"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Καθηγητής Ιατρικής θεωρεί πως "Δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα! " - Μιλά για πιθανή ανοσία στον ιό χωρίς να έχει προηγηθεί μόλυνση απ' αυτόν !!! (Ψεκασμένος ή μπροστά απ τους άλλους?)

Του Yonathan Freund / Polemia
Καθηγητή Ιατρικής
Yonathan Freund@yonatman


Πρώτα απ ‘όλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο περιορισμός στα σπίτια ήταν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.  


Χωρίς αυτόν τα νοσοκομεία θα είχαν κατακλυστεί και θα υπήρχε, όντως, μια κόλαση υπερθνησιμότητας.  


Ο περιορισμός περιόρισε την έκταση της επιδημίας, αλλά ίσως όχι τη διάρκειά της.
 
Πρώτη ένδειξη, οι 93 και άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου ο περιορισμός δεν είναι δυνατός ή τουλάχιστον όχι τόσο όσο αλλού. Σε αυτές τις περιοχές είχαμε ταχύτατη κυκλοφορία του ιού και σχεδόν πιο συμπτωματική οξεία λοίμωξη. Παρομοίως, με μερικές εξαιρέσεις  οι καμπύλες φαίνονται σχεδόν παρόμοιες εκεί που υπήρξε περιορισμός και κει που δεν υπήρξε 


Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το μοντέλο που διαμόρφωσε το τμήμα μας εκτάκτων περιστατικών.  


Τις πρώτες δύο εβδομάδες του «κύματος», προσβλήθηκε σχεδόν το 20% των γιατρών (συνταξιούχων ή εσωτερικών). Ένα καινούριο περιστατικό κάθε 3 ημέρες. Και αυτό ενώ παίρναμε τεράστιες προφυλάξεις.
 
Μετά από λίγο, χαλαρώσαμε, όπως όλοι οι άλλοι. Είμαστε άνθρωποι. Μεταξύ μας, και με τους άρρωστους. Λιγότερη προφύλαξη. Δεν υπήρξε πλέον ούτε ένας μολυσμένος. Αρα, το 80% του προσωπικού δεν μολύνθηκε παρά την σίγουρη έκθεση στη μόλυνση.
 
Όλες οι ορολογικές εξετάσεις αυτών των “μη μολυσμένων” ήταν αρνητικές, επομένως δεν είχαμε ασυμπτωματική λοίμωξη. Ή τουλάχιστον όχι αυτή που δημιουργεί αντισώματα, τα οποία ανιχνεύονται.
 
Πολύ γρήγορα, πολλοί από εμάς συνειδητοποίησαν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν φαίνεται να μολύνθηκε από τον ιό. Το γιατί δεν είναι αρκετά σαφές, αλλά έτσι είναι.
 
Η επιβεβαίωση ήλθε πρόσφατα από δύο ωραίες μελέτες στο Cell και το Nature (είναι κάτι διαφορετικό από το περιοδικό του Raoult, συγχωρείστε…) και πρέπει να υπάρχουν πλείστες όσες επιβεβαιώσεις: υπήρξε ανοσία.
 
Υπήρξε επομένως ένα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που ο ιός αδυνατούσε να μολύνει. Επιπλέον, οι ορολογικές εξετάσεις έδωσαν ψευδώς πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από το 5% των ασθενών με αντισώματα. Προσθέστε σε αυτό όλους τους ασυμπτωματικούς…
 
Υπήρξε επομένως, μεταξύ εκείνων που μπορούν να νοσήσουν (40% του πληθυσμού;), ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων ήδη με ανοσία (20%, 50%, δεν ξέρω). 


Τελικά, ο ιός θα κυκλοφορεί με δυσκολία.

Ο περιορισμός στα σπίτια έθεσε πραγματικά τέλος στην επέκταση του ιού στο Παρίσι, και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές (συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού μου). Ωστόσο, 3-4 εβδομάδες μετά από αυτές τις χαλαρώσεις, μηδενικός αριθμός κρουσμάτων. ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ αριθμός (εντάξει, 1-2 την εβδομάδα) νέων κρουσμάτων στο νοσοκομείο μας. Ιδια διαπίστωση και αλλού.
 
Υπάρχει το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί και να επανέλθει – γιατί όχι; – τον επόμενο χειμώνα!  


Αλλά αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η γρίπη ή ο κορωνοϊός μπορούν να μεταλλάσσονται στην κλίμακα κακός, +/- μεταδοτικός, +/- θανατηφόρος.
 
Αλλά αυτή η επιδημία τελείωσε στη χώρα μας. Δεν έχουν σημασία εστίες μόλυνσης εδώ και εκεί, και δεν έχει σημασία οποιοδήποτε άλλο σύστημα που έχει άλλα αποτελέσματα. Ο περιορισμός στα σπίτια έσωσε ζωές. Τώρα πρέπει να πάψουμε να φοβόμαστε.
 
Τέλος, αν νομίζετε ότι...


  “είναι ένας επικίνδυνος τρελός, δεν μπορούμε ποτέ να εμπιστευτούμε σε μια εντύπωση”, ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν, ας παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και αν επανέλθει θα τον αντιληφθούμε πολύ γρήγορα και μπορούμε να λάβουμε μέτρα .
 
Φυσικά δεν θα απαντήσω σε προσβολές, θα δυσκολευτώ να συζητήσω κάθε κριτική, κάθε αντίθετο επιχείρημα.  


Αυτή είναι η πεποίθησή μου και αν δεν σας ενδιαφέρει, λυπάμαι και ελπίζω να μην την έχετε διαβάσει


Με εκτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: