ΧΡΥΣΟΣ στο Παγκόσμιο Ιστιοπλοΐας ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΑΚΗΣ
Συγχαρητήρια Νικόλα
Αποκάλυψαν Ιστορική "Φωτο-Απάτη" 63 χρόνια μετά
Ο Κυριάκος βρήκε τι φταίει...
Δήλωση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84:
Εσένα ως υπουργό και την Ντόρα ως πρωθυπουργό περιμένουμε να σωθούμε...
Αναξιοποίητη εφεύρεση του ΕΜΠ
Καταρτίζει επιτόπου ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, αφού το λογισμικό του δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να προβλέψουν με ακρίβεια την εξέλιξη της φωτιάς, ενώ υποδεικνύει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση και επέμβαση των μονάδων που επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης.
Το σύστημα δημιουργήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης, τη μεγιστοποίηση της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας στον τομέα της δασοπυρόσβεσης (πέρασε μάλιστα με άριστα την πιλοτική εφαρμογή του στην Πεντέλη το 2006).
Πώς σώζει τα δάση
Αποτελείται από ένα δίκτυο αισθητήρων, οι οποίοι τοποθετούνται στα δέντρα και σε πραγματικό χρόνο μεταδίδουν πληροφορίες για τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Κάθε αισθητήρας διαθέτει θερμόμετρο, μικροϋπολογιστή και μονάδα ασύρματης επικοινωνίας και αναφέρει στον κεντρικό κόμβο δεδομένων.
Το «Firementor» επεξεργάζεται τον τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής την οποία καλύπτει, τα μετεωρολογικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα την ένταση και τη φορά των ανέμων, καθώς επίσης και τον χάρτη της καύσιμης ύλης, όπως το είδος των δέντρων και την πυκνότητα του δάσους. Επιπροσθέτως παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης του ρίσκου που συνεπάγεται μια πιθανή εκκένωση.
«Είναι κυρίως χρήσιμο για τα περιαστικά δάση, τα οποία αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την οικολογική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα της περιοχής», λέει ο υπεύθυνος του συστήματος επίκουρος καθηγητή του ΕΜΠ, Βασίλειος Βεσκούκης: «Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν έχει ενδιαφερθεί για την αξιοποίησή του, παρ’ όλο που χρηματοδότησε την υλοποίησή του».
Εχουμε ιπτάμενα ραντάρ, αλλά προτιμούμε τα κιάλια
Αντ’ αυτού, όπως έγινε γνωστό, η εικόνα που είχε το Κέντρο ήταν από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που πετούσαν πάνω από τις εστίες με το ελικόπτερο και έπαιρναν τηλέφωνο λέγοντας για την εξέλιξη της φωτιάς!
Μόλις στις 30 Ιουλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews προβλήθηκε ρεπορτάζ σχετικό με ένα ευρωπαϊκής κατασκευής ιπτάμενο ρομπότ, το οποίο σύμφωνα με τον Γερμανό ερευνητή που το παρουσιάζει «μέσα σε λίγα λεπτά, μπορούμε να το πετάξουμε σε ύψος 100 έως 150 μέτρα και να ερευνήσουμε τη φλεγόμενη περιοχή. Με το ρομπότ μπορεί να εντοπιστεί η εστία της φωτιάς και οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποφασίσουν πώς θα κατευθύνουν τις δυνάμεις τους».
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Φλώρο, περιφερειακό διοικητή Στερ. Ελλάδας της Πυροσβεστικής, το ρομπότ μπορεί να πετάξει νύχτα, όταν τα άλλα πτητικά μέσα δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα και να δώσει άμεσα στοιχεία για το τι συμβαίνει στην «καρδιά» της πυρκαγιάς ώστε οι πυροσβέστες να αποφασίσουν ποιες είναι οι καλύτερες τακτικές για την αντιμετώπισή της (ό,τι δηλαδή έλειψε τη νύχτα της μοιραίας Παρασκευής στο Γραμματικό). Το γιατί ένα τέτοιο «όπλο», έστω και πειραματικά δεν χρησιμοποιήθηκε στη μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες στην Αττική παραμένει άγνωστο.
Κι αν το ιπτάμενο ρομπότ δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί ώστε να γίνει και η μαζική παραγωγή του, τα ιπτάμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πλήρως επιχειρησιακά από τις αρχές του χρόνου και έχει γίνει πρόταση προς την Πυροσβεστική για την αξιοποίησή τους.
Ωστόσο δεν έχουν ενταχθεί στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και παρά το γεγονός της ύπαρξής τους, κανένας δεν τα αναζήτησε για να τα εντάξει έστω και την τελευταία στιγμή στη μάχη του «Μαραθώνα» και των άλλων περιοχών που κάηκαν (παρέμεναν στο Ακτιο). Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Πήγασος» αποτελεί αμιγώς ελληνικό προϊόν. Το ολικό κόστος του είναι 20 φορές λιγότερο σε σχέση με αντίστοιχα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο! Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το πρόγραμμα της κατασκευής του ξεκίνησε και σταμάτησε πολλές φορές.
ΠΟΣΠΕΡΤ: Το αίτημα του αίσχους
Αντίστροφη μέτρηση
Το ρόδι είναι ένα από τα πρώτα φρούτα που γεύτηκε ο άνθρωπος: ανακαλύφθηκε το 4000 π.Χ. στην αρχαία Μεσοποταμία, τη λεγόμενη Γόνιμη Ημισέληνο. Κι όπως αποδείχθηκε πολύ αργότερα, είναι ένα πολύ ωφέλιμο φρούτο, γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, χώρια που μπορεί να αποδειχθεί θαυματουργό και για τον καρκίνο του προστάτη.
Στον Τζάρεντ Ντάιαμοντ, που τυχαίνει να είναι φίλος του Ρένικ, αρέσει πολύ αυτή η ιστορία. Όπως και τα ρόδια, που είχαν την τιμητική τους στο γεύμα το οποίο παρέθεσε στον δημοσιογράφο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
ΧΑΐΛ ΣΑΜΑΡΑΝΚ
Όταν ο Φράνκο πέθανε το 1975, ο κ. Σάμαρανκ είχε δηλώσει: «Η εξουσία του Φρανσίσκο Φράνκο σήμανε τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας και ειρήνης που έχει γνωρίσει η χώρα μας εδώ και πολλούς αιώνες».
Η οργάνωση «Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια στον Αθλητισμό» (DDE), που έχει περίπου 1.000 υποστηρικτές, ζητεί την παραίτηση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υποστηρίζοντας ότι η σχέση του με το καθεστώς Φράνκο δεν συνάδει «με τα δημοκρατικά ιδεώδη του παγκόσμιου αθλητισμού».
Χαράτσι 50-80 ευρώ για να δουν τα γραπτά τους!!!
Για τα ΕΙΔΙΚΑ μαθήματα ο ενδιαφερόμενος θα βλέπει το πρωτότυπο, ενώ για τα υπόλοιπα θα βλέπει ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ
Κλέφτες από ανία
Περί κλέους της Αριστεράς
O γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Βίτσας ήταν απολαυστικός. Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του για τον χρηματισμό των κομμάτων ήταν κατηγορηματικός: «Χρειάζεται να μπουν κάποιες τελείες. Το σκάνδαλο Siemens αφορά αποκλειστικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αποδοκιμάζουμε τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση. Δηλώσεις απαράδεκτες και συκοφαντικές που συνιστούν πολιτικό και ηθικό ατόπημα».
Πριν όμως φτάσουμε στις τελείες, πρέπει να συζητήσουμε για τα κόμματα. Ειδικά εκείνα που σε κάθε αιχμή, κάθε καταγγελία, κάθε υπόνοια σηκώνουν το δάχτυλο στα άλλα κόμματα και λένε με στόμφο: «Οι αιχμές του τάδε βουλευτή (της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ) συνιστούν μέγα θέμα και η ηγεσία του κόμματος οφείλει στον ελληνικό λαό κάποιες πειστικές απαντήσεις».
Αντιθέτως, σε εκείνα που κατά καιρούς γράφτηκαν ή ελέχθησαν (πολύ πριν τα εκστομίσει ο κ. Περικλής Κοροβέσης) το κομμουνιστικό κόμμα και το κομμουνιστογενές αδελφάκι του απαντά με την ηθική: «Οι αριστεροί εξ ορισμού δεν τα παίρνουν. Τελεία και παύλα». Τώρα, πώς γίνεται σε μια οικουμενική κυβέρνηση, να υπογράφουν τρεις τις συμβάσεις για τα ψηφιακά κέντρα της Siemens και η εταιρεία να χρηματίζει μόνο τους δύο, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί στο πλαίσιο της οικονομικής αφέλειας της Αριστεράς: προφανώς δεν ξέρουν τους νόμους της αγοράς, πόσω δε μάλλον της μαύρης.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια λογική εξήγηση· λίγο πειστική αλλά πάντως συζητήσιμη. Το πρόβλημα, όμως, με την Αριστερά και σ’ αυτή τη συζήτηση είναι η ηθική και οι τελείες. «Εμείς είμαστε οι ηθικοί και όλοι οι άλλοι είναι οι ανήθικοι. Μην το κουβεντιάζετε παρακάτω...». Οπως ακριβώς το είπε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού: «Οι βουλευτές της Αριστεράς οφείλουν να σέβονται τους αγώνες και τις αγωνίες των αριστερών αγωνιστών και αγωνιστριών, που πρώτα απ’ όλα τους χαρακτηρίζει μια ανιδιοτελής στάση ζωής». Διά των αγώνων το ζητούμενο, έγινε συμπέρασμα χωρίς συζήτηση.
Το έχουμε γράψει και παλιότερα: η Αριστερά στην Ελλάδα επειδή μαρτύρησε (από τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους) νομίζει ότι αγιοποιήθηκε. Ολοι οι άλλοι οφείλουν να δίνουν απαντήσεις. Τα κόμματα της Αριστεράς είναι εξ ορισμού άγια, άρα μόνο ερωτήσεις (και δη εισαγγελικού χαρακτήρα) οφείλουν στην ελληνική κοινωνία...
Εξάδελφος να σου πετύχει!!!
"Γελοία η διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση"
RADAR:
Κρίμα κύριε Λιάπη που ακόμα και τώρα ο "καταλληλότερος" δεν σας προτείνει να δώσετε το "φιλί της ζωής" στο εκλεκτό σας κόμμα που ζητά την ευθανασία των πρόωρων εκλογών
Φεστιβάλ καθαρότητας
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι κληρονόμοι συνθετών δικαιούνται να απαγορεύσουν σε καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν τραγούδια των οποίων έχουν τα δικαιώματα, αν θεωρούν ότι αυτά ενδέχεται να «κακοποιηθούν». Από χθες μάθαμε ότι μπορούν να αποχωρήσουν από μια ολόκληρη διοργάνωση γιατί στο διαφημιστικό σποτ συνυπάρχουν με άλλους καλλιτέχνες «οι οποίοι θεωρείται ότι δεν μπορούν να σταθούν στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων».
Και το μάθαμε αυτό από την επιστολή που έστειλε στον Δήμο Ξάνθης και στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης το γραφείο που εκπροσωπεί τον Γιώργο Χατζιδάκι και τον Μάριο Φραγκούλη, ακυρώνοντας μόλις έξι μέρες πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων «Γιορτές της παλιάς Ξάνθης» την προγραμματισμένη συναυλία με το Μουσικό Σύνολο Μ. Χατζιδάκις.
Οι Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης είναι ένας από τους πολλούς και παλαιούς περιφερειακούς θεσμούς που φιλοξενούνται σε πόλεις της Ελλάδας και σε δήμους. Στόχος όλων είναι να ζωντανέψουν την περιοχή τους, προσκαλώντας γνωστούς καλλιτέχνες στις εκδηλώσεις τους. Κανένα από τα προγράμματα αυτών των τοπικών φεστιβάλ δεν είναι εξ ολοκλήρου αποδεκτό σε όλους, αφού ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Σε άλλον μπορεί να αρέσει η Ευανθία Ρεμπούτσικα, σε άλλον η Ελλη Πασπαλά, σε άλλον οι Χαΐνηδες ή ο Παντελής Θαλασσινός. Αλλος πάλι μπορεί να προτιμάει τη Γλυκερία ή τη φωνή της Φωτεινής Δάρρα ή να περιμένει πώς και πώς τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τη φωνή του Μάριου Φραγκούλη. Και βεβαίως το δικό τους κοινό έχουν είτε ο Αντώνης Ρέμος είτε η Αννα Βίσση που συμμετέχουν στη διοργάνωση πριν από το επίσημο πρόγραμμά της.
Εάν... είχαν προσλάβει «ηλεκτρονικό» πυροσβέστη
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Kι όμως, χιλιάδες στρέμματα δάσους και εκατομμύρια δένδρα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί στην Eλλάδα αν οι αρμόδιοι φορείς έκαναν χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Aπό «ηλεκτρονικά μάτια» που βλέπουν μέσα στα δάση πότε ανάβει μια φωτιά μέχρι ολοκληρωμένα συστήματα πυρανίχνευσης που ειδοποιούν από τα πρώτα δευτερόλεπτα της πυρκαγιάς το κέντρο επιχειρήσεων, αλλά και που μπορούν να δημιουργήσουν, την ίδια κρίσιμη στιγμή, διαφορετικά σενάρια για την αντιμετώπιση του υπό εξέλιξη φαινομένου σε ειδικούς προσομοιωτές. Aυτά τα σύγχρονα συστήματα υπάρχουν στην Eλλάδα, είναι γνωστά στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης, αλλά η γραφειοκρατία, η κρατική αβελτηρία και η τάση να κόβουμε κονδύλια χωρίς κανένα σχεδιασμό έφεραν το τραγικό για τη χώρα αποτέλεσμα. Eνα τέτοιο σύστημα περιγράφει στην «Hμερησία του Σαββά του» ο κ. Δημήτρης Kαπακλής, γενικός διευθυντής της εταιρείας Geovalues, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S.). «H εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να αποτρέψει τεράστιες φυσικές καταστροφές προτού αυτές πάρουν διαστάσεις.
Για μερικές χιλιάδες ευρώ
Mεγάλες πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμοί, καταρρεύσεις εγκαταστάσεων, βιομηχανικά και χημικά ατυχήματα μπορούν να προβλεφθούν έγκαιρα και στο πλαίσιο ενός προδιαγεγραμμένου σχεδίου να υπάρξει μετριασμός και καταστολή των φαινομένων, αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών». Oπως εξηγούν ειδικοί της αγοράς το να «στήσει» κάποιος φορέας ένα ολοκληρωμένο σύστημα είναι εξαιρετικά εύκολο και με μερικές χιλιάδες ευρώ για όλο τον εξοπλισμό και το λογισμικό μπορεί να προλάβει μια ανυπολόγιστη καταστροφή, όπως αυτή των τελευταίων ημερών. Aν από την πρώτη στιγμή της φωτιάς στο Γραμματικό υπήρχε εγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα θα είχε ειδοποιήσει άμεσα, θα είχε δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία για το μέγεθος, την εξέλιξη και την επικινδυνότητα του φαινομένου και οι υπηρεσίες θα είχαν δώσει την ανάλογη βαρύτητα προλαμβάνοντας, προφανώς, την επέκτασή της σε όλη την Aττική.
Eνα τέτοιο καθετοποιημένο σύστημα λειτουργεί αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες και όλη η διαχείριση γίνεται πάνω σε ψηφιακούς/διανυσματικούς (vector) χάρτες οι οποίοι αναπαριστούν επακριβώς το φαινόμενο δίνοντας στοιχεία για τη δύναμη, την ταχύτητα, τη ροπή, την ορμή, τη μετατόπιση κ.λπ. Δεν πρόκειται για απλό σύστημα πυρανίχνευσης, αφού διαθέτει σειρά εργαλείων μετρήσεων, ζωνών αποκλεισμού, προσομοίωσης διαφόρων σεναρίων και χρήση των γεωγραφικών συστημάτων πληροφορικής και της τηλεματικής. H δομή του είναι απλή:
Δίκτυο σταθμών
Kάθε φορέας, π.χ. ένας δήμος, στήνει ένα διευρυμένο δίκτυο σταθμών επιτήρησης και ανίχνευσης καθώς και μετεωρολογικών σταθμών σε συνδυασμό με μετεωρολογικούς αισθητήρες σε διάταξη βρόχων. Oλοι οι παραπάνω κόμβοι είναι συνδεδεμένοι με υποσύστημα επικοινωνιών που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση των πληροφοριών.
Yπάρχει ο θάλαμος διαχείρισης κρίσεων με τον αναγκαίο εξοπλισμό (server, υπολογιστές κ.λπ.).
Oι ολοκληρωμένοι αισθητήρες τοποθετούνται σε τυχαίες γεωγραφικές θέσεις, μετρούν μια σειρά περιβαλλοντικών μεγεθών και τη μετατρέπουν σε ροή πληροφορίας η οποία μεταφέρεται μέσω των αναμεταδοτών. Oι αισθητήρες διακρίνονται σε αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας, σε αισθητήρες τοποθετημένους σε αναμεταδότες όπως αυτοί που μετρούν τη ροή και κατεύθυνση του ανέμου, την υγρασία του εδάφους, ενώ υπάρχουν και κάμερες για επιβεβαίωση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Yπάρχουν αισθητήρες εγκατεστημένοι σε δεξαμενές νερού που μπορούν να μετρούν την πίεση και την ποσότητα του νερού και συσκευή μετάδοσης δεδομένων. Mόλις ξεσπά μια φωτιά ενεργοποιούνται οι ανάλογοι αισθητήρες στους σταθμούς παρατήρησης και σε λίγα δευτερόλεπτα όλη η πληροφορία φτάνει στον θάλαμο διαχείρισης. Παράλληλα, οι άλλοι αισθητήρες μπορούν να δώσουν ότι χρειάζεται ο χρήστης του συστήματος, από το πόσο νερό υπάρχει εκεί κοντά μέχρι και την κατεύθυνση και δύναμη του αέρα και στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού.
Στο θάλαμο κρίσεων σημαίνει συναγερμός, ενώ ειδοποιούνται Πυροσβεστική, Aστυνομία, Περιφέρεια, EKAB κ.λπ. Tα στοιχεία για τη φωτιά δίνονται πάνω σε ψηφιακούς χάρτες με ακριβείς συντεταγμένες για το που υπάρχει ο καπνός. Γίνεται άμεσα η επεξεργασία των δεδομένων ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση. Oλο το σύστημα, φυσικά, μπορεί να επεκταθεί και με άλλα εργαλεία. Aπό PDA και κινητά που θα έχουν τα κλιμάκια αποκατάστασης καταστροφών και που θα λαμβάνουν όλη την απαραίτητη πληροφορία και εικόνες μέχρι και εφαρμογές διαχείρισης του στόλου των οχημάτων, απογραφής και εκτίμησης των επιπτώσεων, ενημέρωσης μέσω ίντερνετ του κοινού και των αρμόδιων υπηρεσιών. Oλα αυτά, όμως, για το ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα είναι σχεδόν άγνωστα, όπως άγνωστο είναι και το γεγονός ότι για τη χρηματοδότηση μιας σωτήριας εφαρμογής υπάρχουν κονδύλια από το EΣΠA και το Tαμείο Συνοχής. Aπαιτείται μόνο πολιτική βούληση και όραμα...
Νίκησε την ατυχία του
Μειώνουν «αστέρια» τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη
δολαρίων, ενώ ο λογαριασμός της συγκεκριμένης συνάντησης μπορεί να ήταν ελάχιστος σε σχέση με τα ποσά των φορολογουμένων (μόλις το 0,0005% ή καθαρά 440.000 δολάρια), κάλυπταν ωστόσο «υπηρεσίες» 1.000
δολαρίων τη βραδιά.
Η πολιτική διάσταση της υπόθεσης είναι προφανής. Οι οικονομικές της επιπτώσεις, όμως, μπορεί να είναι πιο παράδοξες. Ο Τζεφ Χάιγκλι, αντιπρόεδρος της Smith Τravel Research, εξήγησε στη βρετανική «Τhe Guardian» ότι «αυτό που παίζει εδώ είναι το γεγονός ότι τα ταξίδια πολυτελείας έχουν καταντήσει πραγματικά ταμπού σήμερακαι αυτό ξεκίνησε από την υπόθεση με την ΑΙG».
Ωστόσο δεν είναι η υπόθεση αυτή καθεαυτή το πρόβλημα.
Τόσο που μια σειρά από ξενοδοχειακές εταιρείες «σιωπηλά προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εξαιρετικά δαπανηρές τους προσπάθειες για να διατηρήσουν τους χαρακτηρισμούς των πέντε αστέρων» και των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Starwood που αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος, «δεδομένου του σημερινού οικονομικού κλίματος, μπορούμε να ανεχτούμε κάποιο από τα ξενοδοχεία μας να προσαρμόσει τις υπηρεσίες του κάτω από το επίπεδο κατάταξης που έχει συμφωνηθεί».
Τις βουλευτικές λιμουζίνες πώς θα τις βάζετε στον δακτυλιο?
Δίκαιη λύση για τα ΤΕΙ
Το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) έδωσε την ευκαιρία στους επικριτές των ΤΕΙ να διατυπώσουν τις πλέον ακραίες και ανυπόστατες θέσεις που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, όπως: επιχειρείται η «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ- όταν αυτά είναι ανώτατα από το 2001• τα ΤΕΙ εκπαιδεύουν τεχνίτες- όταν η διάρκεια σπουδών τους είναι τέσσερα χρόνια• τα ΤΕΙ είναι «μεσοβαθμίδα»- όταν οι ίδιοι έκλεισαν μία τουλάχιστον μεσοβαθμίδα από αυτές που υπήρξαν στο παρελθόν, κ.ά.
Αυτές όμως οι ακραίες θέσεις, μαζί με τις συνυπάρχουσες συνήθως παρασκηνιακές πιέσεις, έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Για μια φορά ακόμη η πολιτεία υποχώρησε και άφησε και πάλι μετέωρο το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, καταθέτοντας σχετική τροπολογία του άρθρου 18. Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το κακό άρχισε από τον Ιδρυτικό Νόμο των ΤΕΙ το 1983, με την υποχώρηση της πολιτείας στις πιέσεις του ΤΕΕ, αφήνοντας τους πτυχιούχους Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών (Μηχανικών) χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Έκτοτε και με τις παρεμβάσεις πάντα του ΤΕΕ, ακυρώθηκαν όλες οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για την ολοκλήρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ΤΕΙ, συνεκτιμώντας φυσικά το πολιτικό κόστος της αντιπαράθεσής τους με το πανίσχυρο ΤΕΕ.
Παρά ταύτα όμως η μη ολοκλήρωση της αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων, η αποψίλωση των υπαρχόντων στην πράξη, η περιορισμένη υποστήριξη των ΤΕΙ από την πολιτεία (χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές) και η μη ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους, τα οποία όλα μαζί επικαλούνται οι επικριτές τους για να τα υποβαθμίσουν, ενώ είναι συνυπεύθυνοι για όλα αυτά, δεν οδήγησαν τα ΤΕΙ στον αφανισμό, όπως φυσικά επιδιώκουν. Τα ΤΕΙ άντεξαν και αξιοποίησαν στο έπακρο τις όποιες βελτιώσεις η πολιτεία τούς παραχώρησε διαδοχικά, έστω και με το «σταγονόμετρο». Το σημερινό status των ΤΕΙ οριοθετείται από σειρά νομοθετημάτων και γεγονότων, που μόνο ένας κακόπιστος μπορεί να αγνοήσει στην αναζήτηση μιας δίκαιης και καθαρής λύσης που να είναι νόμιμη και ηθική:
Το 1989 καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των υπόλοιπων Τμημάτων, που δεν είχαν μέχρι τότε, εκτός των μηχανικών, λόγω παρέμβασης του ΤΕΕ.
Το 1989 ιδρύθηκαν στα ΤΕΙ οι Ειδικοί Λογαριασμοί διαχείρισης Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Δηλαδή τα ΤΕΙ πραγματοποιούν έρευνα, τώρα και περίπου 20 χρόνια.
Το 1995 καθορίστηκε σε τέσσερα χρόνια η διάρκεια των σπουδών εκτός των Τμημάτων των μηχανικών, λόγω παρέμβασης ΤΕΕ.
Το 1997 τα προσόντα των εκλεγόμενων καθηγητών σχεδόν εξομοιώθηκαν με εκείνα των καθηγητών των Πανεπιστημίων και συνδέθηκε η μισθολογική εξέλιξή τους με τη δική τους.
Το 2000 καθορίστηκε η διάρκεια των σπουδών στα τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων των μηχανικών.
Το 2001 ονομάστηκαν Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ). Αυτό και μόνο υπερδιπλασίασε τον αριθμό των ενεργών φοιτητών τους.
Το 2008 καθιερώθηκε η οργάνωση αυτόνομων Μεταπτυχιακών Τμημάτων.
Συμπερασματικά επομένως, τα ΤΕΙ σήμερα έχουν όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι: η Προπτυχιακή Εκπαίδευση, η Έρευνα και οι Μεταπτυχιακές Σπουδές. Για όσους λοιπόν θυμήθηκαν τη «μεσοβαθμίδα», θα πρέπει να μας πουν πού στον κόσμο υπάρχει μεσοβαθμίδα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ως προς την ουσία, τα ΤΕΙ και ιδιαίτερα τα παλαιότερα και μεγαλύτερα έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης που τα χώριζε από τα Πανεπιστήμια. Η δυναμική τους όμως δείχνει ότι μπορούν σύντομα να καλύψουν και το υπόλοιπο της απόστασης, αν τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με εκείνη των Πανεπιστημίων. Με βάση τα παραπάνω, για την ανεύρεση της απαιτούμενης, επιτέλους, δίκαιης λύσης η πολιτεία (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) θα πρέπει:
α) να παραχωρήσει στους πτυχιούχους τους τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται σήμερα, καιβ) μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να συμπληρώσει τις ακαδημαϊκές λειτουργίες τους, όπως κάνει το τελευταίο σχέδιο νόμου, εκτός από το άρθρο 18, να τους παραχωρήσει την αναγκαία υποστήριξη (χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές), και τέλος μέσα από μια αξιόπιστη αξιολόγηση να τα καταστήσει πλήρως ισότιμα προς τα Πανεπιστήμια.
Οι 350.000 πτυχιούχοι και φοιτητές των ΤΕΙ, οι οποίοι μαζί με τους δικούς τους, που μόχθησαν και ξοδεύτηκαν για να τους σπουδάσουν, αποτελούν περίπου το 10% του ελληνικού πληθυσμού, δικαιούνται να μην αισθάνονται απόκληροι και παρείσακτοι της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Βασίλης Μανιός είναι ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης
ΠΗΓΗ: TA NEA
Απειλούνται τα αποθέματα γαύρων
Σαν μεγάλη μέδουσα
Ο «μνημιόψις», ένα ζωοπλαγκτό που μοιάζει με μεγάλη μέδουσα και κινείται χάρη στα θαλάσσια ρεύματα επιφανειακά, «αρέσκεται» στην κατανάλωση των αυγών του γαύρου, που επίσης μεταφέρονται με τα θαλάσσια ρεύματα. Το συγκεκριμένο ζωοπλαγκτό, που προέρχεται από τον Δυτικό Ατλαντικό και συγκεκριμένα από τον Κόλπο του Μεξικού και την Καραϊβική, ταξίδεψε μέχρι τα νερά της Μαύρης Θάλασσας μαζί με τα πετρελαιοφόρα πλοία στις αρχές της δεκαετίας του '80, προκαλώντας σε βάθος χρόνου σημαντική μείωση των εκεί αποθεμάτων του γαύρου. Σήμερα, μια εικοσαετία αργότερα, το θαλάσσιο σύστημα της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία εξισορρόπησης και ο πληθυσμός του γαύρου να ανακάμπτει σταδιακά.
Στο Αιγαίο Πέλαγος ο «μνημιόψις» έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του '90, ακολουθώντας τις θαλάσσιες διαδρομές των Δαρδανελλίων. Ωστόσο, όπως δήλωσε στην «Κ» ο βιολόγος ιχθυολόγος, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) κ. Αθ. Μαχιάς, «μέχρι στιγμής δεν έχουμε άμεσες επιδράσεις, καθώς μόλις τα τελευταία τρία - τέσσερα χρόνια καταγράφεται ουσιαστικά πολλαπλασιασμός του και επέκτασή του σε όλο το Αιγαίο. Ετσι, δεν παρατηρούμε πτώση των αποθεμάτων, πέρα από τις συνηθισμένες αυξομοιώσεις από χρόνο σε χρόνο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί σε βάθος χρόνου, ενώ εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Ενδεικτικά, ο κ. Μαχιάς ανέφερε πως, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα τα είδη των ψαριών είναι περιορισμένα, με αποτέλεσμα ο «μνημιόψις» να στραφεί αποκλειστικά σχεδόν στον γαύρο, επηρεάζοντας τον πληθυσμό του, το Αιγαίο Πέλαγος βρίθει από διάφορα είδη ψαριών.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση των μικρών πελαγικών ψαριών (γαύρου και σαρδέλας) που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της ελληνικής αλιευτικής παραγωγής, είναι καλή, με τα αποθέματα να κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις που πραγματοποιεί το ΕΛΚΕΘΕ στο Αιγαίο, από το 2003 στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, ο πληθυσμος του γαύρου φαίνεται να βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα, αν και η σαρδέλα παρουσιάζει πτώση.
Εντούτοις, το φαινόμενο χρήζει παρακολούθησης, παρατήρησε ο κ. Μαχιάς, καθώς δεν είναι πιθανό η πτώση να οφείλεται σε υπεραλίευση, δεδομένου ότι στην Ελλάδα τα σχετικά μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. «Πλέον το ουσιώδες είναι να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Η θερμοκρασία και η αλατότητα του νερού, καθώς και η τροφή που διατίθεται επηρεάζουν πολύ την ποσότητα των μικρών πελαγικών, διότι ζουν το πολύ έως τρία χρόνια», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το ΕΛΚΕΘΕ προσανατολίζει τις έρευνές του σε αυτήν την κατεύθυνση.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τον κάνανε "Ντα"!
*Οι δηλώσεις Κοροβέση ήταν οτι "ΟΛΑ τα κόμματα που μετείχαν στην Οικουμενική κυβέρνηση Τζανετακη ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ του Λ.Κύρκου , ΠΗΡΑΝΕ ΧΡΗΜΑΤΑ (Για διαγωνισμό σχετικό με τηλεφωνία ο οποίος επρόκειτο να προκηρυχθει) και δεν αντιδράσανε"
"...Δεν έχω να ανακαλέσω τίποτα, από την άποψη μου..."
"...Ανακύκλωσα με τις δηλώσεις μου δουλειά των δημοσιογράφων.. !!!"
RADAR: Για άμεση απόσυρση και ανακύκλωση πάτε.
Θα το καταλάβετε μόλις πάρετε το επίδομα που αναλογεί στα κυβικά σας...
Αστέρω τα ματάκια σου, γιατί είναι δακρυσμένα;;;
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG: ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Καταγγελία από πρώην συνεργάτιδα του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου ΡΟΝΤΟΥΛΗ στην εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου, η οποία είπε ότι ο Ροντούλης κατακρατούσε τα επιδόματα των οδοιπορικών των συνεργατών του για λογαριασμό του κόμματος ως «συνεισφορά» και τα κατάθετε σε λογαριασμό στο όνομα του αδελφού του.
Το ποσόν ήταν 60 χιλιάδες ευρώ!O Aστέριος Ροντούλης παραδέχτηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό RIVER το πρωί της Πέμπτης ότι όντως συγκέντρωσε το ποσό και ότι αφού μαζεύτηκε αυτό με την πάροδο του χρόνου, ήθελε -λέει- να δώσει έναν «επετειακό» χαρακτήρα στην απόδοση των χρημάτων στο κόμμα και ότι πήγε μετά από ένα χρόνο και είπε (στο κόμμα) ότι αυτό το ποσό ήταν συγκεντρωμένο από άτομα του γραφείου του για να βοηθήσουν το κόμμα.
Το ποσό -είπε- επεστράφη στον καθένα μετά από προεδρική εντολή…(ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ...)
Το κείμενο είναι προσφορά από την οργάνωση "εξ ιδίων τα βέλη", δηλαδή από τα μούλικα του Χίτλερ, δηλαδή από τα αυγά του φιδιού, την χρυσαυγουλιέρα!Αστέρω, τα ματάκια σου τα τσαχπινογαργαλιάρικα,Αστέρω τα χειλάκια σου με σκανδαλίζουν...
Αστέρω, άρπα κι ένα Καραμπιμπερίμ. Το ορίτζιναλ, όχι το Ισπανικό....
Έλα Αλέκα...
(http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=16/1/2007&id=8425&pageNo=8&direction=1)
Ε, αυτό ακριβώς λέμε και εμείς κυρία μου!
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να στείλουμε τα παιδιά μας στα ΜΑΥΡΟΚΟΚΚΙΝΑ ΤΣΑΝΤΗΡΙΑ που δήθεν ονομάζετε Πανεπιστήμια!
Έτσι δεν είναι κυρία...(η συνέχεια εδώ);
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG: ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ
17χρονος έκανε τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ
Σχόλιο ως Απλος Βουλευτής όταν σε τηλεοπτική εμφάνιση, του είπαν «είστε σαν τον Αντώναρο»
ΑΣ ΡΙΞΩΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ - ΣΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ "ΜΕΓΑΛΕΙΟ"
Κυβέρνηση :ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση :ΠΑΣΟΚ
Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Είσήγηση ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ δασικών εκτάσεων μέσω χρήσης αεροφωτογραφιών του 1960 (!!!) αντί του 1945
Δήμαρχος Μαραθώνα ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΓΑΡΗΣ:
"...Εμείς πιστεύουμε οτι τα αυθαίρετα που επλήγησαν θα πρέπει να αποζημιωθούν όπως και τα νομιμα (!!!) Δεν φταίει ο πολίτης αν το κράτος δεν του δίνει πολεοδομημένη γή"
ΜΑΘΗΜΑ3: “Πυρόσβεση for dammies” για «ηγέτες έτοιμους» και «στρατηγούς απάνεμους»
Η Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται , εναέρια μέσα δεν αγοράζονται μα το ΠΑΣΟΚ τσεπώνει ετήσια κρατική επιχορήγηση 22,6 εκατομμύρια ευρώ
Η Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται , εναέρια μέσα δεν αγοράζονται μα το ΚΚΕ τσεπώνει ετήσια κρατική επιχορήγηση 7 εκατομμύρια ευρώ
Το κόστος αγοράς ενός σύγχρονου πυροσβεστικού ελικοπτέρου είναι λιγότερο από 12 εκατομμύρια ευρώ (και ΟΧΙ 15 εκατομμύρια που γράφουν τα "Νεα")
Με leasing 15ετίας κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο
Συν 24 αεροπλανάκια που έχουμε (τα μισά παλιά αλλά τα έχουμε) πόσο κάνει ?
87
Συν τα ελικόπτερα που ήδη έχουμε ιδιόκτητα, συν 9 «σινούκ» που αν θέλουμε αύριο το πρωί τα ρίχνουμε στην μάχη της πυρόσβεσης πόσο κάνει?
100 ++ που λεν οι μαθηματικοί
ΝΕΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 90.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ Δ.Ε.Η.
Σε ποιους τα λές???
Κόβει δρομολόγια προς την Ομογένεια η Ολυμπιακή
Του Κώστα Ντελέζου (ΤΑ ΝΕΑ)