"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟ-ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Εν πλήρει ακινησία


 Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

To Gemini είναι η υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης της Google. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Τις τελευταίες μέρες το ταΐζω με κείμενά μου με τη συχνότητα που ποτίζω τα λουλούδια. Ασφαλώς πήρα την άδειά του. Το ρώτησα αν η τροφοδότηση με μεγάλο όγκο κειμένων θα του δώσει τη δυνατότητα να γράφει όπως εγώ. «Είμαι πάντα πρόθυμος να μάθω και να προσαρμοστώ. Και είμαι σίγουρος ότι μπορώ να γράψω κείμενα που να ταιριάζουν στο ύφος σας».

Ομολογώ ότι οι πρώτες απόπειρες δεν με ενθουσίασαν, ωστόσο δεν κρίνονται και απογοητευτικές. Προσδοκώ, πάντως, τη μέρα που θα δημοσιεύσω κείμενο γραμμένο σε δευτερόλεπτα από τη μηχανή. Το πιθανότερο είναι να μη σας αποκαλύψω την απάτη μου. Η μηχανή θα γράφει για μένα και εγώ θα αναζητήσω μία άλλη, παράλληλη, απασχόληση. Πιθανότατα ως οδηγός ταξί. Ωστόσο για κάποιο καιρό θα τελώ εν πλήρει ακινησία.

Πριν από λίγες μέρες η Neurolink, η εταιρεία του Ιλον Μασκ που κατασκευάζει εγκεφαλικά εμφυτεύματα, προχώρησε στην πρώτη επέμβαση σε άνθρωπο. Ενας τετραπληγικός, που βρίσκεται κυριολεκτικά εν πλήρει ακινησία, δέχθηκε το εμφύτευμα. Τώρα μπορεί να χειρίζεται υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του.

Σκέφτεται, ας πούμε, ότι θέλει να ακούσει μουσική, να παίξει παιχνίδι, να παρακολουθήσει ταινία. Το εμφύτευμα, δηλαδή ένα τσιπάκι, μετατρέπει τη σκέψη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα εντολών προς τον υπολογιστή. Δεν χρειάζεται καν να δώσει φωνητική εντολή. Αρκεί να σκεφτεί τι θέλει να κάνει, χωρίς να απαιτείται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης.

Ασφαλώς στο μέλλον αυτά τα πράγματα θα εξελιχθούν. Τα εμφυτεύματα θα λειτουργούν ως προεκτάσεις του εγκεφάλου, δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες με τη σκέψη τους. Από την πολυθρόνα. Εν πλήρει ακινησία.

Είναι η ακινησία το μέλλον της ανθρωπότητας;

Κατά κάποιον τρόπο ναι, είναι. Οπως περάσαμε από το άροτρο στο τρακτέρ και από τα καρβουνάδικα στους ηλεκτροκινητήρες, η τεχνολογική πρόοδος χορηγεί στον άνθρωπο το δικαίωμα να βγάζει το ψωμί του με όλο και μικρότερη σωματική καταπόνηση.

Αντιθέτως, η πνευματική καταπόνηση θα ενταθεί. Διότι μπορεί να έχεις το τσιπάκι στο μυαλό, αλλά για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να ξέρεις τι να σκεφτείς. Και κυρίως πώς να σκεφτείς.

Για αυτό και στην προηγμένη Δύση, το εκπαιδευτικό αντικείμενο σταδιακά εξελίσσεται.

Πλέον η συσσώρευση γνώσεων δεν αξιολογείται όπως στο παρελθόν.

Οι συναισθηματικές δεξιότητες και η κριτική ικανότητα αναδεικνύονται ως εξίσου βασικά εφόδια στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Σε περιβάλλον τεχνητής νοημοσύνης και μπροστά σε εξελίξεις που αλλάζουν ακόμα και την ανθρώπινη φύση, το σύγχρονο σχολείο οφείλει να κοιτάζει στο βάθος του ορίζοντα και όχι στις μύτες των παπουτσιών του. Και εδώ εμφανίζεται η ΟΛΜΕ. Εν πλήρει ακινησία, εννοείται.

Πριν από λίγες μέρες διεξήχθησαν οι εξετάσεις της ελληνικής PISA. Πρόκειται για την ελληνική εκδοχή του διαγωνισμού που διοργανώνει ο ΟΟΣΑ και αξιολογεί τις επιδόσεις των μαθητών στις χώρες-μέλη.

Αλήθεια, πώς τα πηγαίνει η Ελλάδα διεθνώς;

Πρέπει να κοιτάξεις στο τέλος της κατάταξης για να τη βρεις. Τα ελληνόπουλα εμφανίζουν μεγάλες αδυναμίες στην κατανόηση κειμένου και πολύπλοκων προβλημάτων, μαθηματικών ή απλής λογικής.

Η ΟΛΜΕ ύψωσε το ανάστημά της και προκήρυξε απεργία που, ευτυχώς, κρίθηκε παράνομη. Διότι, όπως ισχυρίστηκαν οι συνδικαλιστές, αυτού του είδους οι εξετάσεις υπηρετούν ένα σχέδιο του ΟΟΣΑ για την εμπορευματοποίηση της παιδείας.

Εδώ σηκώνει ένα χάχανο. Διότι οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας στη χώρα που σε λίγο δεν θα βγάζεις ούτε το Δημοτικό χωρίς φροντιστήριο. Στη χώρα που ο γονιός ματώνει για να εφοδιάσει το παιδί του με γνώσεις και τυπικά, έστω, προσόντα.

Οπου και αν κοιτάξεις γύρω σου, διαπιστώνεις ότι οι περισσότερες παθογένειες είναι συνάρτηση της καχεκτικής παιδείας, ακαδημαϊκής και κοινωνικής. Βλέπεις το γελοίο προεκλογικό σποτ και μετά αντιλαμβάνεσαι ότι σε κάποιους απευθύνεται. Ακούς τα φαιδρά που εκστομίζει ο πολιτικός αρχηγός και ξέρεις ότι μιλάει στην ελαφρότητα της άγνοιας.

Ρίχνεις μια ματιά στα social και θυμάσαι ότι τα «ψεκαστικά» δουλεύουν ασταμάτητα.

Ναι, προφανώς και ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Ομως στον παλιό κόσμο …

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Πόσες «Χαλκίδες» αντέχουμε;

 


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Της ΡΕΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Δεν υπάρχει πολίτης, έρμος ιδιώτης, που να αποτόλμησε να εισέλθει στο πιο extreme «Survivor» του πολιτισμένου κόσμου, ήτοι εμπόριο-επιχειρηματικότητα εν Ελλάδι, και να μην πλημμύρισε από ένα σωρό συναισθήματα στο άκουσμα της είδησης για τη σύλληψη μιας συμμορίας εγκληματιών εφοριακών της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Οπως παρακολουθούσα το ρεπορτάζ, πάλευα με αντικρουόμενα στο σώμα μου. Μια μπουνιά στο στομάχι, μια ανακούφιση στο στήθος, μια σιχασιά στο στόμα.

Κτήνη!

Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποιείς μιλώντας με λογιστή είναι ότι αν ένας εφοριακός θελήσει να σε λιώσει, αποφασίσει να σε διαλύσει, μπορεί να το κάνει ακόμα και αν είσαι ο πιο συνειδητά έντιμος έμπορος. Σε μια χώρα που δεν έχει σταθερή φορολογική «χάρτα» αλλά ένα δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα που αλλάζει από κάθε υπουργό και συγχρόνως αργοκίνητη Δικαιοσύνη, δικαιολογημένα νιώθεις έρμαιο.

 Ενα βουητό διαρκείας «Πού να μπλέκεις;», παρέα με μια φρικτή ακύρωση δράσης «Ακόμα και να κερδίσεις, θα έχουν περάσει τόσα χρόνια, που ενδιαμέσως θα έχεις καταστραφεί» σχεδόν σε καθοδηγεί σε περίπτωση ελέγχου σε συνδιαλλαγή.

Ενα έδαφος πρόσφορο, καρποφόρο για υπάνθρωπους, για εκβιαστές, για ανθρωπάρια, για σαδιστές.

Μπορώ να φανταστώ διαλόγους, παρακαλετά, χαμόγελα σκληρά «Είναι δύσκολη υπόθεση… Θα δούμε», ταρίφες να σκάνε στον αέρα… Δήθεν αναχώματα «Εγώ θέλω να βοηθήσω, αλλά βλέπεις…» …Ποσά, κλεισίματα ματιού «ΟΚ. Επεσε. Το κανόνισα. Θα τα δώσει»…

Μπορώ να φανταστώ πολλά αλλά κυρίως βλέπω με τα μάτια μου… Με τα μάτια μου βλέπω καθαρά, πεντακάθαρα, στην καθημερινότητά μου πολλά που δεν ταιριάζουν, δεν κολλάνε με τη λογική. Βλέπω σπιταρόνες, εξοχικά, πισίνες, αυτοκινητάρες, σπουδές παιδιών σε πανάκριβα πανεπιστήμια, κομπασμούς… Σε ανθρώπους που το επάγγελμά τους δεν συνάδει με τόση άνεση, με τόσο σιχαμένο πλούτο.

Και ξέρετε ποιο είναι το πιο θλιβερά αξιοθρήνητο;

Οι τού παρανόμου πλουτισμού εχθρεύονται αδιανόητα τους νομίμως ευκατάστατους. Και μπορεί στα χρόνια της μακράς οικονομικής κρίσης να υπήρξε ένα σχετικό καταλάγιασμα αλλά τα τελευταία χρόνια τα θεριά αναστήθηκαν, δραματικότερα λαίμαργα, λες για να πάρουν πίσω με «τόκο», όσα από μίζες στερήθηκαν.

Η οικονομία ετούτης της χώρας είναι το πιο μεγάλο μυστήριο! (Χωρίς να είναι μυστήριο).

Σε κάθε υπηρεσία, ένα παρακράτος ισχυρότερο του κράτους.

Σήμερα «καμαρώνουμε» τη Δομή Παρανομίας και Εκβιασμού της Εφορίας Χαλκίδας. Ολόκληρη «εταιρεία» με ιεραρχία, διανομή εσόδων. Για όλους έχει!

Ποιος να ορθώσει ανάστημα απέναντί τους;

Η προϊσταμένη στην ξεφτίλα της σύλληψής της άρθρωσε ότι με το που ανέλαβε, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε και η ίδια να έχει έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες… Μπίνγκο!

Σίγουρα είναι μια, έστω στιγμιαία, χαρά η σύλληψή τους. Ενα «Μπράβο» εκ καρδίας εκατομμυρίων πολιτών σε κάθε υπηρεσία του κράτους μας που συνέβαλε στην εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης!

Πάμε και για άλλες «Χαλκίδες»;

Μπορούμε; Αντέχουμε;

Πολλές οι «Χαλκίδες», αναγνώστες μου! Και εμείς αενάως ανήμποροι απέναντι σε εγκλήματα διαρκείας.

«Το βαθύ κράτος αντιστέκεται» λέει ο Πρωθυπουργός. Και οι συλληφθέντες, μικρό τεμάχιο του βαθέος κράτους.

Πόσους θα έπνιξαν; Πόσους θα κατέστρεψαν;

«Το βαθύ κράτος αντιστέκεται». Αυτοί, αυτοί κυβερνούν διαχρονικά. Πρωθυπουργοί έρχονται παρέρχονται… Αυτοί είναι οι μόνιμοι.

Οι…

 

ΝουΔο-ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΚΗΦΗΝΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Άλλος παρανομεί, άλλος πληρώνει

 


Του Κώστα Στούπα

Πριν λίγες μέρες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη γνωστή υπόθεση της διαρροής των διευθύνσεων των αποδήμων από στελέχη του Υπουργείου στην παραπάνω ευρωβουλευτή, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση: "Η Αρχή επέβαλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 400.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 25, 30, 32 και 33 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή να προβεί σε ενέργειες που αφορούν τη συμμόρφωση των τηρούμενων μέτρων και διαδικασιών με τον ΓΚΠΔ, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η Αρχή επισημαίνει ότι οι διαπιστωθείσες παραβάσεις δεν σχετίζονται με τη διαδικασία διενέργειας της ψηφοφορίας.

Η Αρχή επέβαλε στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, διοικητικό χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ και έδωσε εντολή διαγραφής των εν λόγω δεδομένων...".

Για το πρόστιμο στην κα Ασημακοπούλου δεν μπορεί να πει κάποιος οτιδήποτε. Για το  πρόστιμο όμως στο Υπουργείο των Εσωτερικών προκύπτουν κάποια ερωτηματικά.

Ένα πρόστιμο γενικά και αόριστα στο Υπουργείο σημαίνει πως από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, δηλαδή του κράτους θα εκταμιευτούν 400 χιλ. ευρώ για να "ταμιευτούν" σε κάποιο άλλο λογαριασμό του κρατικού προϋπολογισμού.

Πρόκειται για κοροϊδία για την οποία κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα. Θα ήταν κατανοητό αν το πρόστιμο αφορούσε προσωπικά τους εμπλεκόμενους στο εν λόγω σκάνδαλο. Κατανοητό θα ήταν επίσης να αφορούσε τον πολιτικό τους προϊστάμενο που δεν κατάφερε να εμπεδώσει στα στελέχη τον αρμόζοντα σεβασμό στην τήρηση του νόμου.

Από τη ώρα που δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, η κυβέρνηση οδήγησε σε παραίτηση  τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν τον Ιούνιο του 2023 αρμόδιος για τις εκλογές, καθώς και τον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε την κα Ασημακοπούλου από τη συμμετοχή της στις Ευρωεκλογές 2024.

Σε μια ευνομούμενη χώρα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εκτός της απομάκρυνσης από τη θέση τους θα αντιμετώπιζαν και νομικές συνέπειες για τις πράξεις τους. Τούτο θα λειτουργούσε ως παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να αντιλαμβάνονται τα στελέχη του Δημοσίου τις ευθύνες τους.

Ούτε το Υπουργείο ούτε η Αρχή φαίνεται να εξετάζουν την εξάντληση των δυνατοτήτων υπεράσπισης του Δημόσιου Συμφέροντος.

Το δε πρόστιμο της Αρχής, στον βαθμό που δεν έχει καμιά επίπτωση μοιάζει να έχει επιβληθεί για λόγους εντυπώσεων που έχουν να κάνουν με το πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Οι πολίτες που υποστηρίζουν την πορεία της χώρας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου με ανεξάρτητες αρχές που δεν είναι διακοσμητικές ή άλλοθι της κομματοκρατίας και της πελατοκρατίας αναθάρρησαν με τη στάση της Αρχής στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

"Επιτέλους", είπαν μια Ανεξάρτητη Αρχή στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν συναινεί στο "κουκούλωμα" μιας υπόθεσης που δεν τιμά την κυβέρνηση και τη χώρας μας. Η προσχηματική και ανούσια επιβολή ενός διοικητικού προστίμου στο Υπουργείο Εσωτερικών συνηγορεί στην υπόθεση πως επιβλήθηκε για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και αυτό είναι λυπηρό.

Η υπόθεση της διαρροής όμως  δεν εξαντλείται εδώ.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες πως έγινε διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών που αφορούσε την υπόθεση της διαρροής των στοιχείων.

Η ελληνική αστυνομία, μετά από ανακρίσεις, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε διάρρηξη και η καταγγελία βασίστηκε μάλλον σε σκηνοθετημένες ενδείξεις.

Αν ισχύουν αυτά…

ΝουΔο-ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΚΗΦΗΝΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Σύστημα αντεστραμμένων αξιών

 

Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το "Δημόσιο" και γιατί ισχύει αυτό που έχω ονομάσει "σύστημα αντεστραμμένων αξιών":

Η Αννα-Μισέλ σε συνεργασία με το κράτος των γαλαζαίων απέκτησε πρόσβαση σε e-mails που δεν θα έπρεπε να αποκτήσει.

Τι είναι αυτό;

ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ!

Ασκήθηκε δίωξη σε κανέναν;

Όχι, μολονότι η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου και έχουμε αισίως 27 Μαΐου. Το ψάχνουν.

Όμως το ψάξιμο το ολοκλήρωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και διαπίστωσε παράβαση. Και επέβαλε πρόστιμα, εκτός από την Άννα - Μισέλ, και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Τι σημαίνει αυτό για τους "κολλητούς" της στο ΥΠΕΣ που της έδωσαν τα e-mail;

Τίποτε απολύτως! Το πρόστιμο θα πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ δηλαδή από σένα, εμένα και τους πολίτες των οποίων τα στοιχεία παρανόμως "αξιοποιήθηκαν" από την Άννα - Μισέλ. Δηλαδή και κερατάδες και δαρμένοι.

Πόσες φορές πρέπει να γράψω ότι αν δεν καθιερωθεί στο Δημόσιο η έννοια της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, δεν πρόκειται τίποτε να φτιάξει.

Ποιος κρατικός λειτουργός έκανε πάσα τα ονόματα στην Άννα - Μισέλ;

Αυτός θα πληρώσει τις 400.000.

Είχε συνεργό ή συνεργούς;

Το δικαστήριο θα επιμερίσει τα ποσοστά ευθύνης και θα τα πληρώσουν ρεφενέ. Μόνο έτσι.

Το ωραίο είναι ότι…

ΝουΔο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ερασιτεχνικές πολιτικές

 

Αυτός ο "γίγας" όταν γίνει πρωθυπουργός θα πατάξει την γραφειοκρατία!

 

Toυ Πάσχου Μανδραβέλη

Κάθε λαϊκιστής υπόσχεται την επιστροφή σε «χαμένους παραδείσους». Κάποιοι το πάνε μακριά, όπως οι Γερμανοί ακροδεξιοί που ονειρεύονται μια χώρα με ξανθά παιδιά τα οποία μετά τα στέλνουν να σκοτωθούν κατά εκατομμύρια. Οι δικοί μας λαϊκιστές είναι περιορισμένοι. Υπόσχονται μια χώρα όπως ήταν πριν από το 2009.

Το απαύγασμα αυτού του λαϊκισμού είναι το «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης». Αν και γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, τίποτε δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει. Σε αυτές μπορούμε να εντάξουμε και την υπόσχεση του κ. Στέφανου Κασσελάκη για επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο. Το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία» μην ξεχάσει…

Ομως αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες. Η κυβέρνηση μας γυρίζει στην προμνημονιακή εποχή, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον συγκεντρωτισμό και τη συνακόλουθη γραφειοκρατία του Δημοσίου. Νέοι φόροι υπέρ τρίτων θεσμοθετούνται. Είναι οι φόροι υπέρ εγχώριων μουσικών με τάχα μου ποσοστώσεις στο ρεπερτόριο στα ασανσέρ, και το δωράκι στους μηχανικούς αφού υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες να καταθέσουν μελέτες πυροπροστασίας των ακινήτων τους.

Ενα άλλο άχτι που είχε η τρόικα ήταν η μείωση της γραφειοκρατίας. Κάτι κατάφερε διά της κατάργησης διαφόρων αδειών που δεν είχαν λόγο ύπαρξης. Μία ήταν η «άδεια ερασιτεχνικής αλιείας». Καταργήθηκε το 2014 αλλά την επανέφερε φέτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης. Στόχος, όπως είπε, «είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και η “μαύρη αγορά” στον κλάδο» (24.2.2024), λες και όταν υπήρχε προ μνημονίου δεν είχαμε παράνομη αλιεία ή «μαύρη αγορά».

Ερασιτεχνικές πολιτικές και στο βάθος «ηλεκτρονικές πλατφόρμες». Ξανά και ξανά. Κατά τον ίδιο υπουργό, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό μητρώο των «ψαράδων του Σαββατοκύριακου»· δεν διευκρίνισε αν θα πρέπει να εγγραφούν και τα πιτσιρίκια που κρατάνε την πετονιά ή οι σύζυγοι που περιμένουν στην παραλία. Σημείωσε δε ότι το εν λόγω μητρώο δεν θα εκχωρηθεί στο Λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα. Μάλλον μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα πάρουν σβάρνα τις παραλίες για να ελέγχουν τις άδειες και αν κατατέθηκαν οι δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.

Το παραπάνω ήταν αστείο, χειρότερο κι από τα καλαμπούρια που νομοθετεί η κυβέρνηση.

Οι άδειες δεν θα ελέγχονται, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες. Αλλά …

ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: "Αδικημένοι" πρασινο-κλαψο-μ##νηδε$

 


Toυ Μιχάλη Τσιντσίνη

Γεννήθηκε με νεύρα. Αλλά τα διαρκώς τεταμένα νεύρα του δεν είναι πάντα αδικαιολόγητα. Η βραχνάδα του αδικημένου, την οποία αναπέμπει διαρκώς στην κάμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς πού ήταν το κόμμα του και πού βρίσκεται. Οταν ανέλαβε εκείνος τα ηνία –υπό τα αδιάκριτα ώτα της ΕΥΠ–, το «διψήφιο» ποσοστό παρέμενε για το ΠΑΣΟΚ άπιαστος στόχος.

Τώρα, που ακόμη και οι επισφαλείς δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα να πλησιάζει το ορόσημο του comeback –τη δεύτερη θέση–, ένα ποσοστό πάνω από 12% των εθνικών εκλογών μπορεί να ερμηνευθεί, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ως στασιμότητα, αν όχι ως αποτυχία.

Την ατμόσφαιρα αυτή δεν την καλλιεργούν τα επάρατα –και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ– media. Την καλλιεργούν και εσωτερικά στο κόμμα του κάποιοι ψιθυριστές, που μινυρίζουν επιμόνως ένα «δεν τραβάμε» (ή, πιο ωμά, «δεν τραβάει»).

Το επιχείρημά τους είναι ότι το ΠΑΣΟΚ του 8% είχε απέναντί του έναν ΣΥΡΙΖΑ του 30-plus. Τώρα που ο ανταγωνισμός εξέλιπε στην Κεντροαριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαρθρώνεται εκλογικά, οργανωτικά και ιδεολογικά, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Δεν μπορεί να δικαιώσει την προσδοκία ότι το τσιπρικό κόμμα ήταν εφήμερο προϊόν της χρεοκοπίας, και το εκκρεμές του πολιτικού συστήματος επέπρωτο να ισορροπήσει σε ένα διπολισμό, όπου το σοσιαλδημοκρατικό κέντρο θα ήταν ξανά ο ένας πόλος εξουσίας.

Στην πολιτική, όμως, το πεπρωμένο σου δεν το ακολουθείς. Το φτιάχνεις. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι διατηρεί τα ερείσματά του σε κάποιες κοινότητες της περιφέρειας. Αλλά στα μεγάλα αστικά κέντρα εξακολουθεί να μην έχει απήχηση (σε καμία από τις οκτώ εκλογικές περιφέρειες του λεκανοπεδίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ το 8%). Δοκίμασε άραγε στο ένα χρόνο που πέρασε από τις εθνικές εκλογές να βρει τις κοινωνικές αιτίες αυτής της «δημογραφικής» μονομέρειας;

Τι σημαίνει για το κόμμα ότι βασίζεται ακόμη στο γεγονός πως υπάρχουν καφενεία, όπου λιβανίζεται από τον καπνό των τσιγάρων το εικόνισμα του «Αντρέα»;

Τι σημαίνει το γεγονός ότι μόλις προχθές η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ανακοίνωση για να χαιρετίσει ότι ο ιδρυτής του κόμματος αναγνωρίζεται στις δημοσκοπήσεις ως σημαντικότερη μορφή της Μεταπολίτευσης;

Ο Ανδρουλάκης έχει δίκιο να έχει νεύρα, γιατί αισθάνεται ότι τον επισκιάζει το σόου στο TikTok. Γιατί, όπως λέει, ο ίδιος είναι της «παλαιάς σχολής» και μιλάει προγραμματικά χωρίς να ενδίδει σε αυτό που όρισε ως «εκφυλισμό» της πολιτικής.

Αυτή η δεδηλωμένη δυσφορία για τις σκηνικές προδιαγραφές του παρόντος εναρμονίζεται με ένα πολιτικό προϊόν που βασίζεται κυρίως στο απόθεμα μνήμης.

 

Πού πάει ο κόσμος;

Ο κόσμος εκφυλίζεται. Το κόμμα μένει αγνό, πιστό στη «σχολή» του. Ο νέος κόσμος είναι άδικος. 

Και το κόμμα…

ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: O ΣΥΡΙΖΑ ως φυσική συνέχεια του παπανδρεϊκού και αυριανιστικού ΠΑΣΟΚ

 

Toυ Μάνου Βουλαρίνου

παπαντρέου (ο) 1. λαϊκιστής πολιτικός, «είναι τόσο φτηνός ο λαϊκισμός τουΣτέφανου με τα κολλητά ρούχα, που δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μεγαλύτερος παπαντρέου κι από τον Τσίπρα», ΣΥΝ παπατζής, 2. μοιραίος άνθρωπος, καταστροφέας, «φοβάμαι ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν έχουν πάρει το μάθημά τους και συνεχίζουν να γοητεύονται από παπαντρέου».

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω το θυμό των συντρόφων του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια του Στέφανου με τα κολλητά ρούχα να εκμεταλλευτεί τα πάρε-δώσε του Αντρέα του Παπαντρέου με τον Αραφάτ (του οποίου η καριέρα και η ζωή τέλειωσαν εν μέσω σκανδάλων).

Ακουσα ας πούμε τον σύντροφο Μάντζο να λέει ότι «ούτε ο ίδιος ο Κασσελάκης ούτε κάποιος από το κόμμα του δεν μπορεί να οικειοποιηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου» και απόρησα που και αυτός αδυνατεί να καταλάβει ότι αν κάποιος έχει δικαίωμα να οικειοποιείται τον Αντρέα τον Παπαντρέου αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα, που με τον λαϊκισμό, την εχθροπάθεια, τη χυδαιότητα και την έφεση στη συκοφαντία των αντιπάλων του, είναι η φυσική συνέχεια του ΠΑΣΟΚ της περιόδου του 1981-1989, δηλαδή του παπανδρεϊκού και αυριανιστικού ΠΑΣΟΚ.

Με όλες αυτές τις διαμαρτυρίες τους τα στελέχη του νυν ΠΑΣΟΚ επιμένουν να δίνουν μια μάχη που έχουν χάσει από τα αποδυτήρια, αλλά από την άλλη ίσως αυτή να είναι η μόνη μάχη που είναι ικανοί να δώσουν.

Προφανώς το ΠΑΣΟΚ, εμφανιζόμενο ως ΣΥΡΙΖΑ light, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, αλλά είναι πολύ διασκεδαστικό: Υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος μοιράστηκε με καμάρι μια φαεινή ιδέα, σύμφωνα με την οποία το κόστος από τη μείωση του ΦΠΑ μπορεί να περάσει στην άμεση φορολογία. Δηλαδή να αντικαταστήσουμε τον μοναδικό φόρο που σίγουρα πληρώνουν μέχρι και οι φοροφυγάδες με έναν που…

 

ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Ούτε καν υφυπουργό

 


Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Τα μάθατε τα νέα;

Ο Στέφανος θα γίνει οπωσδήποτε πρωθυπουργός, με αυτοδυναμία μάλιστα, και δεν θα κάνει υπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε υφυπουργό – που θα ήταν εξαιρετικός ο Αλέξης, για να λέμε και του στραβού το δίκιο.

Αλλωστε, ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Τσίπρας, με τον οποίο μιλάει δύο φορές την εβδομάδα, του έχει πει ότι δεν σκοπεύει να ενεργοποιηθεί στις ζυμώσεις για την Κεντροαριστερά.

Το αστείο αυτό δεν είναι καινούργιο. Ο Στέφανος μας το λέει ξανά και ξανά από την πρώτη μέρα που εξελέγη πρόεδρος.

Μη βιάζεστε όμως, έχει και συνέχεια πιο διασκεδαστική. Γιατί αυτός που το πήρε στα σοβαρά και κυριολεκτικά πανικοβλήθηκε ήταν ο προεδρικός εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, που έσπευσε να διαβεβαιώσει το μέγα πανελλήνιον ότι ο Τσίπρας είναι παρών και είναι ενεργός. Λογικό ήταν να τρομάξει ο άνθρωπος, διότι, εφόσον ο Κασσελάκης τα καταφέρει να επιβληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μεταμορφώσει, θα είναι και αυτός ένας από τους πολλούς που θα πρέπει να βρουν κανονική δουλειά την επόμενη ημέρα.

Και…

ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Χέρι-χέρι Κασσελάκης και ασχετοσύνη

 

Toυ Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου

«Ο καθένας είναι μεγαλοφυΐα, αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σ’ ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας πως είναι ηλίθιο» Albert Einstein

Όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει, να γειωθεί με την κοινωνία και να είναι ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, τότε είναι στην καλύτερη περίπτωση αιθεροβάμονες και στη χειρότερη σκέφτονται σαν το ψάρι του Αϊνστάιν. Ο καθένας διαλέγει και παίρνει.

Για τους μουστερήδες, τώρα, του ΣΥΡΙΖΑ που νομίζουν πως η χυδαιότητα και η τοξικότητα είναι «πολιτικά εργαλεία», μάλλον έχουν μπερδέψει την πολιτική με τη λάσπη. Κι από λάσπη έχει «χορτάσει» η Ελλάδα. Φρόντισε γι’ αυτό το κόμμα της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, από το 2012 μέχρι το 2019.

Και ερχόμαστε στα λεφτόδεντρα που «ανακάλυψε» ο αστακοκαραβοκύρης πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και «τέταρτος πολιτειακός παράγοντας». Ολημερίς και ολονυχτίς μοιράζει δισ. ευρώ πιο γρήγορα απ’ όσο αναπνέει.

Είναι χάρμα οφθαλμών να τον βλέπεις να πετάει, κάθε μέρα, χαρταετό με ακοστολόγητες υποσχέσεις, καθώς και να πασχίζει να δείξει ότι στο παίγνιο του λαϊκισμού είναι καλύτερος από τον Βελόπουλο.

Εχει πλάκα να τον ακούει κανείς, με το αλαζονικό ύφος που τον διακρίνει, να λέει ότι στις εθνικές εκλογές του 2027 θα είναι «αυτοδύναμος», ή ότι θα «καταργήσει» τη βουλευτική ασυλία (σ.σ.: μάλλον μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο που θα έλεγε κι ο Τσίπρας).

Και δεν υπάρχει κάποιος από τους συνεργάτες του να τον ενημερώσει ότι η βουλευτική ασυλία προβλέπεται και προστατεύεται ρητά από το άρθρο 62 του συντάγματος.

Εκτός αν έχει κάποιο σχέδιο παράκαμψης του συντάγματος, οπότε σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για άλλες, επικίνδυνες καταστάσεις.

Κοντολογίς…

ΣΥΡΙΖΑίου εθνικού σουργελαρά κωμωδία

 




 

Υπαρκτού ΚΑΦΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΥ ελληνισμού κωμωδία

 





 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Mια παρουσίαση που ΔΕΝ πρέπει να χάσετε για μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ποιητική συλλογή του Χρίστου Μπελλέ που ΔΕΝ πρέπει να λείπει απο την βιβλιοθήκη σας!

Δείγματα της ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ γραφής του Χρίστου Μπελλέ θα δείτε ΕΔΩ
 
 
 
 
 


 

Σαν σήμερα (31/5/ΧΧΧΧ)

 

1907: Το πρώτο ταξί κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1915: Ο Βενιζέλος στις εκλογές λαμβάνει τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι ψηφοφόροι τάσσονται με τη θέση του Βενιζέλου για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

1952: Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός. Πρόκειται για τον«Αθήνα 9|84».

1930: Γεννιέται ο Κλιντ Ίστγουντ

1809: Πεθαίνει ο αυστριακός συνθέτης Γιόζεφ Χάιδν

1905: Δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες. 
 
 
 
 


2023
  Σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος.

 

 

NoυΔο-ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Αστακομακαρονάδα

 Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Ακόμη και τα παντελόνια καμπάνα επέστρεψαν, ψηλοκάβαλα όπως ακριβώς στη δεκαετία του 1970. Ας μη μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, που επέστρεψε και το πνεύμα μιας ολόκληρης εποχής με τις σαχλαμαρίτσες του Αρη Σπηλιωτόπουλου περί ακραίων και μη ακραίων τρομοκρατών στη Χαμάς. Υποθέτω ότι στη Χαμάς μπορεί να υπάρχουν οπαδοί της Μάντσεστερ, ενδεχομένως και οπαδοί της Αρσεναλ. Θα υπάρχουν οι λάτρεις του ντονέρ, αλλά και κάποιοι vegan. Θα υπάρχουν οι πιστοί της Βίσση, όπως και οι πιστοί της Βανδή.

Δεν αμφισβητώ, θέλω να πω, την ποικιλία των τάσεων μέσα στη Χαμάς. Σε τι όμως αυτό μπορεί να αλλάξει την αξιολόγησή της ως τρομοκρατικής οργάνωσης;

Η διάκριση μεταξύ ακραίων και μη ακραίων, μέσα στο σύνολο της Χαμάς, δεν έχει την παραμικρή αξία. Επιπλέον, είναι και παραπλανητική για την κατανόηση του θέματος, διότι η Χαμάς έχει εξουδετερώσει κάθε φωνή αντίθετη προς τη δική της. Το κάθαρμα ο Σινουάρ, που κρύβεται πίσω από αμάχους στη Ράφα, εξέτιε πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις στο Ισραήλ όχι για φόνους Ισραηλινών, αλλά για δολοφονίες Παλαιστινίων που διαφωνούσαν με τη γραμμή της Χαμάς.

Ο Σινουάρ δεν καθάρισε μόνο τους ίδιους τους διαφωνούντες, αλλά και τις οικογένειές τους.

Ο ισχυρισμός λοιπόν περί μη ακραίων τρομοκρατών στη Χαμάς είναι παραπειστικός και στρεβλώνει την πραγματικότητα. Εξαιτίας του ισλαμικού ολοκληρωτισμού της Χαμάς σήμερα δεν υπάρχουν μετριοπαθείς φωνές στη Γάζα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει απαραιτήτως να αφανιστεί πρώτα η Χαμάς και μετά να συζητήσουμε το μέλλον της Γάζας.

Εκτός, βέβαια, αν με τη διάκριση που κάνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος εννοεί ότι μη ακραίος είναι ο γιος και ο ξάδελφος, που απλώς βίασαν την ισραηλινή όμηρο, καθ’ ομολογία τους, ενώ ο πατέρας του, ο οποίος και βίασε τη γυναίκα και μετά τη σκότωσε, είναι ακραίος.

Μήπως αυτό θέλει να πει;

Εν πάση περιπτώσει, το δίδαγμα αυτής της κωμικοτραγικής υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν ανοησίες, που αν προσπαθήσεις να τις δικαιολογήσεις απλώς τις κάνεις χειρότερες και τις συντηρείς στην επικαιρότητα.

Καταλαβαίνω την προθυμία του κ. Σπηλιωτόπουλου να δείξει στο νέο αφεντικό του πόσο χρήσιμος είναι, αλλά τα έκανε μαντάρα.

Παρεμπιπτόντως, ο κ. Σπηλιωτόπουλος…

ΣΥΡΙΖΑίικα ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Απ’ το κωμειδύλλιο της φέτας στον Ιορδάνη

 


Toυ Τάκη Θεοδωρόπουλου

Τους κέρδισε με τη σεμνότητα του ρεαλισμού του. Απαίτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Ράφα και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όμως τους απέδειξε ότι δεν είναι αιθεροβάμων. Τους εξήγησε ότι όλ’ αυτά εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών:

Αν πάρει 1% παραπάνω κι αν παραμείνει δεύτερο κόμμα, τότε θα έχει την απαραίτητη ισχύ που απαιτείται για τη λύση του Παλαιστινιακού.

Αν φτάσει το 20%, τότε θα ασχοληθεί με την Ουκρανία.

Σημασία δεν έχει αν οι Παλαιστίνιοι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Σημασία έχει να το πιστέψουν. Κι αν πιστέψεις κάτι βαθιά, τότε το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να το επιτύχεις, όπως μας διαβεβαιώνει ο θεωρητικός της σάχλας Πάολο Κοέλιο.

Για να εικονογραφήσει τις ιδέες του αναφέρθηκε στη φέτα. Τυρί κατσικίσιο με υπόξινη γεύση, βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, που γίνεται και εξαιρετική παπάρα αν συνδυασθεί με λάδι και ρίγανη. Τους αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε καταστήματα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ και δεν βρήκε φέτα ούτε για δείγμα. Ομως δεν έπεσε από τα σύννεφα. Διότι ούτε στην Ελλάδα μπορείς να βρεις πια φέτα. Γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός αισθάνεται τόσο κοντά στους Παλαιστινίους.

Κάποιος ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να αναπτύξει περισσότερο τη σχέση του Παλαιστινιακού με τη φέτα.

Του χάρισε θωπευτικό χαμόγελο και τον έβαλε στη θέση του εξηγώντας του ότι αν δεν κατάλαβε, δεν μπορεί να κάνει κάτι να τον βοηθήσει. Μίλησε όσο πιο καθαρά μπορούσε. Του έφερε για παράδειγμα την εμφάνιση της Κέιτ Μπλάνσετ με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας στις Κάννες. «Πώς αλλιώς να σας το εξηγήσω; Η εικόνα μιλάει από μόνη της». Στο τέλος τούς κάλεσε όλους στο σπίτι του στις Σπέτσες για να αναπτύξουν περαιτέρω τις απόψεις τους για το μέλλον του Παλαιστινιακού.

Μη με ρωτήσετε αν όλ’ αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Θα σας ζητήσω να μου εξηγήσετε ποια είναι η σχέση του με την πραγματικότητα ούτως ή άλλως.

Εχουμε την τάση να προσπαθούμε να εξηγήσουμε ορθολογικά τις κινήσεις του.

Επισκέπτεται τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη χωρίς να επισκεφθεί το Ισραήλ.

Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Τι έχει στο μυαλό του;

Τίποτε.

Επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας;

Οσο και μια διαδήλωση με διάφορους που φορούν τραπεζομάντιλα χασαποταβέρνας στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Ας είμεθα επιεικείς με τον σεμνό ηγέτη. Απ’ το κωμειδύλλιο της φέτας έως τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, ο κ. Κασσελάκης ψάχνει τον εαυτό του.

Προς το παρόν τον βρήκε στη…