"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ενας πολίτης στο έλεος δύο εφοριών


Μια και ο υπουργός Οικονο­μικών ανακοίνωσε στοιχεία για δεσμεύσεις καταθέσεων και προσημειώσεις ακινή­των μεγαλοοφειλετών του Δημο­σίου (ορθότατη και επιβεβλημένη πρακτι­κή), θέλω να ελπίζω ότι η περίπτω­ση που ακολουθεί αποτελεί τραγική (και παρανοϊ­κή) εξαίρεση. 

Μου τη γνωστο­ποί­η­σε ο ατυχής φορολογούμενος που τη βιώ­νει. Η συνολική οφειλή του στην Εφορία ήταν 65.000 ευρώ. Τα 61.000 ήταν από φόρο εισοδήματος σε εφορία της Πελο­πον­νήσου και τα 4.000 από ΦΑΠ σε εφο­ρία της περιοχής Αθηνών. Η οφειλή κατα­βλή­θηκε στο σύνολό της από τον δικηγό­ρο του σε κεντρική Εφορία της πρωτεύου­σας, το ποσό πιστώθηκε στην επαρχιακή ΔΟΥ αλλά εκείνη δεν φρόντισε για τη δια­γρα­φή της οφειλής για τον ΦΑΠ, τον οποίο η αθηναϊκή ΔΟΥ εξακολουθεί να απαιτεί.

Ο άνθρωπος πάσχισε να βρει την άκρη. Από την επαρχιακή ΔΟΥ του είπαν ότι από την έρευνα των στοιχείων τους προκύπτει ότι πράγματι η οφειλή του ήταν 61.000 ευρώ και ότι αυτός κατέβαλε 65.000 και θα ψάξουν να βρουν τι έγιναν οι υπόλοιπες 4.000 και δεν διαβιβάστηκαν στην αθηναϊκή ΔΟΥ. Αλλά ενώ στη μία ΔΟΥ συνεχίζουν να ψάχνουν, από την άλλη του ζητούν τα ήδη πληρωμένα και μά­λιστα πρότειναν να του κάνουν και δια­κανονισμό για να τα (ξανα)πληρώσει με δόσεις. Αλλά επειδή εκείνος αρνήθηκε ν' αυτοανακη­ρυχθεί πανηγυ­ρι­κά σε «κορόι­δο της χρονιάς» κι εκείνοι ήθελαν να δια­σφα­λίσουν την απαίτησή τους προχώρη­σαν σε προσημείωση του σπιτιού του.

Η ιστορία δεν τελειώνει προφανώς εδώ. Αλλά εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η συνέχεια. Αργά ή γρήγορα και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα τη βρει την άκρη ο ατυχής φορολογούμενος. Εκείνο που έχει σημασία είναι αν και πότε θα βρουν την άκρη στο Δημόσιο και θα κατα­φέρουν να λειτουργήσουν σοβαρά και υπεύ­θυνα. Και μάλιστα για απλού­στα­τες υποθέσεις, όπως η προεκτεθείσα. Η επαρχιακή ΔΟΥ δεν αμφισβητεί ότι εισέπραξε 65.000 ευρώ και όχι 61.000 που ήταν η οφειλή προς αυτήν. Αρα το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια συνεννό­ηση με την αθηναϊκή ΔΟΥ και η διαβε­βαίω­ση ότι τα χρήματα για τον ΦΑΠ έχουν καταβληθεί.

Και κάτι τελευταίο: 
Επειδή προ τριη­μέρου ήταν που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύσεις καταθέσεων και προσημειώσεις ακινήτων για ληξιπρό­θε­σμες οφειλές προς το Δημόσιο, θέλω να πιστεύω ότι θ' αφορούν σοβαρές περιπτώ­σεις και όχι αυταπόδεικτα γελοίες όπως η προαναφερθείσα.

Υ.Γ.: Εξυπακούεται ότι τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση του όποιου αρμόδιου ενδεχομένως ενδιαφερθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: