"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΠΑΣΟΚοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Πού ’ν’ τος, πού ’ν’ τος ο Πρωθυπουργός;

 


Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ προέκυψε από τον Γ. Παπανδρέου.
Σε δύο αλλεπάλληλες συνεντεύξεις δήλωσε:

– «Κλείνω την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα, εκτός κι αν αλλάξει» (Σκάι, 24/11).

«Να γίνουμε κυβέρνηση και Πρωθυπουργός ας είναι κάποιος άλλος του σοσιαλιστικού χώρου» (Σκάι, 25/11).

Υποθέτω πως εννοεί τον Τσίπρα διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι θέλει Πρωθυπουργό τον Βαρουφάκη ή τον Κουβέλη. Και υποψιάζομαι πως με αυτό το «πού ‘ν’ τος, πού ‘ν’ τος ο Πρωθυπουργός;» θα πάμε ως τις εκλογές όποτε κι αν προκύψουν.

Και οι δύο αυτές διατυπώσεις του Παπανδρέου αμφισβητούν για πρώτη φορά ανοιχτά το κυρίαρχο δόγμα της Κεντροαριστεράς την τελευταία δεκαετία. Οτι δηλαδή:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει και ούτε μας ενδιαφέρει αν θα αλλάξει.

– Αλλά είτε αλλάξει είτε δεν αλλάξει, η πόρτα είναι κλειστή για κάθε συζήτηση. Αν την ανοίξεις, όλο και κάποιος Ραγκουσης θα πεταχτεί.


Στη λογική του ο Παπανδρέου έχει δίκιο.

Επέστρεψε από το πουθενά για να βρει κάποιον ρόλο και η αναζήτηση ρόλου περνάει μέσα από μια σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και τα περί «Πρωθυπουργού του σοσιαλιστικού χώρου». Μια χαρά βολεύεται και με το υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν κρύφτηκε, άλλωστε. Στη δήλωση υποψηφιότητάς του μίλησε για «διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης» (20/10). Με ποιον θα τη διαμορφώσει αν όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με τον Βελόπουλο αποκλείεται!

Τώρα επανέρχεται διότι οι υπερφίαλες προσδοκίες εξέπνευσαν.

Κανείς δεν πείθεται όταν λέει ότι «θα είμαστε πρώτο κόμμα», ούτε ότι θα ανατρέψει «τους πολιτικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα», ούτε ότι «θα πάμε να διαμορφώσουμε μια ατζέντα» (MEGA, 23/11).

Τι μένει; Ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε αυτή η άποψη (αν και μειοψηφική) ενυπήρχε στο ΚΙΝΑΛ. Ο συνυποψήφιος Χ. Καστανίδης κυκλοφόρησε μια «διακήρυξη» εκατοντάδων λέξεων όπου δεν υπάρχει ούτε μία φορά η λέξη «ΣΥΡΙΖΑ».

Η ζωή είναι μια προσωπική αναμέτρηση του Καστανίδη με τη Δεξιά!

Αλλά πάμε στην ουσία. Μπορεί η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς;

Τίποτα δεν το δείχνει και τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρα.

Ολες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια βελτίωση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ της τάξεως των 2-3 μονάδων. Από 6-7% στο 9-10%.

Οχι φυσικά επειδή «το ΚΙΝΑΛ πάει καλύτερα όταν δεν έχει αρχηγό» – όπως λέει το γνωστό καλαμπούρι. Αλλά επειδή τώρα έχει έξι αρχηγούς και ο καθένας φαντασιώνεται το ΚΙΝΑΛ με τον αρχηγό της αρεσκείας του.

Αυτό όμως θα τελειώσει στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Το ΚΙΝΑΛ θα αποκτήσει επιτέλους έναν αρχηγό, θα δούμε ποιοι και πόσοι θα μείνουν μαζί του.

Ακόμη όμως κι αν το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς σχεδιασμούς, μπορεί να τους βελτιώσει. Το 1 προς 4 με τον ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του 2019 έγινε 1 προς 2 (Metron, 25/11) ή 1 προς 2,5 (Pulse, 25/11).

Αυτό φυσικά δεν εξασφαλίζει πολιτική κυριαρχία αλλά βοηθάει τη διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος θελήσει να διαπραγματευτεί μαζί του.

Αν κατάλαβα καλά, αυτό είναι το σχέδιο της πλευράς Παπανδρέου. Ενα κόμμα του...

 

 10% θα νταραβεριστεί ευκολότερα με ένα κόμμα του 25% παρά ένα κόμμα του 6% με ένα κόμμα του 30%.

Και χάρισμά τους ο Πρωθυπουργός!



Δεν υπάρχουν σχόλια: