Καθώς, ουσιαστικά, επικρατεί απόλυτη συσκότιση για την πορεία των συνομιλιών, δημιουργείται η αίσθηση ότι όλοι προετοιμάζονται στο παρασκήνιο ώστε την επομένη των εκλογών να ξεκινήσει η τελική προσπάθεια επίτευξης του στόχου που έχουν θέσει τόσο η Άγκυρα όσο και οι μεσολαβητές, και που δείχνει να συμμερίζεται ο κ. Αναστασιάδης, για λύση εντός του 2016.
Βεβαίως, ορισμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει δημιουργούν σοβαρότατο προβληματισμό για το πώς θα μπορέσει να προχωρήσει ένας τέτοιου είδους συμβιβασμός, όταν και στο εσωτερικό του ψευδοκράτους είναι πλέον εμφανής η ανάδειξη των πιο σκληρών δυνάμεων αλλά και στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τη γενική «αδιαφορία» για το Κυπριακό, θέματα όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι έποικοι και οι εγγυήσεις, και όσα συζητιούνται σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, λειτουργούν αποτρεπτικά για την επίτευξη συμφωνίας.
Προς το παρόν, οι συνομιλίες δεν έχουν κατορθώσει να βρουν ισχυρό κίνητρο, με το οποίο θα πεισθούν οι Ελληνοκύπριοι ώστε να αποδεχτούν ένα πλαίσιο συμφωνίας, που -όπως όλα δείχνουν- θα είναι χειρότερο από το Σχέδιο Ανάν.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, στα Κατεχόμενα προέκυψε η συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει το χρέος που έχει το ψευδοκράτος προς την Τουρκία, καθώς ουσιαστικά από την «ίδρυσή» του συντηρείται με τις ετήσιες επιχορηγήσεις της Άγκυρας.
Ο Σερντάρ Ντενκτάς, αντιπρόεδρος της νέας «κυβέρνησης», δήλωσε ότι το χρέος αυτό και τους τόκους θα πρέπει να αποπληρώσουν οι Ελληνοκύπριοι, γιατί αυτοί ευθύνονται για το χρέος αυτό, λόγω της απομόνωσης στην οποία έχουν καταδικάσει τους Τουρκοκύπριους:
«Δεν θα ήθελα να μπω στις συζητήσεις για τον τόκο. Λένε 17 δισ. ευρώ, ας βάλουν και τον τόκο. Πρέπει να τα πληρώσουν για όσα τραβήξαμε εξαιτίας τους»!
Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα έγιναν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο κ. Σ. Ντενκτάς με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, αρμόδιο για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, στο παλιό Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας, στην Τσανκάγια.
Ο Σ. Ντενκτάς, ο οποίος πλέον έχει ισχυρό ρόλο στα Κατεχόμενα, θέλοντας να επικρίνει τους Ελληνοκύπριους για τη μη επίτευξη συμφωνίας, έθεσε με τον τρόπο του μια σειρά «κόκκινες γραμμές». Όπως είπε χαρακτηριστικά...
«δεν είναι δυνατόν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ελληνοκύπριοι να δηλώνουν ότι θα σπάσουν οι συνομιλίες εάν γίνουν επενδύσεις στη Μόρφου ή εάν δοθούν υπηκοότητες…». «Ούτε», όπως συμπλήρωσε, «είναι δυνατόν να ζητούν οι Ελληνοκύπριοι, ως όρο για τη συμφωνία, να διαγράψει η Τουρκία το χρέος των 17 δισ. του ψευδοκράτους…».
Ο κ. Ντενκτάς, με τη δήλωση αυτή, εξάλλου, φαίνεται να υιοθετεί την εντολή Ενρτογάν για μη επιστροφή της Μόρφου, έστω και με την έμμεση μεθόδευση της πραγματοποίησης επενδύσεων (και ιδιωτικών περιουσιών από τους καταπατητές και δημοσίων επενδύσεων), πριν από τη λύση. Είναι σαφές όμως ότι δεν μπορεί καν να συζητηθεί από τους Ελληνοκύπριους λύση που δεν θα περιλαμβάνει και την επιστροφή της Μόρφου.
Όσο για το άλλο μεγάλο ζήτημα των εποίκων, ο Σ. Ντενκτάς κάθε άλλο παρά διέψευσε ότι υπάρχει σχέδιο μαζικής χορήγησης «υπηκοότητας» του ψευδοκράτους σε τούρκους εποίκους ή σε παιδιά τούρκων εποίκων με τρόπο που αλλοιώνεται το βασικό πληθυσμιακό στοιχείο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι με τον Σ. Ντενκτάς έσπευσε να συμφωνήσει και ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και πρώην διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, δείχνοντας έτσι ότι διαμορφώνεται ένα ευρύ σκληροπυρηνικό μπλοκ στα Κατεχόμενα, που τελικά θα υποχρεώσει τον Μ. Ακιντζί, ακόμη κι αν επιθυμούσε να κινηθεί σε μετριοπαθές πλαίσιο, να επιμείνει στη σκληρή γραμμή.
Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Ακιντζί έσπευσε να δηλώσει στις διαπραγματεύσεις ότι δεν δέχεται τώρα τη συζήτηση των εγγυήσεων, θέμα που πρέπει να παραπεμφθεί στο τέλος της διαδικασίας, σε κοινή συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις.
Το κλίμα επιβαρύνεται και από τη συνεχή ανανέωση των αξιώσεων της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, όπως έγινε και με την τελευταία επιστολή του τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη Χ. Τσεβίκ (28 Απριλίου), με την οποία δηλώνεται ότι η Τουρκία θεωρεί ως τουρκική όλη την κυπριακή ΑΟΖ δυτικά των χωρικών υδάτων της Κύπρου, με τρόπο που μετατρέπεται σε τουρκική και η ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελλόριζου και ανατολικά της Κρήτης, ενώ συγχρόνως απαγορεύει στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει κυριαρχικά δικαιώματά της με την πραγματοποίηση ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και νοτίως της Κύπρου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου