"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Επιστολή στον άγιο Βασίλη

Καλέ μου άγιε, στείλε μια γερή ομπρέλα να μας προστατεύει από τις φονικές κρατικές φοροκαταιγίδες και τις μιντιακές παπαροπλημμύρες




Τώρα που αλλάζει το έτος, άγιε Βασίλη, καλό θα ήταν να μη μείνουν ίδια τα πράγματα που μας ταλαιπωρούν.  


Αν δεν αλλάξει κάτι, τότε το οικόπεδο «Ελλάς» θα αλλάξει ιδιοκτήτες, διότι από τους παλιούς κτήτορες δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένας για να το υπερασπίζεται. Από τότε που ειπώθηκε το «λεφτά υπάρχουν», ο τόπος έχει «ξαλαφρώσει» από (περίπου) 600.000 Ελληνες και δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να «φορτώνει» από οπαδούς μιας άλλης θρησκείας, που δεν πιστεύει στον άγιο Βασίλη αλλά στον ιερό πόλεμο. Για τόση αγάπη μιλάμε - και υπάρχει άλλη τόση στην καβάτζα. 


Οι Ελληνες από τη μια μετανάστευσαν και από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις πολλών άτυχων που εκδήμησαν εις Κύριον εξαιτίας προβλημάτων υγείας, τα οποία προκάλεσε το -αφόρητα γήινο μεν, αλλά αναπόφευκτο- άγχος για τον επιούσιο. Κυνηγώντας τον άρτο γίνεσαι εσύ γεύμα του κατασκότεινου Πλούτωνα, που ποτέ δεν χορταίνει τις ανθρώπινες σάρκες.

 
Πολύ παράξενο, άγιε Βασίλη... Τόσοι ρομαντικοί, πατριώτες, ευφυείς και ανιδιοτελείς πολιτικοί έχουν αγωνιστεί τόσο πολύ για την Ελλάδα και έχουν θυσιάσει τόσο πολλά, και ποιο το αποτέλεσμα;  


Πλούτισαν εκείνοι, φτωχύναμε εμείς (οι τυχερότεροι εξ ημών). Αυτοί που πλούτισαν προθυμοποιούνται να ξανακάνουν προσπάθεια να μας ξανασώσουν - κι όλοι μας υποπτευόμαστε ποια θα είναι τα αποτελέσματα μιας δεύτερης εκστρατείας σωτηρίας. 


Γι' αυτό, σε θερμοπαρακαλώ, καλόκαρδε άγιε: 


Οχι άλλες σωτηρίες τέτοιου είδους!

 
Είναι πολλά αυτά που θέλω, άγιε Βασίλη, αλλά, αν τα ζητήσω όλα, θα γονατίσουν οι τάρανδοι (ή μήπως είναι ελάφια;) που κουβαλούν το έλκηθρο και θα αναγκαστείς να το σπρώχνεις.  


Μόνο κάτι τόσο δα ακόμα θα αιτηθώ: Στις επόμενες δημοτικές να εκλεγούν δήμαρχοι με στοιχειώδη λογική και αισθητική. Μόνο φωτοστολισμένες λεκάνες τουαλετών δεν έχουν στήσει ακόμα στις πλατείες, εν είδει χριστουγεννιάτικων δέντρων. Ελεος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: