να διατηρεί η Φάρλι το πιατάκι της στον προθάλαμο του προεδρικού γραφείου στην Κουμουνδούρου και άλλο να την κλωτσάνε από δώ κι από κει λες και είναι κανένα άστεγο αδέσποτο.

Μωρέ, καλά τα είπε ο Ραγκούσης εν τη αφελή ειλικρίνειά του. Ποιος του είπε να φύγει; Μόνος του τα μάζεψε και εξαφανίστηκε.

Κοντολογίς, ο μεν Κασσελάκης έφαγε μια μομφή και την εξέλαβε ως πλήρη αποκεφαλισμό του, οι δε αντικασσελακικοί έκαναν απλώς μια επιτυχημένη μομφή και βρέθηκαν ξαφνικά σε πλήρες κενό εξουσίας του κόμματός τους.

Τι να πει κανείς και ποιον να πρωτοθαυμάσει εκεί μέσα;

Οχι τίποτε άλλο, μας βεβαίωναν κιόλας (και ακόμα το κάνουν) ότι…

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ο πρόεδρος που δεν είναι πρόεδρος, αλλά παραμένει πρόεδρος

 

Του Σάκη Μουμτζή

Είπα να μην ξανασχοληθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι πλέον τα όσα γίνονται εκεί μέσα ελάχιστο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν. Όμως η ειδησεογραφία είναι στεγνή από γεγονότα, αν και θα μπορούσα να γράψω κάτι για τα σκουλαρίκια της Κάμαλα ή για το σκονάκι με τις ερωταπαντήσεις που της έδωσαν. Όμως αυτά τα θέματα βρίσκονται υπεράνω των δυνάμεών μου. Κινούνται στο υπερπέραν.

Έτσι, έκρινα ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η πιο σημαντική είδηση είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και ηττήθηκε στην πρόταση μομφής, παραμένει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρις ότου επικυρώσει αυτήν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που είναι και το κυρίαρχο όργανο. Μάλιστα, γνωστός συνταγματολόγος υποστήριξε ότι η μομφή κατά του Κασσελάκη δε συνεπάγεται αυτομάτως και την έκπτωσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή την άποψη υποστήριξαν και δύο βουλευτές του κόμματος, η κυρία Ακρίτα και ο κ. Ξανθόπουλος που ζήτησαν από τον πρόεδρο να πάει στην Κουμουνδούρου και να αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι το έκτακτο συνέδριο.

Φυσικά, σε όλο αυτό το σκηνικό, δε γινόταν να μην παρέμβουν οι κύριοι Πολάκης και Μωραΐτης ανταλλάσσοντας ειρωνικά σχόλια.

Συνεπώς, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς ρευστή.

Υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή, υπάρχει το έκτακτο συνέδριο, υπάρχει η βάση του κόμματος που κοχλάζει και τέλος υπάρχουν τα διωχθέντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν με αποκαλύψεις για την πολιτεία Κασσελάκη, με απώτερο σκοπό να τον απαξιώσουν ηθικά.

Φυσικά, παραμένει ανοικτό, σε πολιτικό επίπεδο, το πόθεν έσχες του, ένα όπλο στα χέρια των εσωκομματικών του αντιπάλων.

Τελικά, αυτή τη στιγμή, ο Κασσελάκης είναι κάτι σα τη γάτα του Σρέντιγκερ. Και είναι ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι, κάτι το οποίο πάει ασορτί με τη γενικότερη φυσιογνωμία της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Όντως η ριζοσπαστική Αριστερά κινείται στον χώρο ενός μικρόκοσμου, με τις δικές του διαστάσεις και τους δικούς του νόμους και για αυτό την αγαπάμε έτσι όπως ακριβώς είναι.

Ας αναλογιστεί ο αναγνώστης τι πλήξη προκαλεί η παρουσία της Νέας Αριστεράς. Πριν ανοίξουν το στόμα τους, γνωρίζουμε τι θα πουν. Γι αυτό ουδείς ασχολείται μαζί τους. Αυτοί κινούνται στον χώρο των τριών διαστάσεων και της νευτώνειας φυσικής.

Σήμερα, το μείζον πρόβλημα είναι η συνταγματική-θεσμική διάσταση της πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη. Να υποθέσω ότι το πρόβλημα θα απασχολήσει το κονκλάβιο των συνταγματολόγων, μαζί βεβαίως με τους συνταγματολόγους του Διαδικτύου που εμφανίστηκαν πρόσφατα.

 

Πάντως, η συνέχεια κρύβει απίστευτο σασπένς και για έναν πρόσθετο λόγο: διότι στην Αριστερά…

 

ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Mε το Στέφανο!

 

Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ

Δεν μπορώ να αντισταθώ σε κάτι τέτοια, με πιάνει το κατινίστικό μου.

Τα στιγμιότυπα προέρχονται από “υποδοχή” αγανακτισμένων κασσελακικών σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκδίωξη του gay εφοπλιστή.

Ο οποίος, και δια να εξηγούμεθα, δεν ήταν παρά η ακραία αλλά νομοτελειακή κατάληξη αυτού που εξ αρχής υπήρξε το συγκεκριμένο μόρφωμα : Ένα “πολιτικό” τσίρκο.

Η διαφορά των μελών αυτού απ’ τα τσίρκουλα του κυρίου Μητσοτάκη έγκειται σε…

ΣΥΡΙΖΑίου εθνικού σουργελο-ψωναρο-ξεφτιλαρά κωμωδία

ΣΥΡΙΖΑίων σουργελο-αληταρο-ξεφτιλαράδων κωμωδία

ΚΚΕ-δων σουργελο-φασιστο-κηφηναράδων κωμωδία

Σαν σήμερα (16/9/ΧΧΧΧ)

 

1828: Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ' την Πελοπόννησο.
1908: O κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου.
1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.
1978: Οι αμβλώσεις νομιμοποιούνται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελλάδα.
1925: Γεννιέται ο Riley B. King, θρύλος του μπλουζ, γνωστότερος ως B.B. King (Blues Boy King).
1956: Γεννιέται ο Μίκι Ρουρκ
1977: Πεθαίνει η Μαρία Κάλλας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2021
Φεύγει από τη ζωή
σε ηλικία 81 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια ο  βρετανός σερ Κλάιβ Σίνκλερ,  εφευρέτης του υπολογιστή τσέπης, αλλά και του ZX Spectrum, που έκανε τον προσωπικό υπολογιστή εργαλείο για όλους,

ΝουΔο-γαλαζαίικο ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΟΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΟΥΛΟ-ΧΑΝΕΙΟ: Η Ελλάδα εξισλαμίζεται

 

Η εικόνα του γενειοφόρου άνδρα στην Αχαρνών, που ήταν σε κατάσταση αμόκ, κρατούσε μαχαίρι και το Κοράνι και απειλούσε να αυτοκτονήσει, δεν είναι το μέλλον της χώρας αλλά το παρόν.

Οποιοσδήποτε έχει επισκεφθεί το κέντρο της πρωτεύουσας -από την Ομόνοια μέχρι τα Πετράλωνα κι από την πλατεία Αττικής και την πλατεία Αμερικής μέχρι τους Αμπελοκήπους και τα Ανω Πατήσια- έχει διαπιστώσει και την εγκληματικότητα που «κραυγάζει» και την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και της σύνθεσης του πληθυσμού.

Θα δει μπούρκες και φέσια, τσαντιρομάγαζα με προϊόντα που σαπίζουν σε καφάσια και αραβικές επιγραφές. Το τοπίο είναι εφιαλτικό και η ρύπανση κυριαρχεί. Ούτε η όψη της πρωτεύουσας αντέχεται ούτε η οσμή της.

Ο εκτός εαυτού γενειοφόρος με το Κοράνι και τα μαχαίρια, που έλεγε ότι θα έδινε τέρμα στη ζωή του ανατινάζοντας φιάλη υγραερίου, ζούσε σε απόσταση αναπνοής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ηταν… γνωστός στις Αρχές.

Κι αφού τον γνώριζαν και είχαν καταλάβει περί ποίας περιπτώσεως επρόκειτο, γιατί τον άφηναν στην Ελλάδα;

Γιατί οι κυβερνώντες υποτιμούν τη ζωή, την τιμή, την περιουσία, τη θρησκεία και τον πολιτισμό των Ελλήνων, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να έρθει στη χώρα μας και του χορηγούν επιδόματα φορολογώντας τους πολίτες;

Δεν έχουν δει τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχουν ολόκληρα τμήματα μεγαλουπόλεων απροσπέλαστα για τους γηγενείς, υπό τον πλήρη έλεγχο των ισλαμιστών;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν. Τα αρμόδια για το ζήτημα υπουργεία όχι μόνο δεν έχουν προβεί σε μαζικές απελάσεις λαθρομεταναστών, όπως υποσχόταν προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά νομιμοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες για να εργαστούν «στα χωράφια» – κι είναι απορίας άξιον πόσα καλλιεργήσιμα χωράφια υπάρχουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, που βρίθει ισλαμιστών.

Παρά την κάκιστη εξέλιξη των πραγμάτων σε αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα κέντρα που αναπαράγουν την προπαγάνδα της, δεν υπάρχουν ευθύνες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φταίει η πλειονότητα των Ελλήνων, που χαρακτηρίζονται «ρατσιστές» επειδή…

NoυΔο-γαλαζαίικη ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΑΡΟΠΛΗΚΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΑ: ΔΕΘ: Γαλάζια παραμύθια, δυστυχώς με δράκο

 

 

 

Του Θάνου Τζήμερου

Από τη μια, αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου https://migration.gov.gr/statistika/.

Δείχνουν, την ΑΥΞΗΣΗ, ανά μήνα, του αριθμού των  εισβολέων, φέτος, σε σχέση με τον αντίστοιχο  μήνα, πέρυσι (πρόκειται προφανώς μόνο για τους καταγεγραμμένους):

Ιανουάριος    : 97%

Φεβρουάριος   : 355%

Μάρτιος    : 83%

Απρίλιος    : 166%

Μάιος        : 175%

Ιούνιος        : 26%

Ιούλιος        : 41%

 

Βλέποντας τα στοιχεία στην ιστοσελίδα του Υπουργείου θα παρατηρήσατε ότι ενώ ο πίνακας, τους δύο πρώτους μήνες, έχει τον τίτλο "Ροές αφίξεων", από τον Μάρτιο και μετά επιγράφεται "Μεταναστευτικές ροές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο".

Γιατί;

Όσοι εισβολείς φτάνουν στην Κρήτη, στο Πήλιο ή στο… Σούνιο, πού καταγράφονται;

Κι από την άλλη, αυτά είναι, αυτολεξεί, όσα ανέφερε για το θέμα ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ "… η γενεσιουργός αιτία της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι πρωτίστως ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό το πρόβλημα στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό (όχι σε πλήρη βαθμό) το έχουμε αντιμετωπίσει. Και το έχουμε αντιμετωπίσει με μια αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων μας…"

Πρόκειται, προφανώς, για ΑΠΟΛΥΤΗ διαστρέβλωση της αλήθειας.

Τι μπορεί να έχει συμβεί;

Ένα από τα παρακάτω:

Α. Να μην έχει υπόψη του τα στοιχεία. Να μην ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί. Να απέφυγαν και οι υπουργοί του να τον ενημερώσουν. Και μολονότι ήξερε ότι θα ερωτηθεί για το θέμα, να μην θεώρησε σκόπιμο να μάθει το τι πραγματικά συμβαίνει, και να είπε ό,τι του κατέβηκε στην γκλάβα, που λένε και στο χωριό μου. Αν ισχύει αυτό, πιστεύει κανείς ότι ένας άνθρωπος τόσο ανεύθυνος είναι κατάλληλος για το τιμόνι της χώρας;

Β. Να τα έχει υπόψη του, αλλά να ψεύδεται ασυστόλως, πουλώντας παραμύθι στο πόπολο που δεν πολυψάχνει τους αριθμούς και έχοντας ταυτόχρονα τις πλάτες των κυβερνητικών ΜΜΕ που θα γράψουν πόσες παροχές "έδωσε ο Μητσοτάκης" (αυτοπροσώπως) και πόσο αυτές "θα ανακουφίσουν τον πολίτη" και "θα φέρουν ανάπτυξη". Αν ισχύει αυτό, πιστεύει κανείς ότι ένας άνθρωπος με τέτοιο έλλειμμα ήθους και τέτοια περιφρόνηση απέναντι στον πολίτη, είναι κατάλληλος για το τιμόνι της χώρας;

Τρίτη εκδοχή, λυπάμαι, δεν υπάρχει.

Δυστυχώς, όμως, αυτά δεν ήταν τα μόνα απίστευτα που ακούστηκαν στη ΔΕΘ. Οι παροχές που εξήγγειλε ο ΠΘ και εξειδίκευσε ο ΥΠΟΙΚ ως εργαλεία ανάπτυξης ήταν αντιστοίχου επιπέδου μυθοπλασίας. Θα αναφερθώ δειγματοληπτικά σε κάποιες από αυτές, που είναι αρκετές για να δείξουν τον βαθμό παράνοιας στον οποίο μπορεί να οδηγήσει ο κρατισμός και η σοσιαλιστική αντίληψη ότι η κυβέρνηση μπορεί να φορολογεί τα πάντα, να ανακατεύεται στα πάντα και να ρυθμίζει τα πάντα στις συναλλαγές των ιδιωτών, διότι κάποιος είναι, σώνει και καλά, ο αδύναμος και πρέπει να προστατευθεί ή υπάρχει ένα υπέρτερο δημόσιο αγαθό, όπως το αντιλαμβάνονται οι μπολσεβίκοι, που πρέπει να προφυλαχθεί.

Θα καταργηθεί, μάθαμε, το τέλος σταθερής τηλεφωνίας αλλά μόνο για όσους έχουν οπτική ίνα και συνδέσεις πάνω από 100 Mbps! Παραμένει άθικτο το τέλος κινητής τηλεφωνίας.

"Τέλος", επειδή έχουμε ξεχάσει και τους ορισμούς, ονομάζεται το ποσό που πληρώνει ο πολίτης στο κράτος, πέραν της γενικής φορολογίας, για συγκεκριμένες υπηρεσίες που το κράτος τού παρέχει σε ατομική βάση.

Ποια τέτοια υπηρεσία παρέχεται στους συνδρομητές τηλεφωνίας;

Καμμία! Οι εταιρείες, σταθερής και κινητής, καταβάλλουν στο κράτος σημαντικά ποσά σε δημοπρασίες για το φάσμα συχνοτήτων και ετήσια τέλη φάσματος, κόστος που μετακυλίεται στον συνδρομητή. (Στη δημοπρασία του φάσματος 5G, το 2020, οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών πλήρωσαν συνολικά περίπου 372 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος για την απόκτηση δικαιωμάτων.) Γιατί λοιπόν θα πρέπει να πληρώνει τέλος και ο συνδρομητής;

Με ποια λογική φορολογείται η επικοινωνία, ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που δεν κοστίζει και λίγο στην Ελλάδα, λόγω ολιγοπωλίου;

Και μάλιστα, δείτε την τριπλή χρέωση: το τέλος υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού στον οποίο ήδη περιλαμβάνεται το πάγιο τέλος που εισπράττεται υπέρ της εταιρείας τηλεφωνίας. Τέλος στο τέλος. Τελειώσαμε; Όχι. Διότι επί του… τελικού τέλους επιβάλλεται και ΦΠΑ!

Στα πέντε χρόνια που κάνει κουμάντο η "κυβέρνηση των αρίστων", δεν βρέθηκε ένας σοβαρός άνθρωπος να πει "Ρε σεις, τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά! Τι προσβολή για τον πολίτη! Τι ληστρική αντίληψη για τον ρόλο του κράτους! Καταργήστε αυτό το νταβατζιλίκι να τελειώνουμε!";

Είμαι σίγουρος ότι βρέθηκε. Αλλά τον αποπήραν οι άλλοι: "Άσε, να τον μειώνουμε σιγά σιγά, σε δόσεις, για να πουλάμε παραμύθι δήθεν φιλελεύθερης πολιτικής και να έχουμε να προσθέτουμε πολλά bullets στον εκάστοτε κατάλογο παροχολογίας. Έτσι, το 2022, απηλλάγησαν από τα τέλη κινητής οι νέοι 12-29 ετών και τώρα απαλλάσσονται από τα τέλη σταθερής όσοι βάζουν "γρήγορη" σύνδεση με οπτική ίνα. Του χρόνου μπορεί η πρώτη κατηγορία να επεκταθεί μέχρι τα 39 χρόνια, το 2026 μέχρι τα 49, όπως έγινε με τους 50άρηδες δικαιούχους του προγράμματος "Το σπίτι μου". Για το 2027, που είναι και εκλογική χρονιά, κάποια άλλη παροχή θα σκαρφιστούμε.

Απαλλάσσονται επίσης, από τον φόρο ασφαλίστρου, ασφαλιστικά συμβόλαια που αφορούν παιδιά έως 18 ετών. Να το δούμε λίγο καλύτερα αυτό, διότι πληρώνοντας εκατοντάδες φόρους και τέλη, έχουμε ξεχάσει τι είναι ο καθένας. O φόρος ασφαλίστρων θεσπίστηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 29 του ν. 3429/2006 (210 Α') και ισχύει έκτοτε συνεχώς. Επιβάλλεται σε κάθε ασφάλιστρο που πληρώνεις, για κάθε λόγο! Για το αυτοκίνητο, για το σπίτι, για ασφάλεια ζωής, υγείας κ.λπ. (Ο συντελεστής του φόρου είναι 20% στον κλάδο πυρός, 4% στον κλάδο ζωής και 15% στα υπόλοιπα.) Να ένα παράδειγμα από μια ασφάλεια αυτοκινήτου.

Capture

Τι είναι το ασφάλιστρο για τον πολίτη;

ΕΞΟΔΟ!

Φορολογείται το έξοδο;

Όχι βέβαια! Είναι έσοδο για την ασφαλιστική εταιρεία. Θα προστεθεί στα υπόλοιπα έσοδα και στο τέλος του χρόνου, η ασφαλιστική εταιρεία θα υποβάλει ως νομικό πρόσωπο φορολογική δήλωση, και αν έχει κέρδη θα φορολογηθούν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος.

Αυτά όμως συμβαίνουν σε φυσιολογικά κράτη. Στο οθωμανοσοβιετιστάν της παρακμής μας, οι κρατιστές (όλων των κομμάτων) το σκέφτηκαν αλλιώς: θα φορολογήσουμε και τα κέρδη της ασφαλιστικής, και το έξοδο του ασφαλισμένου! Έτσι, σε κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο, υπάρχει ο φόρος ασφαλίστρων τον οποίο πληρώνεις στην ασφαλιστική, και αυτή με τη σειρά της τον αποδίδει στον ληστή που υποδύεται το κράτος.

Υπάρχουν εξαιρέσεις από τον φόρο;

Όπως πάντα, στο ελληνικό πελατειακό σύστημα, υπάρχουν.

Μήπως εξαιρούνται τα μικρά αυτοκίνητα, αυτά που συνήθως αγοράζουν οι "φτωχοί";

Όχι βέβαια! Εξαιρούνται τα σκάφη, τα αεροπλάνα και τα ασφαλιστικά συμβόλαια που αφορούν το προσωπικό σκαφών και αεροπλάνων. (Βρες το γιατί!)

Εξαιρούνται επίσης ασφάλιστρα εμπορευμάτων που εισάγονται ή εξάγονται, ασφάλιστρα για ορισμένους κινδύνους επιχειρήσεων και ασφάλιστρα ζωής, εφόσον τα ασφαλιστήρια συμβόλαια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών. Άρα, σχεδόν όλα τα ασφαλιστήρια που αφορούν νέους κάτω των 18 ετών έχουν ήδη απαλλαγή. Όμως κάποιο παραμύθι πρέπει να πουν στη ΔΕΘ για να δείξουν ότι στηρίζουν τους νέους. Ποιος κάθεται τώρα να ψάξει τι αντιπροσωπεύει αυτή η απαλλαγή και αν έχει λογική βάση αυτός ο φόρος… Μάλιστα, αν ακυρωθεί κάποιο συμβόλαιο, τα ασφάλιστρα επιστρέφονται, αλλά ο φόρος δεν επιστρέφεται!

Γιατί; Με ποια λογική;

Γιατί έτσι! Ρώτησες ποτέ κανέναν ληστή με ποια λογική σε ληστεύει; Γιατί μπορεί!

Και πάμε τώρα στο μείζoν θέμα της κρίσης στέγης και τις γαλαντόμες εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Το φαινόμενο της ανόδου των τιμών είναι πολυπαραγοντικό, δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα (βέβαια, εμείς όπως σε όλα τα αρνητικά είμαστε πρωταθλητές) και δεν θα το αναλύσουμε εδώ. Όμως μεγάλη ευθύνη για την διόγκωσή του φέρει το ίδιο το κράτος!

Πρώτον, διότι η ιδιοκτησία επιβαρύνεται στην Ελλάδα με πλήθος φόρων, άρα αυξάνει το κόστος κτήσης, χρήσης και διάθεσης ενός ακινήτου.

Δεύτερον, διότι η υπερρύθμιση φρενάρει ή και μπλοκάρει την κτηματαγορά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη ομαλή, με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, προσαρμογή της στις διακυμάνσεις ζήτησης και προσφοράς.

Tρίτον, διότι με τις σοσιαλιστικές πατέντες της προστασίας των δανειοληπτών που επινόησαν στα χρόνια της κρίσης οι πράσινοι, κόκκινοι και μπλε "ανθρωπιστές" (με τα λεφτά των άλλων), εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες έχουν εμπλακεί σε μακρόσυρτες νομικές διαμάχες, και δεν μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να ενοικιαστούν. Ως συνέπεια, "μικραίνει" η αγορά και ανεβαίνουν οι τιμές.

Τέταρτον, διότι το κράτος δεν αναγνωρίζει τις δαπάνες συντήρησης ή βελτίωσης ενός κτηρίου και έτσι δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. Αν έχεις ένα παλιό κλειστό διαμέρισμα και χρειάζεσαι αρκετά χρήματα για να το κάνεις κατοικήσιμο, το κράτος δεν σου αναγνωρίζει αποσβέσεις. Άρα το αφήνεις έτσι.

Πέμπτον, διότι η αριστερή αντίληψη ότι ο ιδιοκτήτης είναι οικονομικά ισχυρός, ενώ ο ενοικιαστής αδύναμος, έχει οδηγήσει σε ένα απίστευτα παράλογο νομικό πλέγμα που ευνοεί τους μπαταχτσήδες. Πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων έχει καεί η γούνα και αναγκάστηκαν όχι μόνο να φορολογηθούν για ενοίκια που ουδέποτε εισέπραξαν, αλλά να πληρώσουν κι από πάνω κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και καταστροφές, δεν θέλουν να το ξαναπάθουν.

Έκτον, διότι χιλιάδες διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, σε κάποτε μεσοαστικές αλλά σήμερα υποβαθμισμένες περιοχές, που θυμίζουν Ισλαμαμπάντ ή Ουαγκαντούγκου είναι σαν να μην υπάρχουν για τους Έλληνες ενοικιαστές.

Έβδομον και ουσιαστικότατον,  διότι όλες οι στρεβλωτικές παρεμβάσεις του κρατισμού, golden visa, πρόγραμμα "Το σπίτι μου" και οι κάθε είδους επιδοτήσεις ενοικίου, δημιουργούν τεχνητή άνοδο της ζήτησης, η οποία ανεβάζει τις τιμές, εις βάρος, κυρίως, των δήθεν ωφελούμενων! Με το πρόγραμμα "Το σπίτι μου", και με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που έθετε, παλιά διαμερίσματα που πουλιόντουσαν 80.000 ευρώ, πουλήθηκαν 120.000 και παραπάνω! Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι λόγοι, αλλά η κρατική παρέμβαση είναι αυτή που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Και τι κάνει αυτός που μας παραμύθιαζε πως είναι κατά των επιδομάτων και θέλει να δώσει στους Έλληνες, με μείωση της φορολογίας, τη δυνατότητα να χτίσουν οι ίδιοι την προσωπική τους προκοπή;

Αυξάνει και επεκτείνει τις κρατικές παροχές, τροφοδοτώντας, και στη στέγη, τον φαύλο κύκλο: άνοδος τιμών - επιδοματική πολιτική ή/και φοροαπαλλαγές σε λίγους συν αύξηση φορολογίας για τους πολλούς - νέα άνοδος τιμών.

Τι πρέπει να κάνει το κράτος;

Να αποσυρθεί από την αγορά! Να αφήσει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να συνάψουν οποιοδήποτε συμβόλαιο θέλουν μεταξύ τους με οποιουσδήποτε όρους. Είναι ενήλικες, είναι ελεύθεροι και δεν χρειάζονται κανέναν "πατερούλη" να τους κρατάει από το χέρι και να τους λέει "μην το κάνεις παιδί μου αυτό, είναι κακό!". Το κράτος οφείλει να επιβάλλει δικαιοσύνη - και γρήγορα - εάν κάποιος από τους συμβαλλόμενους δεν τηρήσει τα συμπεφωνημένα. Τίποτε άλλο! Σήμερα δεν κάνει ούτε αυτό. Όταν η προσφυγή στο δικαστήριο κατά του κακοπληρωτή κοστίζει πολλά στον ιδιοκτήτη, σε χρόνο και σε χρήμα, δεν θα κάνει τίποτε για ποσά τουλάχιστον κάτω από χιλιάρικο. Το ξέρουν αυτό οι φεσατζήδες και το εκμεταλλεύονται.

Μα δεν πρέπει να επιδοτείται το ενοίκιο;

Όχι! Μόνο σε ανάπηρους και μόνο στο πλαίσιο της προνοιακής πολιτικής. Σκορπίζοντας επιδοτήσεις σε υγιείς ανθρώπους, υποδαυλίζεις τη συστηματική αποφυγή της εργασίας. Όσοι τα κουτσοβολεύουν με 5-6 επιδόματα, γιατί να εργαστούν; Επιπλέον, ρίχνεις στην αγορά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που, αναπόφευκτα, θα ανεβάσουν τις τιμές. Αν ο ενοικιαστής σκέφτεται ότι από τα 400 € που του ζητούν για μια γκαρσονιέρα, τα 200 € θα τα δώσει το κράτος (δηλαδή οι άλλοι), λέει πιο εύκολα το "ναι". Αλλιώς θα έλεγε "όχι είναι ακριβά", κι αν ο ιδιοκτήτης το άκουγε αυτό από πολλούς και είχε το διαμέρισμα του ξενοίκιαστο για αρκετούς μήνες, θα κατέβαζε το ενοίκιο. Απλά πράγματα αυτά, στοιχειώδη, που τα γνωρίζουν όσοι έχουν κινηθεί έστω και λίγο στην ελεύθερη οικονομία, αλλά τα αγνοούν παντελώς τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, που με μόνο "εφόδιο" το οικογενειακό όνομα ή τη θητεία τους την ΟΝΝΕΔ βρέθηκαν σε κυβερνητικό θώκο.

Έτσι στη ΔΕΘ, που είναι πλέον παράδοση ο ΠΘ να εξαγγέλλει μποναμάδες, παρουσιάστηκε ένα από τα πιο πασοκικά προγράμματα της μεταπολίτευσης, ένα γαλάζιο παραμύθι δήθεν ανάπτυξης, διανθισμένο με…