"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ: Οι νέοι που απογείωσαν τα όνειρά τους


Ανήκουν στη γενιά που πολλές φορές χαρακτηρίζεται «χαμένη». Είναι νέοι, στο ξεκίνημα των σπουδών τους, και γλίτωσαν από τον «Καιάδα ονείρων» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, δίνοντας φτερά στα όνειρά τους. Λίγο πριν και λίγο μετά τα 20, πέντε νέοι φοιτητές, με ιδιαίτερες δεξιότητες, μοιράζονται τις ιδέες τους και τα όνειρά τους για το μέλλον. 
 
Αναζητώντας την αισιοδοξία που οι περισσότεροι έχουμε χάσει, φτάσαμε στο «καταφύγιο του κώδικα» που δημιούργησε μια παρέα νεαρών φοιτητών από το ΕΜΠ και κοιτάξαμε μέσα από το τηλεσκόπιο του 19χρονου Μάνου Βουρλιώτη, του Ολυμπιονίκη Αστρονομίας, που έχει μετατρέψει την ταράτσα της γιαγιάς του σε μίνι αστεροσκοπείο.

Περίπου 10.000 χρήστες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα τη διαδικτυακή πλατφόρμα που έφτιαξε πριν από 3 χρόνια μια παρέα πρωτοετών -τότε- φοιτητών από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σήμερα, το «καταφύγιο του κώδικα» -όπως περιγράφουν οι ίδιοι το «Sourcelair»- είναι από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για προγραμματιστές παγκοσμίως. «Απευθύνεται μόνο σε προγραμματιστές. Δεν είναι και λίγοι! 20 εκατομμύρια παγκοσμίως. Επιπλέον ο προγραμματισμός θεωρείται πλέον απαραίτητο εφόδιο για όλους», λέει ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Πάρης Κασιδιάρης.

Ο ίδιος και οι υπόλοιποι της ομάδας στα 22 τους μιλάνε με επιχειρηματικούς όρους, παίζουν στα δάχτυλα τον προγραμματισμό, συζητούν με επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τους φορτώνει με θεωρίες που, όπως λένε, «απέχουν πολύ από όσα συμβαίνουν στην αγορά».

Η εφαρμογή που δημιούργησαν στοχεύει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ώς τώρα ένας προγραμματιστής έγραφε λογισμικό. Η ιδέα γεννήθηκε όταν, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου στο Πολυτεχνείο, οι έξι φοιτητές έπρεπε να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν μια κοινή εργασία.
  
  «Ξεκίνησε για να διευκολυνθούμε οι ίδιοι. Είχαμε πρόβλημα στο πώς θα μοιραζόμασταν τον κώδικα και ψάξαμε να βρούμε έναν τρόπο να ενώσουμε τα "κομμάτια". Ετσι δημιουργήσαμε το Sourcelair. Πήραμε όλα τα εργαλεία του προγραμματιστή και τα βάλαμε σε μια κοινή πλατφόρμα, ώστε να τον απαλλάξουμε από μια χρονοβόρα διαδικασία που τον ταλαιπωρούσε», διευκρινίζει ένας άλλος φοιτητής, ο Μάριος Κόγιας. Εχουν αποσπάσει 3 βραβεία σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Με τα χρηματικά έπαθλα έβγαλαν έξι εισιτήρια για το Σαν Φρανσίσκο.

«Ψάξαμε επενδυτές, κλείσαμε ραντεβού μόνοι μας και πήγαμε να τους δούμε, στη Silicon Valley. Εκεί μάθαμε τι μας λείπει και συνειδητοποιήσαμε τις ελλείψεις που έχουμε. Στην Ελλάδα, όταν έχεις μια ωραία ιδέα νομίζεις ότι κάποιος θα σου πετάξει ένα τσουβάλι με λεφτά. Πηγαίνοντας στην Αμερική είδαμε ποια είναι η πραγματική startup σκηνή», συνεχίζει ο Μάριος.  

«Οι επενδυτές μάς ρώτησαν ποιοι είναι οι χρήστες μας. Εμείς ξέραμε μόνο πόσοι είναι, όχι ποιοι! Μας είπαν ότι πρέπει να μάθουμε μέχρι και τι αέρα αναπνέουν», λέει ο Θανάσης Δαγκλής και συνεχίζει: «Αρκετοί ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μας. Μας είπαν "είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό". Ξέρουμε ότι υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή εκεί, αλλά προτεραιότητά μας είναι να πάρουμε το πτυχίο σε 1,5 χρόνο».

«Μιλούσαμε με τους Αμερικανούς για χρηματοδότηση και έβαλαν τα γέλια. Μας λένε, αν θέλετε 400.000 ευρώ, ζητήστε τα από φίλους, συγγενείς και αφελείς. Σε εμάς ελάτε για πάνω από 1 εκατομμύριο. Βάλαμε κι εμείς τα γέλια μετά. Ζούμε στην Ελλάδα. Εδώ κανείς δεν χρηματοδοτεί. Θα μας περάσουν για τρελούς».

Θα περίμενε κανείς πως μια ομάδα φοιτητών με ιδιαίτερη ευφυΐα, οι οποίοι έχουν κάνει πράξη μια καινοτόμο ιδέα που μάλιστα έχει βρει ανταπόκριση στη Silicon Valley, τη «Μέκκα των Geek», έχει τουλάχιστον την υποστήριξη του Ιδρύματος στο οποίο σπουδάζουν. Αλλά φευ! «Οταν έχεις 450 άτομα σε μια τάξη δεν μπορείς να ξέρεις τι κάνουν», λένε οι δημιουργοί του Sourcelair. Οσον αφορά την ανταπόκριση των καθηγητών τους, ελάχιστοι γνωρίζουν τη δραστηριότητα των παιδιών και επιδεικνύουν ένα υποτυπώδες ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν τους ενθάρρυναν, αλλά «όταν ζητήσαμε ένα από τα κενά δωμάτια του Πολυτεχνείου που έχουν Internet και ησυχία για να μπορούμε να δουλεύουμε την εφαρμογή, ο καθηγητής δεν μας αρνήθηκε, μας αγνόησε. Δεν απάντησε ποτέ».
 
Το παράξοξο είναι ότι αυτή η πλατφόρμα θα μπορούσε να συσπειρώσει αρκετούς ακόμα φοιτητές, διότι συνεχώς «γεμίζει», όπως λένε, με εργαλεία. «Σε άλλα πανεπιστήμια, επαρχιακά, μας στηρίζουν» λέει ο Μάριος. Την ίδια στιγμή το Sourcelair γίνεται όλο πιο δημοφιλές. «Τελευταία έχουμε χιλιάδες χρήστες από τα νησιά Μακάο» λέει ο Θανάσης. «Δεν πήραμε αυτή την πρωτοβουλία επειδή βιώσαμε την κρίση. Αν έπρεπε σήμερα να βγούμε στην αγορά εργασίας θα κυνηγούσαμε να βγάλουμε χρήματα. Προς το παρόν, το παρέχουμε δωρεάν» λέει ο Πάρης και συνεχίζει: «Το καλοκαίρι θα εντατικοποιήσουμε τη δουλειά μας. Αυτή την περίοδο μιλάμε με χρήστες για να μάθουμε τις ανάγκες τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: