"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το επικίνδυνο (για μας) ραντεβού του Ερντογάν με την Ιστορία


Oι επικίνδυνες ανισορροπίες και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μας απειλούν. Η οικονομική/κοινωνική/πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας, έχει παραλύσει κάθε ουσιαστική συζήτηση. Και η κυβέρνηση Εντογάν παίζει και αυτή ένα επικίνδυνο παιχνίδι... με την άδειά μας. Το πεδίο είναι πλέον οικονομικό και πάλι όμως με τρόπο αναπάντεχο. Αυτοί είναι στο G20 κι εμείς στο έλεος των δανείων της εταίρων μας. Αυτές είναι οι απειλές της οικονομικά ισχυρής Τουρκίας... 

Ποτέ άλλοτε στα χρόνια της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ήταν τόσο έντονη η αίσθηση της κοινωνικής απελπισίας και της επαπειλούμενης χρεοκοπίας, μέσα σε περιβάλλον που διαμορφώνει μείζονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Ο βίαιος μετασχηματισμός του παγκόσμιου καταμερισμού εργασίας με την είσοδο των ασιατικών γιγάντων, τα πλανητικά μεταναστευτικά ρεύματα, η οικονομική κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ο οικονομικός και πολιτικός κλονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, δυναμιτίζουν τη δομική κρίση της χώρας μας. Η Ελλάδα κλυδωνίζεται επώδυνα, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει.

Αθήνα και Αγκυρα βρίσκονται η μία απέναντι στην άλλη σε ένα διαφορετικό τοπίο που διαμορφώνει το ενεργειακό στο υπέδαφος του Αιγαίου. Ως υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο Νταβούτογλου έστρεψε την τουρκική διπλωματία προς Ανατολάς. Ωστόσο, συνέβησαν δύο πράγματα που ουδείς περίμενε. Πρώτον, το status quo μιας εικοσαετίας κατέρρευσε στις αρχές του 2011. Με την Αίγυπτο σε περίεργη μετάβαση, τη Λιβύη σε εμφύλιο και τον στρατό να ανοίγει πυρ κατά των πολιτών στη Συρία, και με την Ελλάδα στα χνάρια να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers.

Οι θεμελιώδεις διαφορές στρατηγικής φύσεως έχουν ήδη αναδειχθεί. Ο ενθουσιασμός των Αμερικανών για τις δημοκρατικές αλλαγές ισοδυναμεί με ανάθεμα για τα συντηρητικά καθεστώτα του Κόλπου. Οι χώρες του Κόλπου κοιτούν «προς Ανατολάς» -δηλαδή προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία- για εναλλακτικές λύσεις σε θέματα ασφαλείας.

Τα καθεστώτα του Κόλπου δεν εμπιστεύονται τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα, τον θεωρούν αδύναμο πρόεδρο, που θέλει να θυσιάσει παραδοσιακούς συμμάχους στον βωμό της δικής του πολιτικής και ιστορικής ορθότητας. Παραλληλίζουν την απόρριψη του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο με την εγκατάλειψη του σάχη της Περσίας από τον Τζίμι Κάρτερ.

Η έκθεση της πανίσχυρης τράπεζας HSBC, με τίτλο «Ο Κόσμος το 2050», προεξοφλεί τριπλασιασμό της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι το 2050 χάρη στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Η έκθεση είναι προϊόν θεωρητικής εργασίας του Ρόμπερτ Μπάρο, καθηγητή του Χάρβαρντ, και οι εκτιμήσεις της βασίζονται σε μια σειρά οικονομικο-κοινωνικών δεικτών. Προβλέπει πως η υπογεννητικότητα θα πλήξει την Ελλάδα, καθώς τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της θα μειώνεται από 0,2% ώς 0,8%. Την κατατάσσει στην 23η θέση παγκοσμίως ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, στη 17η ως προς το προσδόκιμο ζωής και στην 29η ως προς τον βαθμό ανανέωσης του πληθυσμού. Ως προς τον βαθμό ελκυστικότητας για τους επενδυτές με μία κλίμακα από το μηδέν ώς τη μονάδα, δίνει στην Ελλάδα μόλις 0,75 κατατάσσοντάς την στην 22η θέση.

Η έρευνα που προβλέπει πως στα μέσα του αιώνα θα κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες 19 από τις σήμερα αποκαλούμενες «αναπτυσσόμενες», κατατείνει σ’ έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η G2 αποτελούμενη από την Κίνα και την Αμερική. Θα ακολουθεί ασθμαίνουσα η Ινδία, ενώ η Ευρώπη θα έχει για τα καλά παρακμάσει.  

Δίνοντας βάρος στο δημογραφικό ως καταλυτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των χωρών, προεξοφλεί πως η Κίνα θα εκτιναχθεί στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά με οριακή υπεροχή έναντι της Αμερικής: με μια οικονομία 24,5 τρισ. δολαρίων θα υπερέχει ελάχιστα έναντι των ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία θα ανέρχεται σε 22,3 τρισ. δολάρια, ενώ η Ινδία μόλις που θα φθάνει τα 8,2 τρισ. δολάρια. Η Αμερική θα παραμείνει μεταξύ των ισχυρότερων χωρών γιατί θα εξακολουθήσει να αυξάνεται ο πληθυσμός πολύ αργότερα απ’ όταν θα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της Κίνας και θα έχει αρχίσει να γερνάει η Ινδία. Παρά τον οκταπλασιασμό του ΑΕΠ τους, η Κίνα και η Ινδία δεν θα μπορέσουν να πλησιάσουν το βιοτικό επίπεδο της Αμερικής, και οι Αμερικανοί θα είναι τρεις φορές πλουσιότεροι από τους Κινέζους το 2050.

Σε ό, τι αφορά τη Γηραιά Ηπειρο, η ανάλυση της HSBC φαίνεται μάλλον απαισιόδοξη αν και ρηξικέλευθη, καθώς προεξοφλεί πως η Βρετανία θα υπερισχύσει της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας, χάρη στον υγιή ρυθμό αναπαραγωγής της. Με οικονομία 3,6 τρισ. δολαρίων, η Βρετανία θα επισκιάσει τη Γαλλία και την Ιταλία. Η υπογεννητικότητα θα καταδικάσει σε πληθυσμιακό μαρασμό, με οικονομικές συνέπειες, χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία, αλλά και η Ρωσία, η Σιγκαπούρη και η Κορέα. Η Τουρκία, αντίθετα, θα ξεπεράσει τη Ρωσία, αναβιώνοντας ανάπτυξη ανάλογη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: