"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ: Σε ελεύθερη πτώση η ελευθερία του Τύπου


Απ' τα σαλόνια στ' αλώνια για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα! Εκεί που ήταν επί σειρά ετών γύρω από την τριακοστή θέση στην παγκόσμια κατάταξη (και μία φορά, το 2005, είχε σκαρφαλώσει ώς τη δέκατη όγδοη θέση) κατακρημνίστηκε στο φετινό κατάλογο στην ογδοηκοστή έβδομη θέση.
 
Ναι, καλά το διαβάσατε, στο νούμερο 84, δεκατέσσερα ολόκληρα «σκαλιά» κάτω από πέρσι. Κάτω απ' την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Μολδαβία, τη Σενεγάλη, τη Δομινικανή Δημοκρατία και πάει λέγοντας. Κατά κυριολεξίαν η μισή υφήλιος είναι καλύτερη απ' την Ελλάδα σε ζητήματα ελευθερίας του Τύπου. Και δεν το λέει αυτό κάποιος τυχαίος, το λέει ο αξιοσέβαστος οργανισμός των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF).

Πριν συνεχίσουμε όμως με τα δικά μας, να πάμε στα γενικά του φετινού «Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου»


Πρώτες στον κατάλογο είναι όπως και πέρσι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία. Σημειώνουν μάλιστα οι RSF πως δεν είναι διόλου τυχαία η πρωτιά τριών δημοκρατικών κρατών ενώ στον πάτο του καταλόγου φιγουράρουν τρεις δικτατορίες: το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία. «Είναι προφανές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρμ, «ότι στις δημοκρατίες οι δημοσιογράφοι έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Στις δικτατορίες, από την άλλη, τόσο οι ρεπόρτερ όσο οι οικογένειές τους είναι εκτεθειμένοι σε αδυσώπητα αντίποινα για όλα όσα γράφουν».

Αν το δούμε ανά περιφέρεια, πρώτη και καλύτερη στο σκορ (άριστα το 0, χείριστα το 100) αναδεικνύεται η Ευρώπη με 17,5 και ακολουθούν με 30 η αμερικανική ήπειρος, με 34,2 η Αφρική, με 42,2 η Ωκεανία με τη Νοτιοανατολική Ασία, με 45,3 οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και με 48,5 οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και η Μέση Ανατολή. Οπως λένε και οι RSF, η Αραβική Ανοιξη δεν έφερε καρπούς...

Να επιστρέψουμε όμως στην Ελλάδα και στη «δραματική» (έτσι τη χαρακτηρίζουν οι RSF) πτώση της στον κατάλογο. Μια πτώση «ακόμη πιο ενοχλητική κι από την πτώση της Ουγγαρίας», καθώς στην περίπτωση της χώρας μας «είναι σκέτη καταστροφή το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι τόσο στην κοινωνική κατακραυγή όσο και στη βία των αστυνομικών και των εξτρεμιστικών ομάδων». Δεν παραλείπουν τέλος οι RSF να αναφερθούν στην ελληνική Ακροδεξιά, γράφοντας: «Οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ έχουν επίσης πρόβλημα με την ιδιαιτέρως βίαιη και νεοναζιστική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».
ΥΓ. Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να μας ανακουφίζει, αλλά η Τουρκία περιγράφεται ως «η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου» για τους δημοσιογράφους και κυρίως για εκείνους τους συναδέλφους που κριτικάρουν την πολιτική των αρχών αναφορικά με το κουρδικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: