«Αρχικά δίνεται η εντύπωση ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν αλλού, στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, όμως, σημειώνονται και στη Γερμανία» , δήλωσε στη Deutsche Welle ο Βόλφγκανγκ Γκλαντς, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Γερμανία και μπορεί να μην έχουν ενδεχομένως την ίδια βαρύτητα συγκριτικά με άλλες χώρες, ωστόσο αποτελούν σαφείς παραβιάσεις των όσων ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά να φέρουν όλοι οι αστυνομικοί σαφή διακριτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. Οπως εξηγεί ο Γκλαντς, «δεν χρειάζεται να είναι ταμπελάκια με τα ονόματά τους. Σκεφτόμαστε και τους αστυνομικούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρήσουν την ανωνυμία τους για να προστατευθούν από ενδεχόμενους κινδύνους».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Human Rights Watch για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία Χίου Ουίλιαμσον εξηγεί στη Deutsche Welle, στη Γερμανία υπάρχει μια σχετική έλλειψη ευαισθησίας ως προς τις ρατσιστικές επιθέσεις. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «οι αστυνομικοί, αλλά και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι - ακόμη και δικαστές - χρειάζονται ειδική εκπαίδευση κατά των διακρίσεων», καθώς πιστεύει ότι οι επιθέσεις εναντίον εθνικών μειονοτήτων θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με περισσότερη ευαισθησία. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι είναι συχνές οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι αστυνομικοί πραγματοποιούν συχνότερα ρατσιστικές είδους διακρίσεις, ελέγχοντας πιο συχνά και με μεγαλύτερη αυστηρότητα μετανάστες, για παράδειγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου