"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


NoυΔοΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΓΥΦΤΟ-ΛΑΘΡΟΜΑΧΜΟΥΤΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: "Μπάτε σκύλοι αλέστε κι’ αλεστική μη δώσετε" στο "ξέφραγο αμπέλι"

 

Του Λέανδρου Ρακιντζή
Αρεοπαγίτη ε.τ.

 
Η λαϊκή έκφραση "ξέφραγο αμπέλι",
 δηλαδή αμπέλι χωρίς φράκτη, που μπορούσε  κάποιος να μπει εύκολα και να κλέψει σταφύλια, χρησιμοποιείται πλέον μεταφορικά και σκωπτικά  για να επισημάνουμε την έλλειψη μέτρων ασφαλείας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων, διαδικασιών, λειτουργίας υπηρεσιών, περιορισμένων και ανεπαρκών ελέγχων κλπ

Με τον χαρακτηρισμό αυτόν περιγράφουμε  ακόμα και χώρες, ιδίως τριτοκοσμικές, κυρίως για την ευκολία εισόδου αλλοδαπών και κακοποιών στοιχείων και παραμονής σε αυτές.

Με την επίσης λαϊκή έκφραση "Μπάτε σκύλοι αλέστε κι’ αλεστική μη δώσετε" περιγράφουμε μεταφορικά καταστάσεις, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και επικρατεί πλήρης ασυδοσία, δηλαδή κατάσταση πλήρους ανομίας και έλλειψης παρουσίας οποιασδήποτε κρατικής αρχής.

Πιστεύω ότι με τις παραπάνω λαϊκές εκφράσεις περιγράφονται συνοπτικά μεν αλλά καλύτερα κάποιες έκνομες καταστάσεις, γιατί έχουμε προσλαμβάνουσες παραστάσεις για να καταλάβουμε  τι σημαίνουν. Φυσικά για τις κοινωνιολογικές, ψυχολογικές, ανθρωπολογικές και πολιτικές ερμηνείες των ανώμαλων καταστάσεων  επαφίεμαι στους ειδικούς, που καθένας τις βλέπει από τη δικιά του σκοπιά.

Στο ερώτημα, σε ποια από τις δύο παραπάνω καταστάσεις βρίσκεται η χώρα μας η απάντηση ποικίλει ανάλογα ποιο τομέα εξετάζουμε: Σαφώς η χώρα μας ήταν και εξακολουθεί να είναι, αν και σε μειούμενο ρυθμό, ξέφραγο αμπέλι όσον αφορά την είσοδο εγκληματικών στοιχείων και ως χώρα διελεύσεως παρανόμων μεταναστών –προσφύγων, που προωθούνται δια θαλάσσης, κυρίως από τη γείτονα χώρα, και ζητούν προσφυγικό άσυλο για την περαιτέρω μετάβασή τους σε άλλες χώρες. Η κτήση της προσφυγικής ιδιότητας γίνεται με χρονοβόρες διαδικασίες βάσει διεθνών συνθηκών και κατά τη διάρκεια των οποίων τους χορηγείται επίδομα, το οποίο διακόπτεται όταν εκδοθεί απόφαση της αρμόδιας επιτροπής. Αν η απόφαση είναι θετική ο πρόσφυγας μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό, αν απορριφθεί δεν διατάσσεται η απέλασή του και παραμείνει στη χώρα προσπαθώντας να επιβιώσει εκ των ενόντων ακόμα και παραβατικά.

Για τη διακίνηση των παρανόμων μεταναστών λειτουργούν διάφορα προσοδοφόρα δίκτυα  με τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες κάποιες ΜΚΟ συνεργάζονται. Αποτελεί διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων γιατί δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να εκκαθαρίσουν το θολό τοπίο των ΜΚΟ. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας διαβιούν περίπου 2.000.000 νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες μεταξύ των οποίων φανατικοί ισλαμιστές, που κατά καιρούς μετέχουν σε εγκληματικές πράξεις, κυρίως μεταξύ τους, ή κάνουν δημόσια επίδειξη δύναμης, τους οποίους λόγω θρησκευτικού φανατισμού η κοινωνία δεν μπορεί  να αφομοιώσει.  Είναι όμως γεγονός, ότι η εργασία των νομίμων και παρανόμων μεταναστών συμβάλλει σημαντικά στην εθνική οικονομία, γιατί αναπληρώνει την έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Με το "Μπάτε σκύλοι αλέστε κι’ αλεστική μη δώσετε" περιγράφεται καλύτερα η  συμπεριφορά κάποιων φυλετικών μειονοτικών ομάδων κυρίως Ρομά νεαρής ηλικίας ως και των αντιεξουσιαστών και ισλαμιστών, που κατά καιρούς με ασήμαντη αφορμή βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν το αντικοινωνικό τους μένος, να αποκλείσουν δρόμους, να ανάψουν φωτιές καταστρέφοντας αυτοκίνητα,  να προβούν σε λεηλασίες και να πυροβολούν αστυνομικούς με τραυματισμό κατά τα τελευταία επεισόδια άνω των 10. Σαφώς η χώρα πέρασε και χειρότερες καταστάσεις, όπως κατά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου, τον εμπρησμό του κτιρίου της Marfin , του Πολυτεχνείου και τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια πέριξ  των πανεπιστημιακών χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά διαλύθηκαν μεν  κάποια άβατα, όπως των Εξαρχείων και της Πολυτεχνειούπολης, αλλά παραμένουν τα άβατα των Ρομά στα Δυτικά προάστια των Αθηνών και τη Θεσσαλονίκη, στα οποία η κρατική εξουσία ασκείται μόνο κατά όνομα και περιμετρικά.

Τα άβατα αυτά είναι ιεραρχικά αυτοδιοικούμενα και αποτελούν εστίες  εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών με συχνή χρήση πυροβόλων όπλων και άσκοπων πυροβολισμών που είχαν ενδεικτικά ως αποτέλεσμα τον θάνατο από αδέσποτη σφαίρα του 9χρονου Μάριου στην αυλή του σχολείου του στο Μενίδι. 

Σχεδόν όλοι οι Ρομά οπλοφορούν παράνομα, αλλά  η προσπάθεια αφοπλισμού τους μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολη από τον αφοπλισμό των Κρητικών ή την απαγόρευση οπλοφορίας στις ΗΠΑ. 

Οι νεαροί Ρομά επιδεικνύουν επιθετικότητα, που οφείλεται στην παντελή έλλειψη μόρφωσης και τακτικής εργασίας αλλά επιβιώνουν παρασιτικά με κλοπές ακόμα και χάλκινων προτομών και έχουν αναπτύξει λόγω της ατιμωρησίας που απολαμβάνουν πνεύμα ανυπακοής στους νόμους.  

Οι ουτοπικές  προτάσεις που κατά καιρούς ακούγονται για εκπαίδευση και ενσωμάτωση των Ρομά στην κοινωνία απαιτούν χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών γενεών. Ακόμα και για τον σχεδιασμό κάποιας λύσης του προβλήματος των Ρομά απαιτείται η ανέφικτη κοινή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Προσωπικά το μόνο μπορώ να προτείνω: Να εφαρμοσθεί ο νόμος προς κάθε κατεύθυνση απαρέγκλιτα και χωρίς εξαιρέσεις ή ανοχές και...


 χωρίς τον φόβο πολιτικού κόστους ή αποκομιδή κέρδους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πρόσφατα στην Κοζάνη την εξής δήλωση "Αν κλέβεις  σπίτια μέσω τραπεζών και funds  μπορεί να γίνεις βουλευτής της  ΝΔ, αν κλέβεις 20 ευρώ βενζίνη μπορεί να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι". Σαφώς η δήλωση αυτή απέβλεπε σε  πολιτική εκμετάλλευση. Πρέπει όμως  να παρατηρήσω σε αυτό συντέλεσε, ότι τα σε θέσεις ευθύνης πρόσωπα των τραπεζών και funds μετά τη ψήφιση του νέου ΠΚ μονομερώς από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τελευταία κυβερνητική πράξη  είχε σαν αποτέλεσμα, αφενός πολλές σε βάρος τραπεζικών στελεχών  υποθέσεις για απιστία και τοκογλυφία να τεθούν στο αρχείο, αφετέρου τα πρόσωπα αυτά να απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ποινική ασυλία για τις πράξεις αυτές.

Συγκεκριμένα το άρθρο 390 ΠΚ που προβλέπει και τιμωρεί την απιστία και των τραπεζικών στελεχών τροποποιήθηκε τόσο ευνοϊκά, που αμφιβάλλω αν έκτοτε έχει ασκηθεί δίωξη κατά τραπεζικού στελέχους, το δε άρθρο 404 παρ.4 του παλιού ΠΚ, που προέβλεπε και τιμωρούσε την τοκογλυφία των διοικητών και διευθυντών νομικών προσώπων, δηλαδή τραπεζών, καταργήθηκε.

Φυσικά ευθύνη έχει και η παρούσα κυβέρνηση, που δεν επανάφερε τις διατάξεις αυτές και έτσι δεν υπάρχουν επαρκή νομικά εργαλεία για την καταπολέμηση των φαινομένων αυτών σε περίπτωση νέας γενεάς κόκκινων δανείων.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: