Η ικανοποίηση αντισταθμίζει την κόπωση από την υπεραπασχόληση
Οι περισσότερο επιτυχημένες εταιρείες είναι αυτές που «ακούνε» και λαμβάνουν υπόψη τους αυτά που λένε τα στελέχη τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που δέχονται. Είναι οι εταιρείες αυτές που επικοινωνούν τις αξίες τους με σαφήνεια και προάγουν τη δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας που προσφέρει ευκαιρίες για όλους.
Γιατί, οι εταιρείες αυτές έχουν πετύχει να εξασφαλίσουν κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ανθρώπινο δυναμικό τους μπορεί να δρα προδραστικά, είναι ενεργοποιημένο και παραγωγικό και -το σπουδαιότερο- τους είναι πιστό και αφοσιωμένο.
Πρόκειται για συμπεράσματα της έρευνας The Business Energy Survey της Adecco στη Βρετανία, ζητούμενο της οποίας ήταν κατά πόσον οι εταιρείες γνωρίζουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες του «πλέον πολύτιμου κεφαλαίου τους».
Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι μάνατζερ έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, ο οποίος μειώνει τα επίπεδα της ενέργειας που απαιτεί η εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην πραγματικότητα, ο ένας στους πέντε εργάζεται επιπλέον του ωραρίου για το οποίο αμείβεται.
Είναι, δηλαδή, σαν να εργάζονται τουλάχιστον μια επιπλέον ημέρα την εβδομάδα. Τις εργάσιμες ημέρες, αποφεύγουν τις βραδινές εξόδους, ενώ μερικοί χρησιμοποιούν το Σαββατοκύριακο είτε για να ξεκουραστούν και να αναλάβουν δυνάμεις, είτε για να «ξεπετάξουν» τις εκκρεμότητες της δουλειάς από την εβδομάδα που πέρασε.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δηλώνουν, παράλληλα, ότι η σκληρή δουλειά και οι περισσότερες ώρες απασχόλησης τους κάνει ευτυχείς, εφόσον, βέβαια, έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει λόγος γι’ αυτό, και εφόσον τους ανταποδίδει την ικανοποίηση ότι πετυχαίνουν τους στόχους τους. Ενα αίσθημα που οι περισσότεροι το θεωρούν κίνητρο, ισχυρότερο και από τη χρηματική αποζημίωσή τους για την υπεραπασχόλησή τους. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι οι προσπάθειές τους δεν αναγνωρίζονται στους εργασιακούς χώρους τους, δηλώνουν ότι τους εκμεταλλεύονται, ενώ ο ένας στους τρεις επιθυμεί να αλλάξει εργασία.
Ο ένας στους τέσσερις χαρακτηρίζει την κουλτούρα της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ως αυταρχική - κάτι που δημιουργεί αρνητική ενέργεια. Οσο για το αν και κατά πόσον ανταποκρίνεται η επιχείρηση στις επερχόμενες και επιβαλλόμενες αλλαγές, ένα σημαντικό ποσοστό μάνατζερ πιστεύει ότι αυτό γίνεται αποσπασματικά και όχι προγραμματισμένα. Η ευελιξία στην εργασία -έστω και αν ο ένας στους τρεις την επιθυμεί- φαίνεται άπιαστο όνειρο, σχεδόν για όλους τους ερωτηθέντες. Η περισσότερο επιθυμητή επιλογή θα ήταν η συγκέντρωση ωρών εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και ακολουθεί η προτίμηση για άδειες διακοπής της σταδιοδρομίας. Παρά τον ενθουσιασμό που εκδηλώνουν οι μάνατζερ για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται αυτή η ευελιξία στην εργασία, ελάχιστοι ευελπιστούν ότι η επιχείρησή τους θα προχωρήσει κάποτε σε τέτοιες πρωτοβουλίες.
Από τα ευρήματα της έρευνας γίνεται αυτονόητο το γιατί οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση και στη διακράτηση των κατάλληλων ανθρώπων. Αφού, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν μέσα σε αυτές, προάγει μια κουλτούρα που δεν είναι θετική ούτε ενδυναμώνει και στηρίζει τις νέες ιδέες. Ολα αυτά δηλαδή που χρειάζεται μια εταιρεία για να διατηρήσει το καλό προσωπικό και να χτίσει τη φήμη της που θα προσελκύσει τα νέα ταλέντα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,
ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΗΓΕΣΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου