"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Πιθανή παραπομπή υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο δρόμος του Ανώτατου Δικαστηρίου θα ανοίξει για τους υπουργούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της διαφθοράς, αν η εισαγγελία στείλει σχετικό αίτημα.
 
Το αίτημα της εισαγγελίας γνωστοποιείται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια μεταβιβάζεται μέσω του πρωθυπουργού στο Προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης.
 
Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι οι κατηγορίες για τους τέσσερις υπουργούς (Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και ευρωπαϊκών υποθέσεων) σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος. Πράγμα που ανοίγει το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Το ερώτημα είναι αν τα στοιχεία της εισαγγελίας είναι τόσο ισχυρά ώστε να ζητηθεί η παραπομπή. Μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει στον τύπο τηλεφωνικές συνομιλίες που εμπλέκουν τους υπουργούς, καθώς και οπτικό υλικό.
 
Σύμφωνα με το άρθρο 100 του τουρκικού Συντάγματος εξεταστική επιτροπή στην εθνοσυνέλευση σχετικά με την παραπομπή υπουργών στο Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να συσταθεί με πρόταση του ενός δεκάτου των βουλευτών (55 βουλευτές) και την ψήφο της σχετικής πλειοψηφίας, δηλαδή με 276 ψήφους. Στη συνέχεια σχηματίζεται η 15μελής επιτροπή με τη συμμετοχή βουλευτών από όλα τα κόμματα. Η επιτροπή εντός δύο μηνών παρουσιάζει την έκθεσή της και στη συνέχεια, εντός είκοσι ημερών, η εθνοσυνέλευση αποφασίζει με σχετική πλειοψηφία (276 έδρες) αν θα γίνει παραπομπή στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Καθήκοντα Ανώτατου Δικαστηρίου εκτελεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ καθήκοντα εισαγγελέα στο σώμα αναλαμβάνει ο εισαγγελέας του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2010, μπορεί να ζητηθεί επανεξέταση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή εξετάζει εκ νέου την υπόθεση και εκδίδει απόφαση η οποία είναι και τελεσίδικη.
 
Η κατανομή των εδρών στην Εθνοσυνέλευση έχει ως εξής: 
Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 325, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 134, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 52, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (φιλοκουρδικό) 26, Κόμμα Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (φιλοκουρδικό) 4, Ανεξάρτητοι 7, κενές έδρες 2. Σύνολο 550.

Δεν υπάρχουν σχόλια: