Τι είναι λοιπόν αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής;...
Είναι η δυνατότητα των εταιρειών να αναπροσαρμόζουν τις τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις τιμές που αγοράζουν.
Πριν από ένα-ενάμισι χρόνο η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στοίχιζε λιγότερο από 50 ευρώ η ΜWh, σήμερα στοιχίζει περί τα 250 με 300 ευρώ γιατί αυξήθηκαν διεθνώς οι τιμές του φυσικού αερίου κυρίως αλλά και των άλλων ορυκτών καυσίμων...
Μια εταιρεία αν πουλούσε στον καταναλωτή με 0,10 λεπτά την kWh θα πρέπει σχεδόν να υπερπενταπλασιάσει την τιμή. Αλλιώς θα πληρώσει η ίδια τη διαφορά και θα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει...
Όσοι υπόσχονται εξάλειψη της αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού χωρίς να λένε ποιος θα πληρώσει τη διαφορά, είναι κοινοί απατεώνες.
Η κυβέρνηση που σχεδιάζει μειώσεις των τιμολογίων φορτώνει το κόστος είτε στη ΔΕΗ είτε στους φορολογούμενους.
Προκειμένου να ξέρουμε περί τίνος ομιλούμε καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στα εξής μεγέθη.
Η Ελλάδα το 2020 κατανάλωσε περί τις 50.000 GWh. Για την ακρίβεια κατανάλωσε 49.931 έναντι 52.191 GWh το 2019. Ας υποθέσουμε όμως για χάρη στρογγυλοποίησης πως ήταν 50.000 GWh.
Αν υπολογίσουμε πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάει από τα 50 ευρώ στα 250-300 ευρώ η MWh έχουμε ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 200-250 ευρώ η MWh. Αν κάνουμε τις πράξεις αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης 10 με 12,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Αν η ΔΕΗ σαν ο μεγαλύτερος παίκτης φορτωθεί περί τα 800 εκατ. και η κυβέρνηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με άλλα 4-5 δισ. ευρώ, μας μένουν άλλα 5-6 δισ. σε εκκρεμότητα...
Προκειμένου να καταλάβουμε το μέγεθος, περί τα 5 δισ. τον χρόνο είναι ο ετήσιος τζίρος της ΔΕΗ. Αν συγκρίνουμε τα 12 επιπλέον δισ. με τον ΕΝΦΙΑ είναι σαν να πληρώνουμε 3-4 φορές ό,τι πληρώναμε μέχρι τώρα...
Φυσικά οι κυβερνώντες σχεδιάζουν διάφορα "μαγικά" τα οποία αφορούν την κατανομή της δαπάνης όχι με βάση την κατανάλωση αλλά με βάση το εισόδημα όπως αυτό ενδέχεται να προκύπτει από το ύψος της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού.
Με βάση τα στοιχεία που ρώτησε και πληροφορήθηκε η στήλη ένα 75% των λογαριασμών είδε αυξήσεις διαχειρίσιμες.
Ένα 25% υπέστη σημαντικές αυξήσεις, εκ του οποίου το 5% υπέστη ηλεκτροσόκ αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά και μεγάλες καταναλώσεις το οποίο συνεπάγεται και την ύπαρξη ανάλογων εισοδημάτων.
Επιπλέον η στήλη δεν δίνει σημασία σε δηλώσεις για κάποια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση που θα μειώσει το κόστος. Το κόστος θα μειωθεί μόνο αν πέσει η τιμή του φυσικού αερίου στα επίπεδα που ήταν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει είτε να μειωθεί η κατανάλωση είτε να αυξηθεί η προσφορά φυσικού αερίου.
Δεδομένης της γεωπολιτικής συγκυρίας και της συγκυρίας της ενεργειακής μετάβασης που έχει μειώσει τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων, το πλέον εφικτό είναι η μείωση της κατανάλωσης.
Αν αφήσουν την οικονομία να κάνει τη δουλειά της σε κάποιο βαθμό μπορεί να πετύχει.
Αν συνεχίσουν να επιδοτούν την κατανάλωση θα είναι...
σαν τη γάτα που ψήφησε προσπαθώντας να γλείψει το αίμα που έχανε γλείφοντας μια λίμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου