Εχω την αίσθηση ότι το σκάνδαλο με τα βρουτσοvoucher είναι ευρύτερων διαστάσεων από αυτό που πολλοί έχουν στο μυαλό τους, και πιθανώς και ο Πρωθυπουργός παρότι έλαβε τη γενναία απόφαση να καταργήσει το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης των νέων επιστημόνων με το βοήθημα των 600 ευρώ. Και τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός των προηγούμενων εβδομάδων, είναι ίσως μια ευκαιρία για το Μέγαρο Μαξίμου να διερευνήσει τις ακριβείς διαστάσεις του σκανδάλου, στέλνοντας ενδεχομένως σπίτι τους, τους υπευθύνους.
Οπως φαίνεται λοιπόν, το σκάνδαλο δεν εντοπίζεται τόσο στο ποιοι και πόσοι εκ των ιδιοκτητών κέντρων επιμόρφωσης και κατάρτισης (ΚΕΚ) που θα διαμοιράζονταν το πρόγραμμα είχαν τα σχετικά προσόντα, αλλά στις επτά πλατφόρμες οι οποίες υποδείχθηκαν στους ΚΕΚάρχες από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το πρόγραμμα.
Ελαβα προς τούτο, συγκλονιστική επιστολή, ιδιοκτήτριας, πολύ σοβαρού φορέα, πασίγνωστου σε έναν ορισμένο κλάδο επιστημών, ο οποίος όχι μόνο ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή, αλλά εν τέλει, παρότι απασχόλησε περί τα 80 άτομα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, τώρα βρέθηκε εντελώς στον αέρα, και χωρίς να πληρωθεί.
Μου γράφει σχετικά (και μεταξύ πολλών άλλων) η επιστολογράφος μου:
Είχαμε 2 ημέρες για να επιλέξουμε εταιρεία για να κάνουμε τη λεγόμενη σύζευξη. Επιλέξαμε 2 εξ αυτών.
...η αποκάλυψη...
«Να σημειώσω ότι στην ουσία ως ένα από τα 399 Κέντρα Διά βίου Μάθησης κληθήκαμε να κάνουμε τη διαχείριση του Προγράμματος, Ουδεμία σχέση είχαμε με το περιεχόμενο των 10 αντικειμένων τηλεκατάρτισης που προσφερόταν από τις 7 πλατφόρμες.
... και το παράπονο
Και όπως προανέφερα, η επιστολογράφος μου, που επαναλαμβάνω κατέχει ξεχωριστή θέση στον χώρο της επιμόρφωσης σε έναν συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, διατηρώντας από πολλών ετών πλην των άλλων και ένα σοβαρό κέντρο διά βίου μάθησης, διεκτραγωδεί τη ζημία που υπέστη εξαιτίας των χειρισμών του υπουργείου Εργασίας. Γράφει σχετικά:
«(...) Είναι τόσο λυπηρό για εμάς να κρινόμαστε - από όσους δεν έχουν σαφή εικόνα του ρόλου μας στη Δράση αυτή του Υπουργείου - ως έχοντες ευθύνη για αυτό το μέτριο ή κακό υλικό των πλατφορμών. Και αυτό γιατί εμείς ως Κέντρο Διά βίου Μάθησης έχουμε περιεχόμενο υψηλής αξίας ειδικά για τους επιστήμονες στους οποίους κατεξοχήν απευθυνθήκαμε (...). Εξαρχής όμως δεν είχαμε τη δυνατότητα να παράσχουμε το δικό μας περιεχόμενο.
Για να εξυπηρετήσουμε το Πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις μας κατά την υλοποίηση του Προγράμματος προβήκαμε σε άρση της αναστολής εργαζόμενών μας, απασχολήσαμε τους άλλους μισούς με τηλεργασία, και συνολικά εργασθήκαμε για 2 1/5 εβδομάδες περί τα 80 άτομα επί σχεδόν 20 ώρες ημερησίως εξυπηρετώντας συνολικά 10.009 αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό. Και όλα αυτά μέσα στην πανδημία. Ολοι οι άνθρωποί μας εργάσθηκαν σαν μια γροθιά. Ηταν ένα τεράστιο και επίπονο έργο. Η προσδοκία και ο στόχος μας ήταν να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να λάβουμε τα προβλεπόμενα από την Πρόσκληση του Υπουργείου.
Και τώρα...
Μετέωροι. Και υπόλογοι στους δικούς μας ανθρώπους που εργάσθηκαν με απίθανο ζήλο και αυτοθυσία»...
Ολόκληρη η επιστολή, καθώς και τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, είναι στη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου, αν κάποιος από εκεί θελήσει πραγματικά να ασχοληθεί με το πώς στήθηκε όλο αυτό το κόλπο με τα 600άρια. Αρκεί να μου ζητηθεί...
Λόγω κορωνοϊού οι διακοπές αυτές καταργήθηκαν. Οσα σχολεία προνόησαν να οργανώσουν τις εκδρομές στις αρχές του έτους, τα κατάφεραν να τις υλοποιήσουν. Οσα όχι, ιδού το πρόβλημα!
Υπολογίζεται ότι ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν περί τις 1.500 εκδρομές οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. κατ' ελάχιστον.
Ο αναγνώστης μου διερωτάται ποιο από τα παιδιά θα ταξιδέψει του χρόνου, δεδομένου ότι θα έχουν αποφοιτήσει από το σχολείο και θα έχουν εισαχθεί τα περισσότερα τουλάχιστον σε ΑΕΙ;
Καταγράφω το ερώτημα, το θέτω στην προβληματική του υπουργείου Τουρισμού και ελπίζω ότι θα τύχω μιας απαντήσεως...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου