"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρατσισμός και με δικαστική απόφαση



Μπορεί τα ρατσιστικά φαινόμενα να εκφράζουν, παντού και πάντα, κάποιες κοινωνικές και πολιτικές πραγματικότητες, αλλά, όταν αυτά παίρνουν και μορφή δικαστικής απόφασης, το πράγμα παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις. 

Αυτό συνέβη στη Σμύρνη, σε μια υπόθεση όπου κατηγορούμενος ήταν κάποιος για αντικουρδικό -και όχι μόνο- ρατσισμό.

Η υπόθεση έχει ιστορία επτά ετών, αλλά συνεχίζεται με τη σχετική πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στις 6 Μαΐου 2006 σύνδεσμος ονόματι «Σύνδεσμος Τουρκιστικής Φυλής» ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών. «Να εμποδιστεί η αύξηση του κουρδικού πληθυσμού» ήταν το σύνθημα της εκστρατείας. «Τούρκοι και Τουρκάλες, κάντε ένα παιδί ακόμα, διότι λιγοστεύετε. Αυξάνονται οι προδότες, οι τσαντάκηδες και τα βαποράκια. Είμαστε ο μόνος δρόμος για να κάνουμε τον Τούρκο, που έχει στριμωχθεί μεταξύ της αραβικής και της δυτικής κουλτούρας, να αγαπήσει και πάλι τον εαυτό του. Ο δρόμος που θα δώσει την απάντηση που αξίζει στις συμμορίες Κούρδων και Τσιγγάνων»

Αυτά έλεγε ο σύνδεσμος, με αποτέλεσμα να βρεθούν κάποιοι να κάνουν μήνυση με την κατηγορία περί πρόκλησης μίσους και εχθρότητας, με βάση το σχετικό άρθρο του ποινικού κώδικα.

Οι δικηγόροι που έκαναν τη μήνυση υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι «είμαστε ενώπιον μιας αυτάρεσκης ρατσιστικής αντίληψης. Η εκστρατεία περιέχει μηνύματα ρατσισμού και βίας. Ο λόγος που ίδρυσαν το σύνδεσμό τους είναι για να εμποδίσουν την αύξηση αυτών που δεν έχουν τουρκική καταγωγή και ίσως μακροπρόθεσμα να τους εξοντώσουν. Αυτό που κάνουν είναι υποστήριξη της γενοκτονίας»

Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο κρίνοντας ότι οι απόψεις του τελευταίου δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Μάλλον όμως συνιστά απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ο τρόπος με τον οποίο το δικαστήριο δικαιολόγησε την αθωωτική απόφαση:  
 
Εκρινε ότι ο κατηγορούμενος απλώς «άσκησε κριτική». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η κριτική του αναφέρεται μόνο στα άτομα και τις ομάδες που έχουν τάση να εγκληματήσουν»

Και επειδή ο κατηγορούμενος αναφερόταν στους Κούρδους και τους Τσιγγάνους, αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο έκρινε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν τάση εγκληματική!

Δεν υπάρχουν σχόλια: