"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πέντε χιλιάδες διευθυντές για 2.000 κλινικές του ΕΣΥ - To απίστευτο "θαύμα" του Η1Ν1 και του Βούδα της Ραφήνας !


Στην Ελλάδα, εάν φωνάξεις στον δρόμο «πρόεδρε!», θα γυρίσουν οι μισοί. Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εάν φωνάξεις «κύριε διευθυντά!», θα γυρίσουν προς το μέρος σου περισσότεροι από τους μισούς. Είναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένα νοσοκομεία της Αθήνας, περισσότερο από το 70% των μόνιμων γιατρών είναι διευθυντές. Καρδιολογική κλινική νοσοκομείου του Λεκανοπεδίου διαθέτει 13 διευθυντές γιατρούς και μόλις έναν επιμελητή!

Το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια θυμίζει όλο και περισσότερο έναν στρατό με στρατηγούς και ελάχιστους στρατιώτες, ως αποτέλεσμα της «αθρόας» παραγωγής διευθυντών γιατρών που έγινε τα τελευταία 4,5 χρόνια με την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή οι διευθυντές γιατροί ξεπερνούν τους 5.000 σε σύνολο περίπου 10.000 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ, όταν τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 2.000 (συνολικά οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ συμπεριλαμβανομένων ειδικευόμενων, αγροτικών κ.ά. είναι περίπου 20.000). Οι 5.000 διευθυντές αντιστοιχούν σε περίπου 2.000 κλινικά και εργαστηριακά τμήματα, ο αριθμός των οποίων μειώνεται διαρκώς και δεν θα ξεπερνά τα 1.250 όταν θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση του σχεδίου συνενώσεων κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ.

Από τους 5.000 διευθυντές ιατρούς μέσω αξιολόγησης έχουν λάβει τον βαθμό περίπου 1.600, κατόπιν ανοιχτής προκήρυξης της θέσης και έχοντας άλλους συναδέλφους τους «αντιπάλους» για την κάλυψή της. Οι υπόλοιποι ευνοήθηκαν από την κλαδική σύμβαση που υπεγράφη το 2008 -κυρώθηκε με νόμο αρχές του 2009- από την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και η οποία εισήγαγε στο ΕΣΥ το πολυδιευθυντικό σύστημα, προβλέποντας ότι κάθε ειδικευμένος γιατρός του ΕΣΥ εξελίσσεται μέχρι τον βαθμό του διευθυντή υπό προϋποθέσεις χρόνου προϋπηρεσίας στον κάθε βαθμό. Ο βαθμός του αναπληρωτή διευθυντή καταργήθηκε και όσοι κατείχαν αυτόν τον βαθμό προήχθησαν μαζικά σε διευθυντές. Για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων προβλέφθηκε να υπάρχει συντονιστής διευθυντής σε κάθε κλινική. Μετά δύο χρόνια η συγκεκριμένη θέση εξελίχθηκε σε ξεχωριστό βαθμό, με διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση. Παραδόξως, οι αμοιβές των συντονιστών διευθυντών είναι χαμηλότερες από εκείνες των «υφισταμένων» τους διευθυντών, ακόμα και ορισμένων επιμελητών, καθώς οι συντονιστές γιατροί δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα εφημέρευσης. Το δικό τους επίδομα εφημέρευσης που λαμβάνουν, προκειμένου να είναι εύκαιροι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ μικρό.

Τα προβλήματα που προκαλεί η κατάσταση αυτή κατά καιρούς στα νοσοκομεία είναι λειτουργικά, καθώς συχνά καταγράφονται διενέξεις μεταξύ διευθυντών της ίδιας κλινικής που δεν θέλουν να τηρήσουν την «ιεραρχία». 


Επιπλέον, το θέμα είναι και οικονομικό, με την αύξηση του μισθολογικού κόστους στα νοσοκομεία και του εφημεριακού κόστους. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ 2008 και 2009 αυξήθηκε η δημόσια ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, και όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εφαρμογή των Εθνικών Λογαριασμών Υγείας, μέρος της αύξησης αυτής μπορεί να αποδοθεί στη μαζική προαγωγή των αναπληρωτών διευθυντών σε διευθυντές.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας βλέποντας το παράδοξο που έχει δημιουργηθεί στο ΕΣΥ, σχεδιάζει να βάλει τέλος στην παραγωγή διευθυντών γιατρών. Αλλωστε, με δεδομένο ότι οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών ουσιαστικά έχουν σταματήσει, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ να είναι διευθυντές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Υγείας «η κατάσταση όπως είναι σήμερα στερείται σοβαρότητας, κάτι που έχει επισημανθεί και από ξένους εμπειρογνώμονες της Task Force». Το υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει με ορισμένες βελτιώσεις το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης των υποψηφίων γιατρών για την κάλυψη θέσης διευθυντή. Επιπλέον, εξετάζει τρόπους να κάνει διακριτή τη θέση των συντονιστών διευθυντών και στο πλαίσιο των συνενώσεων κλινικών των νοσοκομείων, οι οποίες ήδη προκαλούν «εντάσεις» μεταξύ των «επικεφαλής» των τμημάτων εντός του ΕΣΥ.
 
Την ανάγκη άμεσης επαναξιολόγησης όλων των γιατρών του ΕΣΥ, αρχίζοντας από την πρώτη βαθμίδα, αυτή των συντονιστών διευθυντών, τονίζει ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ, Νίκος Μαρουδιάς, σημειώνοντας ότι το ουσιαστικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του πολυδιευθυντικού είναι η αφαίρεση ενός κινήτρου, όπως αυτό της κατάληψης καλύτερης θέσης για τον κάθε γιατρό ώστε να εξελιχθεί επιστημονικά. Οπως επισημαίνει, η καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης θα αποτελεί το κίνητρο για την καλύτερη επιστημονική κατάρτιση του γιατρού που θα έχει ως αποτέλεσμα ποιοτικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: