"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πάλι απ' τ' άγραφα



Επρεπε κάποιος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ρωτήσει αν το υπουργείο Παιδείας κ.τ.λ. μπορεί να προβλέπει αριθμό εισαγομένων στα ΑΕΙ, που να είναι παιδιά πολυτέκνων οικογενειών;


Κανένας έως τώρα δεν είχε προβληματιστεί ποιος ανισόρροπος είχε προτείνει, ψηφίσει και πραγματοποιήσει μια τέτοια ρύθμιση:


Από πού και ώς πού ένας υγιέστατος νεαρός απόφοιτος Λυκείου, επειδή έτυχε να είναι π.χ. τέταρτο ή πέμπτο παιδί ενός άξιου σεβασμού πολυτέκνου γονέα έπρεπε να εισάγεται σε σχολές πανεπιστημιακές ή τεχνολογικές πέραν του αριθμού που έχει προκηρυχθεί σ' ένα θεσμό που είναι διαγωνιστικός;


Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν είναι ανατριχιαστικοί. Σε σχολές π.χ. όπως το Πολυτεχνείο, που η βάση είναι τα 17.000 μόρια, εισάγονται τέκνα πολύτεκνης οικογένειας με βαθμό 1.200!! 

Αφού δηλαδή το Ανώτατο Ιδρυμα μπορούσε να εκπαιδεύσει άλλα τρία παιδιά με 16.000 μόρια που έμειναν απ' έξω, φορτώνεται ένα, για το συγκεκριμένο ΑΕΙ, αναλφάβητο, μόνο και μόνο γιατί είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας. 

Επιμένω, όχι μόνο βραβείο και δημόσιο έπαινο, αλλά και άλλες οικονομικές παροχές οφείλονται σ' αυτή την οικογένεια, αλλά η περίπτωσή της δεν αφορά το υπουργείο Παιδείας, αλλά το υπουργείο Πρόνοιας.


Υπάρχουν επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας. Γιατί να μην υπάρχουν και επιδοτήσεις πλουσιοπάροχες σε πολύτεκνες οικογένειες. Και μόνο η ιδιότητα ενός νέου να είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας δεν τον καθιστά προνομιούχο φοιτητή μιας επιστήμης που έχει αυξημένα προσόντα ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της επιστήμης αυτής. Σημειώνω πως υπάρχουν τέκνα πολυτέκνων που μπαίνουν με το σπαθί τους, διαγωνιζόμενα τους συναδέλφους τους.


Αν θέλετε μπορώ να αντιληφθώ να προσλαμβάνεται με αυξημένα μόρια ένας επιστήμονας με καλές σπουδές έναντι άλλων με τα ίδια προσόντα σε μια δημόσια υπηρεσία, αλλά όχι να φοιτά σε μια σχολή όπου τον χωρίζει γνωστικό χάος από τον τελευταίο διαγωνιζόμενο.


Αφήνω το τελευταίο: 
Με ποιο δικαίωμα με τέτοιους ηλίθιους θεσμούς η πολιτεία εφοδιάζει την κοινωνία με επιστήμονες λειψούς; 

Θα παίρνατε γιατρό στο σπίτι σας με το επιχείρημα πως ήταν τέκνο πολύτεκνης οικογένειας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: