"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Zαγοράκης, ο πλανόδιος

Toυ Μάνου Βουλαρίνου

ζαγοράκης (ο) 1. πλανόδιος έμπορος, γυρολόγος, «ένας καλός ζαγοράκης δεν αφήνει γειτονιά που να μην πουλήσει την πραμάτεια του», 2. εμπόρευμα κακής ποιότητας που μένει στα αζήτητα, «αν δεν σε νοιάζει η ποιότητα και πάρεις ζαγοράκη, στον δίνω με 70% έκπτωση», 3. άνθρωπος ο οποίος εκλέγεται ή τοποθετείται σε θέση για την οποία είναι ολοφάνερα ανεπαρκής, «το ότι ο Θοδωρής είναι τελείως ζαγοράκης δεν τον εμποδίζει από το να τσεπώνει είκοσι χιλιάρικα το μήνα», ΣΥΝ ανδρουλάκης.

Βολεύεται με ό,τι... περισσεύει

Δεν ξέρω για ποιον λόγο καμάρωνε ο σύντροφος Ανδρουλάκης αγκαλιά με τον ευρωβουλευτή της Νέας της Δημοκρατίας Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πω ότι το να μαζεύεις αυτά που πετούν οι αντίπαλοί σου δεν σε κάνει ισχυρό κόμμα, αλλά (από πολιτικής απόψεως μιλώντας) απορριμματοφόρο.

Από την άλλη, όλοι ξέρουμε ότι το μάζεμα του Ζαγοράκη δεν έχει να κάνει με τις ικανότητές του όσο με το τι ακριβώς είναι. Γιατί ο Ζαγοράκης δεν έγινε ΠΑΣΟΚ, όπως δεν ήταν και Νέα Δημοκρατία. Ο Ζαγοράκης ήταν και είναι ΠΑΟΚ και αυτό είναι που αγοράζουν τα κόμματα στα οποία προσχωρεί. Με τον ευρωβουλευτή της Νέας της Δημοκρατίας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο κραταιός Νικόλας κλείνει το μάτι στους συμπολίτες που ψηφίζουν με ποδοσφαιρικά κριτήρια, αλλά και σε όσους ξέρουν ότι ο Ζαγοράκης είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ποδοσφαιρικής του ομάδας, τα οποία (όπως πιθανώς θυμάστε από το 2020) βάζει πάντα πάνω από όλα.

Επιπλέον, με την απόκτηση Ζαγοράκη ο σύντροφος μπρόεδρος Ανδρουλάκης επιτυγχάνει και κάτι που έμοιαζε πρακτικά αδύνατο: Φέρνει στο κόμμα του έναν ευρωβουλευτή με ακόμα πιο ασήμαντη παρουσία στην Ευρωβουλή από τη δικιά του και πιθανότατα με ακόμα χειρότερα αγγλικά.

Του αρκεί να μιλάνε για αυτόν

Αν κάποιος σίγουρα δεν έχει ενοχληθεί καθόλου από τη φράση «ποτέ ένας υπουργός Οικονομικών δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα του σε τόσο σύντομο διάστημα», που διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία του Σόιμπλε για τον Γιάνη τον Βαρουφάκη, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος-παγόνι. Ενας πραγματικός νάρκισσος, απολαμβάνει να μιλούν για εκείνον ανεξαρτήτως του τι λένε.

Εξαιρέσεις

Ακουγα τον πρωθυπουργό να λέει για τους ένστολους που πρέπει να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και αναρωτιέμαι τι να σκέφτεται εκείνος ο...

 

 αστυνομικός ο οποίος απέτρεψε μια απαγωγή και, αντί για μετάλλιο, έλαβε ποινή φυλάκισης 7,5 ετών επειδή στην προσπάθειά του σκοτώθηκε ένας από τους δράστες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: