"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι Ελληνες χάκερς: ΔΕΝ υπάρχει τίποτα στην Ελλάδα που να μην μπορούν να “σπάσουν”

Της Λινας Γιανναρου

Σαράντα πέντε λεπτά της ώρας. Τόσο χρειάστηκε o «Αντώνης» -ας τον πούμε Αντώνη- για να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων μεγάλης ελληνικής τράπεζας. Αμέσως μετά, στην οθόνη του υπολογιστή παρέλαυναν οι λίστες των καταθετών, οι αριθμοί των λογαριασμών τους, στοιχεία για τα ποσά που έχουν «σηκώσει» κ.λπ.

Για την «είσοδο» στα συστήματα του ΝΑΤΟ χρειάστηκε μία ώρα «δουλειάς». Ομως μετά, οι δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο, οι μετακινήσεις τους, τα οργανογράμματα και μια σειρά άλλες πληροφορίες βρίσκονταν «φόρα παρτίδα» μπροστά του. 

Υπάρχουν βέβαια και πιο «εύκολες» αποστολές. Η είσοδος για παράδειγμα στα κεντρικά συστήματα του Παντείου Πανεπιστημίου ήταν παιχνιδάκι για έναν χάκερ, τόσο καλό όσο αυτός. Το να «παίξει» με τις βαθμολογίες στον κεντρικό υπολογιστή ήταν απλώς θέμα διάθεσης.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν σενάρια φαντασίας. Εχουν συμβεί μπροστά στα μάτια του δημοσιογράφου Βασίλη Τερζάκη και την κάμερα του σκηνοθέτη Σπύρου Καψίλη, στο πλαίσιο της οκτάμηνης έρευνάς τους για την ελληνική κοινότητα των χάκερ.

Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, το ντοκιμαντέρ «white01black» αφενός ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στους κώδικες των Ελλήνων χάκερ και αφετέρου αποκαλύπτει τα τεράστια κενά στην οχύρωση της χώρας σε περίπτωση κυβερνοπολέμου. «Μπροστά στην κάμερα, χάκερ μπαίνουν στον κεντρικό υπολογιστή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επιλέγουν τον υπολογιστή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τι γράφει. Είναι τρομακτικό», αναφέρει  ο κ. Τερζάκης. «Στην ουσία, δεν υπάρχει τίποτα στην Ελλάδα που να μην μπορούν να “σπάσουν”. Αρκεί να το θελήσουν».

Ο πυρήνας των καλύτερων Ελλήνων χάκερ μετρά 70 έως 100 άτομα, αν και κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ακριβώς είναι οι λεγόμενοι black hat ή κακόβουλοι χάκερ, εκείνοι οι οποίοι λειτουργούν στην παρανομία και για δική τους ευχαρίστηση ή για λογαριασμό εταιρειών προκαλούν καταστροφές σε συστήματα. Οπως λένε βέβαια οι ίδιοι, οι διαχωρισμοί είναι στα χαρτιά.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τα Χριστούγεννα του 1993 και την πρώτη «σοβαρή» επίθεση Ελλήνων χάκερ στο ερευνητικό Κέντρο Δημόκριτος, που προσέφεραν σε όλους τους χρήστες απεριόριστη πρόσβαση στις υπηρεσίες του Διαδικτύου.

Οι Ελληνες χάκερ έχουν χτυπήσει το CERN, την Ελληνική Προεδρία, τις ιστοσελίδες υπουργείων ακόμα και το αμερικανικό Πεντάγωνο, εδραιώνοντας τη θέση τους ανάμεσα στους καλύτερους παγκοσμίως.

Και προειδοποιούν μιλώντας στο ντοκιμαντέρ: «Τα σάιτ των οργανισμών και των υπουργείων είναι “τρύπια”. Αν συμβεί σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας στον κυβερνοπόλεμο, θα τα χάσουμε όλα».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: