Δεν φτάνει μόνον η παρηγοριά
Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Τώρα που η κυβέρνηση πήρε τα πρόσθετα μέτρα (σ.σ.: χωρίς να αποκλείει και τη λήψη και άλλων πρόσθετων μέχρι το τέλος του χρόνου), τι θα γίνει με τα πραγματικά δύσκολα προβλήματα, ώστε να αποτραπούν το κατρακύλισμα του ΑΕΠ και η συνεχής και αδιέξοδη αναχρηματοδότηση του υπέρογκου χρέους της χώρας;
ΣΙΓΑ σιγά έρχεται στη δημοσιότητα ένα εφιαλτικό νούμερο: η χώρα χρωστάει πάνω κάτω 380 δισ. ευρώ -πλην Ασφαλιστικού. Πράγμα που σημαίνει ότι τα δανεικά της Ελλάδας δεν πρόκειται να αποπληρωθούν με τη γνωστή μέθοδο της αναχρηματοδότησης του χρέους στο διηνεκές.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΣ, τα «πρόσθετα μέτρα» ενδεχομένως θα αποφέρουν στην Ελλάδα τα 25 δισ. σε δανεικά που χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου.
ΤΟ ΙΔΙΟ χρονικό διάστημα όμως, οι εκτιμήσεις προβλέπουν πτώση του ΑΕΠ κατά 5 μονάδες κάτω από αυτό του 2009.
ΜΕ ΔΥΟ λόγια, οι Ελληνες θα φτωχύνουν και θα κατεβούν σε επίπεδο διαβίωσης του 1997, ενώ η χώρα δεν θα μπορέσει να μπει σε «αναπτυξιακή τροχιά», έτσι ώστε τα υπόλοιπα δανεικά της να πληρώνονται από το εσωτερικό πλεόνασμα και όχι με ατέρμονα εξωτερικό δανεισμό.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καθυστέρησε αφόρητα να πάρει τα μέτρα (που έτσι και αλλιώς ήξερε ευθύς εξ αρχής ότι θα έπαιρνε) με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται αφόρητα ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας. Βεβαίως, πήρε τα μέτρα... μετακυλίωντας, ίσως και σκοπίμως, την άμεση πολιτική ευθύνη από την ίδια, στην «κακιά» και «σκληρή» ευρωζώνη, φτάνοντας μέχρι και του γελοίου σημείου να κατηγορηθεί η ναζιστική Γερμανία για τη σύγχρονη ελληνική κατάντια.
ΑΥΤΗ τη στιγμή η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο διαχειρίζονται μόνον το πολιτικό κόστος από τα μέτρα που πήραν, επιμένοντας ότι έτσι θα εκφραστεί η «κοινοτική αλληλεγγύη» και θα εισρεύσει «άνετα» το δανεικό χρήμα που έχει άμεση ανάγκη η χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου αυτού.
ΟΜΩΣ, κανένας παρηγορητικός λόγος από την Ε.Ε., όσα ταξίδια και αν κάνει ο πρωθυπουργός μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, όσο φιλικά και αν είναι τα χτυπήματα στον ώμο από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί δεν πρόκειται να λύσει το πραγματικό πρόβλημα της χώρας.
Η ΧΩΡΑ βυθίζεται στην ύφεση και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χαραμάδα αισιοδοξίας ανοιχτή, για μια πραγματική αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ βεβαίως σοβαρές, αλλά σκόρπιες και αγωνιώδεις φωνές -κατά κανόνα περιθωριοποιημένες από το «σύστημα», ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος- που επιμένουν ότι τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα, τώρα η κυβέρνηση, αλλά και το σύνολο του πολιτικού κόσμου πρέπει να εγκύψουν στο ουσιαστικό πρόβλημα της χώρας. Αυτό, της χάραξης μιας αναπτυξιακής πορείας που θα συμφωνηθεί και θα οικοδομηθεί στα ερείπια της παρούσας αντίληψης για ανάπτυξη, που οδήγησε όμως τη χώρα στη χρεοκοπία.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΔΑΜ,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΑΣΟΚ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου