"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ (ΑΦ)ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Δεν χρειαζόμαστε καμιά επιτροπή για το 2021

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΝΤΖΗ

Ευθύς ως συγκροτήθηκε η επιτροπή για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, πολλοί αναρωτηθήκαμε ποιος ο σκοπός αυτής της επιτροπής. Ποια η αποστολή της.

Ως καλοπροαίρετος άνθρωπος απέρριψα την εκδοχή πως συγκροτήθηκε για να βρουν ρόλους διάφορες προσωπικότητες. Μια τέτοια ερμηνεία απάδει στην προσωπικότητα των εμπνευστών της.

Συνεπώς, διαβάζοντας τα ονόματα αυτών που την συγκροτούσαν, σκέφτηκα μήπως σκοπός της επιτροπής ήταν να γίνουν γνωστά όλα τα ερμηνευτικά σχήματα για την Επανάσταση του 1821. Ότι δηλαδή ήταν μια επανάσταση κατ΄εξοχήν ταξική, όπως υποστηρίζουν οι μαρξιστές ιστορικοί ή μια επανάσταση με κυρίαρχο το στοιχείο της εθνικής αφύπνισης, όπως είναι η κρατούσα ακαδημαϊκή ερμηνεία.

Σε αυτήν την περίπτωση το κάθε μέλος της επιτροπής προβάλλει τις δικές του απόψεις, όπως είναι αυτονόητο. Όμως, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας λειτουργίας θα είναι η πρόκληση γενικότερης σύγχυσης στο επίπεδο τού κοινού νου.

 
Εξάλλου, σήμερα, όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει βιβλία σχετικά με την Επανάσταση του 1821 που να την φωτίζουν από όποια πτυχή επιθυμεί ο αναγνώστης. Δημοκρατία έχουμε, κυκλοφορούν ελεύθερα όλες οι απόψεις.

Το ζητούμενο σε εθνικές, συλλογικές, επετειακές δράσεις είναι να ομογενοποιούν και όχι να διχάζουν. Να συγκροτούν και να υποστηρίζουν ένα συνεκτικό εθνικό αφήγημα και όχι να αποδομούν το υπάρχον.

Μετά από 200 χρόνια, όποιος θέλει να προβληματιστεί για το περιεχόμενο της Επανάστασης μπορεί να το πράξει ατομικά, διαβάζοντας τα σχετικά έργα που κυκλοφορούν στην αγορά, και τα οποία είναι πάρα πολλά.

Αυτό το λέμε ατομική επιμόρφωση.

Όταν όμως πρόκειται για το έργο μιας πανεθνικής επιτροπής αυτό θα πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό και ιστορικό προσανατολισμό. Να στηρίζει τις αξίες, τους μύθους, τα πρόσωπα, με τα οποία γαλουχήθηκαν επί 200 χρόνια γενιές Ελλήνων.

 
Κανένα έθνος δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του χωρίς ένα κυρίαρχο εθνικό αφήγημα, χωρίς εθνικούς μύθους. Η αποδόμηση τους συντελεί στην αποδόμηση και της εθνικής συνείδησης.

Αυτή η ιδεολογική πανσπερμία των μελών της επιτροπής για το 2021 μόνον σύγχυση θα προκαλέσει. 


Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της, επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη. Είναι απολύτως φυσιολογικό, το κάθε μέλος να καταθέτει δημοσίως την δική του άποψη για οποιοδήποτε συμβάν της Επαναστάσεως. Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα της συμμετοχής του.

Μάλιστα, από την στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε την συγκρότηση της, ήταν υποχρεωμένη να συμπεριλάβει σε αυτήν προσωπικότητες που να εκφράζουν όλες τις ερμηνείες για την Επανάσταση.

Τούτων δοθέντων το πρόβλημα της συγκεκριμένης επιτροπής είναι υπαρξιακό και όχι επικοινωνιακό. Ο ρόλος της είναι υπονομευμένος εξ αρχής. Θα προκαλέσει ζημία και όχι όφελος.

Νόημα θα είχε αν η κυβέρνηση συγκροτούσε ένα ολιγομελές σχήμα, που θα είχε ως αποστολή...


 την διοργάνωση πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια. 


Τα υπόλοιπα που άπτονται ιδεολογικών και ιστορικών ερμηνειών, θα μπορούσαν να τα οργανώσουν οι ποικίλες συλλογικότητες που υπάρχουν και λειτουργούν ( ιδρύματα, ινστιτούτα, λέσχες, πανεπιστημιακοί τομείς, σύλλογοι, κ.λ.π).

Με άλλα λόγια, ο διάλογος να διεξαχθεί στην κοινωνία των πολιτών.

Έχω την εντύπωση πως τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται, σε βάθος χρόνου θα ενταθούν. 


Οι υπεύθυνοι ας λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: