Όμορφες εικόνες από τον #Λίβανο κάθε μέρα μέχρι να σβήσει ο Ήλιος. Μέχρι να μην έχουν γη να πατήσουν, αέρα να αναπνεύσουν οι ισλαμοφασίστες του #Ιράν. #StandWithIsrael #StandWithIDF pic.twitter.com/mm0kvdWOhZ
— Νοικοκυραίος🇪🇺🇬🇷🇮🇱🇺🇦🇺🇸🇨🇾🇫🇷🇮🇹 (@karamuhtaris) November 19, 2024
Του Σάκη Μουμτζή
Θα είναι, χωρίς καμιά αμφιβολία, θετικό γεγονός η σύναψη ανακωχής εξήντα ημερών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, κυρίως διότι την εφαρμογή της θα την επιτηρούν και θα την εγγυώνται οι Ηνωμένες Πολιτείες και, όπως όλα δείχνουν, και η Γαλλία.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το Ιράν. Θα την αποδεχθεί ή θα την τορπιλίσει σε κάποια μεταγενέστερη φάση;
Διότι αποδοχή της ανακωχής –που κατά πάσα πιθανότητα θα μετατραπεί σε μια μόνιμη συμφωνία– θα σημάνει ότι η Χεζμπολάχ, ο ένας από τους βραχίονές του στην περιοχή, θα πάψει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ. Και ο άλλος ο βραχίονάς του έχει πάψει ουσιαστικά να υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Αν δεν υπήρχαν οι όμηροι ουδείς θα ασχολείτο με τη Χαμάς.
Ολες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ –και όχι μόνον η κυβέρνηση Νετανιάχου–είχαν μια σαφή άποψη. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα σταματήσουν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών όσο τους ενισχύουν ποικιλοτρόπως οι χορηγοί τους. Και αυτή η άποψη βασίζεται επάνω σε γεγονότα.
Από τη δεκαετία του 1960 οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις ενσωματώθηκαν, μέσω της KGB, στις πολιτικές της Σοβιετικής Ενωσης. Το ίδιο και μερικές τρομοκρατικές οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς στη Δυτική Ευρώπη.
Η πτώση του σοβιετικού καθεστώτος σταδιακά ανέδειξε το Ιράν και μερικά σουνιτικά κράτη σε χορηγούς τέτοιων οργανώσεων στη Μέση Ανατολή.
Το πώς υπονομεύθηκαν οι συνθήκες του Οσλο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, από τους βομβιστές αυτοκτονίας απέδειξε και αποδεικνύει πως καμιά προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει αν δεν αχρηστευθεί η κάνουλα που τροφοδοτεί με χρήμα και με όπλα τους τρομοκράτες.
Διότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Το πρόβλημα είναι πως το Ιράν έχει ως καταστατική αρχή της υπόστασής του την καταστροφή του Ισραήλ. Η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι απλώς ένα σκαλοπάτι.
Το είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του σε αραβικό τηλεοπτικό σταθμό, πριν από λίγες μέρες, ένας από τους επιζώντες ηγέτες της Χαμάς. «Δεν μας ενδιαφέρει το παλαιστινιακό κράτος. Εμείς θέλουμε το Ισραήλ να επιστρέψει στα σύνορα του 1967, ώστε στη συνέχεια να το καταστρέψουμε».
Είναι προφανές πως καμιά λύση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν δεν παραιτηθεί το Ιράν από τον στρατηγικό στόχο του να εξαφανίσει το Ισραήλ από τον χάρτη. Διότι πάντα θα εμφανίζονται τρομοκρατικές ομάδες που με τις ενέργειές τους θα υποχρεώνουν το Ισραήλ να δρα για να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών του.
Οσοι πιστεύουν ότι αυτό που λείπει από την περιοχή είναι ένα παλαιστινιακό κράτος κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.
Το παλαιστινιακό κράτος θα έρθει όταν…
δεν θα υπάρχει δύναμη σε αυτόν τον πλανήτη που θα απειλεί την ύπαρξη του Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου