"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Δύο μαύρες κουκίδες στο Νταβός



Το βαρύ φορτίο του ΔΝΤ, για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, φορτώθηκε… πανηγυρικά στην πλάτη του ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά τις εμφανίσεις του στο Νταβός, κάτι βεβαίως που δεν ήταν ούτε στις προθέσεις του, ούτε στις επιδιώξεις του. Τουναντίον.


Στο στρογγυλό τραπέζι χθες το μεσημέρι στο Νταβός, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ Σόιμπλε στην πρώτη δημόσια «σύγκρουσή του» με τον πρωθυπουργό, έβαλε ταφόπλακα στα σχέδια εκείνων των μελών του Μαξίμου που είχαν -για μικρό διάστημα είναι αλήθεια- ονειρευτεί ότι καθώς πλησίαζε η στιγμή της αξιολόγησης θα μπορούσαν να εγείρουν στον διεθνή περίγυρο θέμα απομάκρυνσης του ΔΝΤ, αφού το ελληνικό πρόγραμμα είναι «ευρωπαϊκή υπόθεση».


Χρειάστηκε η ταπεινωτική συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου σε γερμανική εφημερίδα, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον κ Σόιμπλε στο Βερολίνο, πριν από λίγες ημέρες, για να κλείσει όπως-όπως το θέμα της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.


Και χρειάστηκε η τοποθέτηση Σόιμπλε χθες για να κλείσει -με τρόπο ίσως και προσβλητικό, αν προς στιγμήν προσωποποιήσει κανείς τον χαρακτηρισμό «stupid»- η όψιμη επανάσταση του Μαξίμου εναντίον του ΔΝΤ, το οποίο έχει συνυπογράψει το 3ο Μνημόνιο.


Και μάλιστα κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αφού πλέον το ΔΝΤ και δια στόματος Σόιμπλε παίρνει στα χέρια του την τύχη της ακανθώδους διαπραγμάτευσης του Ασφαλιστικού με τους θεσμούς, για να ακολουθήσει η αναμενόμενη αξιολόγηση. Ό,τι το δυσκολότερο, δηλαδή, για την βαλλόμενη πανταχόθεν στο εσωτερικό κυβέρνηση Τσίπρα.


Αλλά και η κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ δεν είχε καλύτερη τύχη, αφού η επικεφαλής του Ταμείου και με γραπτή ανακοίνωση επέμεινε στην αναγκαστική εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης μεταξύ άλλων, που είναι και προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Το ίδιο ακριβώς μήνυμα-κλισέ, πρώτα μεταρρυθμίσεις μετά το χρέος, εισέπραξε ο κ Τσίπρας από τον άλλο μόνιμο «σύμμαχο» εναντίον της λιτότητας, Αμερικανό υπουργό οικονομικών κ Λιού.


Έτσι, σε ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο μικρές, μεσαίες και μεγάλες χώρες αγωνίζονται να παρουσιάσουν και να πείσουν για τη δυναμική της οικονομίας τους και τις επενδυτικές δυνατότητες που παρουσιάζουν διάφοροι τομείς τους, η Ελλάδα εμφανίστηκε και πάλι σαν μικρή μαύρη κουκίδα μέσα στο γενικότερο πλάνο. Περιφέροντας μόνον τη δυσκολία της -που είναι υπαρκτή και εν μέρει δικαιολογημένη- να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί αναγκαστικά από τους δανειστές, η Ελλάδα δεν παρουσιάζει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον και επομένως μένει σταθερά στο περιθώριο.


Και επί τη ευκαιρία. Αλήθεια, πως πάνε οι επενδυτικές επαφές του υπουργού Επικρατείας κ. Παππά στο Νταβός μια και δεν υπάρχει ούτε ίχνος σχετικών ανακοινώσεων; 


Διότι το θέμα δεν είναι οι συζητήσεις επί της ουσίας, αλλά... 
πρωτίστως ο αριθμός των ενδιαφερόμενων ξένων επενδυτών σε μια χώρα με πρόσφατη την υπόθεση στις Σκουριές, το κλείσιμο της Softex, αλλά και την επένδυση της COSCO στον ΟΛΠ, με τον ανεκδιήγητο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ Δρίτσα να δηλώνει ότι ουδεμία ενημέρωση είχε επί του θέματος…


Ένα δεύτερο μελανό σημείο -αν και λίγο ενδιαφέρει, δυστυχώς, το παραζαλισμένο ελληνικό ακροατήριο- αφορά στο Κυπριακό:

Ο υπερκινητικός απεσταλμένος του ΟΗΕ κ Άιντα μπορεί να μην πέτυχε τον στόχο του να συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη (Ελλάδας, Τουρκίας, Ε/Κ, Τ/Κ και Βρετανίας). Πέτυχε όμως να αναβαθμίσει πλήρως τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ακιντζί σε «ηγέτη της Κύπρου», υποβαθμίζοντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Αναστασιάδη στον έτερο «ηγέτη της Κύπρου». Τη «δουλειά» αυτή έφερε επιτυχώς εις πέρας ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Φόρουμ, κ. Σβαμπ, ο οποίος προλόγισε «τους δύο ηγέτες της Κύπρου» στην μικρής διάρκειας κοινή συνέντευξη, με στόχο μόνον την πολιτική αναβάθμιση διεθνώς του κ. Ακιντζί.


Ο τουρκοκύπριος ηγέτης στην παρέμβασή του, δασκαλεμένος απόλυτα για το διεθνές ακροατήριο του, επέμεινε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου, οι οποίοι, με τη λύση του Κυπριακού, θα κατευθυνθούν προς την Τουρκία΄-την μόνη εφικτή οδό- όπως τόνισε, για τη δημιουργία μεγάλου ενεργειακού θύλακα της Ευρώπης στην Τουρκία. Περιττό να προστεθεί ότι και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ Νταβούτογλου, στην εντυπωσιακή ομολογουμένως ομιλία του στο Φόρουμ υπερθεμάτισε στο σημείο αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: