"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ-ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Αγράμματα κομματόσκυλα και φοιτητικές κάλπες

Toυ ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΚΕΧΑΓΙΑ

Σε ένα ΑΠΘ που έχει περίπου 80.000 φοιτητές και φοιτήτριες, το ότι ψήφισαν μόνο 6042 (εκ των οποίων έγκυρα μόνο τα 5874), είναι η πιο σημαντική ένδειξη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών/φοιτητριών έχει σιχαθεί τις παρατάξεις, δεν νιώθει να εκπροσωπείται από αυτές και θα προτιμούσε να ξεκουμπιστούν.

Αυτά τα νούμερα βέβαια είναι αδιάφορα για τα κομματόσκυλα κάθε κατεύθυνσης που με μόλις 1500 και 2000 ψήφους θεωρούν ότι δόθηκε ηχηρό μήνυμα ανατροπής ή έγκρισης. Και μόνο το ότι η κάθε παράταξη προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της σαν νικήτρια με τόσο ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής φοιτητών, δείχνει το πόσο γραμμένη την έχουν τη δημοκρατία αλλά και τη φοιτητική κοινότητα για την οποία κόπτονται ότι νοιάζονται. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να επιβάλλονται στην πλειοψηφία και να βρίσκουν τρόπους να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κόμματος στο οποίο ανήκουν.

Θα πει κάποιος εξυπνάκιας: φταίει και η πλειοψηφία των φοιτητών που απέχει από τις εκλογές και έτσι τους δίνει το ελεύθερο να τις καπηλεύονται.  

Είναι από τα πιο χαζά επιχειρήματα που έχω ακούσει και από τα πιο συνήθη. Με το ζόρι δηλαδή πρέπει να μετέχεις σε μια διαδικασία που θες να παύσει γιατί επιθυμείς να ξεκουμπιστούν όλα τα κόμματα από το πανεπιστήμιο.

Αντί αυτή η τεράστια αποχή φοιτητών και φοιτητριών από τις φοιτητικές εκλογές να δίνει ένα ηχηρό μήνυμα του ότι τα κόμματα πρέπει να φύγουν άμεσα απ' τα πανεπιστήμια, την ερμηνεύουμε κατά το δοκούν, ότι...

 

 αναγκαστικά επιτρέπει στις μειοψηφίες να διοικούν. 

Θαρρείς και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε σε αυτή την παρωδία εκλογών, επειδή βολεύει τις ίδιες τις μειοψηφίες και τους παραταξιάρχες. Ό,τι βολεύει τις παρατάξεις και τα συμφέροντά τους δεν γίνεται να αλλάξει, ακόμη κι αν το απαιτεί η πλειοψηφία των μελών του Πανεπιστημίου. Να τη χαίρεστε αυτή τη δημοκρατία.
 

Υ.Γ. Ένας φίλος κάθισε και υπολόγισε τη συνολική συμμετοχή φοιτητών/φοιτητριών στην Ελλάδα. Από τους περίπου 680.000 φοιτητές της χώρας ψήφισαν μόνο οι 50.000, δηλαδή το 7.35%



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: