"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Kαι τώρα ο "ηλίθιος του Νταβός" πρέπει να αποφασίσει...


Η παρουσία του κ. Τσίπρα στο Νταβός μένει να αξιολογηθεί από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Αλλά τα δεδομένα των συναντήσεών του στο χιονισμένο χωριό της Ελβετίας έχουν ένα κοινό παρονομαστή: οι συνομιλητές του, όλοι ανεξαιρέτως, του ζήτησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να πάψει να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη, γιατί αυτή έχει άλλα ζητήματα πλέον ως προτεραιότητα.


Ο τρόπος που αυτό ζητήθηκε από το Έλληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα έγινε σε πολλούς και διαφορετικούς τόνους.


Ο κ. Schaeuble για παράδειγμα, με διπλωματικό αλλά ελάχιστα διακριτικό τρόπο, τον αποκάλεσε «ηλίθιο», υποδεικνύοντάς του ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει στο τρίτο πρόγραμμα.


Ο κ. Dijsselbloem θέλησε να γίνει πιο φιλικός και δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει βάλει μια σοβαρή πρόταση στο τραπέζι, η οποία φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα». Δηλαδή χρειάζονται επιπλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις εδώ και τώρα και όχι μετά από τρία χρόνια.


Η κ. Lagarde, ούσα στην τελευταία φάση της καμπάνιας για την ανανέωση της θητείας της στο ΔΝΤ, του υπενθύμισε ότι δεν φτάνει να αξιολογηθεί θετικά το πρόγραμμα, δηλαδή να περάσει το ασφαλιστικό με αναδιάρθρωση τόσο για την τρέχουσα τριετία, όσο και για την συνέχεια, αλλά θα πρέπει να βρεθεί και λύση για την βιωσιμότητα του χρέους, απευθυνόμενη στην Ευρωζώνη.


Όσο για την στάση της ΕΚΤ, ο κ. Παυλόπουλος πήρε ήδη πριν από τον κ. Τσίπρα τα μηνύματα: τελειώνετε άμεσα με την αξιολόγηση και βασικά με το ασφαλιστικό για να σας δώσω το waiver (κατ' εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος) πίσω.


Οι απαντήσεις αυτές δεν αλλάζουν το τοπίο, στο οποίο η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί την επόμενη περίοδο.


Αντίθετα κάνουν πιο ξεκάθαρο ότι δεν έχει να ελπίζει σε σοβαρές αλλαγές που να μπορεί να της είναι χρήσιμες στην εσωτερική πολιτική και οικονομική σκηνή.


Κατά συνέπεια...  
ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να πάρουν τις αποφάσεις τους, ανεξάρτητα από τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχουν αρχίσει να γεμίζουν τους δρόμους


Θα είναι μάλλον η πρώτη φορά που οι νέοι ένοικοι στο Μέγαρο Μαξίμου θα καταλάβουν τις εμπειρίες των προκατόχων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: