"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Θα δούμε ίσως πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα τα ξαναδούμε...


Η χώρα έχει την πολυτέλεια να πάει σε εκλογές. Αυτό φαίνεται ότι αποφάσισε η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ. Είναι σαφές ότι το θέμα της ΕΡΤ ήταν η αφορμή. Τις αιτίες θα πρέπει να τις αναζητήσει κανείς σε άλλα θέματα. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με αμηχανία ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.
Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση. Χτες ήταν το αντιρατσιστικό, σήμερα ήταν η ΕΡΤ, αύριο σίγουρα κάτι άλλο.  

Γιατί άραγε; Εδώ πέρασαν τόσες και τόσες μπόρες και θα οδηγήσουν την χώρα στην αβεβαιότητα για τα... μουσικά σύνολα της ΕΡΤ;  

Και μην βιαστεί κανείς να εξαντλήσει τα φιλοεργατικά του αισθήματα. Ας μας πει προηγουμένως σε ποιά άλλη χώρα οι μουσικοί είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και με τι υποχρεώσεις.
Τι έκανε τον κ. Κουβέλη να αποφασίσει τώρα να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο; Τι εξυπηρετεί αυτή η στάση; 

Όχι ότι δεν του έδωσε η πλευρά Σαμαρά καλές αφορμές. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει την κατάσταση της Οικονομίας και τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός. Αξίζει τον κόπο μία τέτοια ρήξη;
Είναι εύκολο κανείς να διαφωνεί με όλα. Να λέει συνεχώς κάτι διαφορετικό από εκείνο που λέει ο συνομιλητής του. Είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς στα πρώτα βήματά του σε μια πολιτική νεολαία. Μόνο που η χώρα δεν αντέχει να μπει σε περιπέτειες επειδή κάποιοι βρίσκονται ακόμη στα φοιτητικά αμφιθέατρα.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες. Το θέμα το έθεσε στην σωστή του διάσταση ο κ. Βενιζέλος. Χρειάζεται ένας νέος τρόπος λειτουργίας.
Σήμερα η εφημερίδα Κεφάλαιο κυκλοφορεί με τίτλο
"Η χώρα υπό την ομηρεία συμφερόντων".
Φαίνεται ότι η κρίση αυτή δεν έχει αλλάξει τον τρόπο σκέψης και κυρίως την ατζέντα του πολιτικού κόσμου


Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα με 153 βουλευτές. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά εκλογών. Είναι σημαντικό να μην γίνουν αυτές μέσα στο καλοκαίρι. Πολύ δύσκολα, όμως, θα περάσουμε και τον κάβο του φθινοπώρου. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο. Η προοπτική της πολιτικής αστάθειας θα οδηγήσει σε κινήσεις αποσταθεροποίησης ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι στην χώρα. Θα δούμε ίσως πράγματα που δεν πιστεύαμε ότι θα τα ξαναδούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: