"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΥΛΟΛΟΪ ΚΑΝΤΑΦΙ: Μια «µετρηµένη οικογένεια» µε επενδύσεις 120 δισ. ευρώ

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ∆ΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Μας πιάνουν τα γέλια όταν ακούµε να λένε ότι έχουµε χρήµατα στην Ευρώπη και την Ελβετία. Είναι δυνατόν; Αυτά είναι ανοησίες. Ολοι ξέρουν ότι είµαστε µια πολύ µετρηµένη οικογένεια».  
Αυτή τη δήλωση είχε κάνει ο Σαΐφ αλ Ισλάµ όταν ακούστηκαν οι πρώτες φήµες για πάγωµα των καταθέσεων της οικογένειας σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι και άτυπος εκπρόσωπος του καθεστώτος από την ηµέρα που ξέσπασε η εξέγερση στη Λιβύη, θα έχασε ενδεχοµένως το γέλιο του µαθαίνοντας ότι η Βρετανία πάγωσε τις καταθέσεις της οικογένειας. Ακολούθησαν οι Ηνωµένες Πολιτείες, ανακοινώνοντας το πάγωµα «30 δισεκατοµµυρίων δολαρίων σε καταθέσεις και τίτλους που συνδέονται µε κάποιον τρόπο µε τα διαθέσιµα κεφάλαια του καθεστώτος». Χθες ήταν η σειρά της Γερµανίας και της Αυστρίας να παγώσουν τις καταθέσεις του Καντάφι στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα Ηνωµένα Εθνη, ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόµενο παγώµατος των λιβυκών κεφαλαίων σε ιταλικές εταιρείες. 

ΤΑ ΠΟΣΑ που ακούγονται είναι µυθικά. Εκτιµάται ότι ο θησαυρός τουσυνταγµατάρχη στο εξωτερικό της Λιβύης αγγίζει τα 120 δισεκατοµµύρια ευρώ. Υπάρχει, ωστόσο, σύγχυση ως προς το µερίδιο που διαχειρίζεται ο ίδιος ο Καντάφι, τους λογαριασµούς που είναι στο όνοµα παιδιών, εγγονών, προσωπικών συµβούλων ή ανθρώπων των υπηρεσιών ασφαλείας και τα ποσά που προκύπτουν από επενδύσεις της Libyan Investment Authority (LIA) στην Ευρώπη, τη ΝοτιοανατολικήΑσία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αντιθέτως δεν υπάρχει αµφιβολία ότι ο λίβυος δικτάτορας ελέγχει άµεσα το «πακέτο». Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο: Σύµφωνα µε την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, στις αρχές 2008 το σύνολο των λιβυκών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες άγγιζε τα 5,7 δισεκατοµµύρια ελβετικά φράγκα (4,4 δισεκατοµµύρια ευρώ). Μετά τη σύλληψη στην Ελβετία του Χάνιµπαλ, ενός από τους γιους του συνταγµατάρχη, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς, οι καταθέσεις έπεσαν στα 630 εκατοµµύρια φράγκα (470 εκατοµµύρια ευρώ).

∆εν είναι τυχαίο εποµένως ότι οι Ολλανδοί άρχισαν το κυνήγι του θησαυρού από τα διαθέσιµα κεφάλαια της Tamoil, εταιρείας πετρελαιοειδών λιβυκών συµφερόντων µε έδρα στο Ρίντεκερκ στην Ολλανδία. Την ίδια ώρα η «µετρηµένη οικογένεια» Καντάφι επιχειρεί να µεταφέρει τη ρευστή περιουσία από τις τράπεζες της ∆ύσης στα πολύ πιο ασφαλή θησαυροφυλάκια του Ντουµπάι και των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: