Οι δυο ηγέτες μετά την επικοινωνιακή φιέστα που έστησε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, με την ανταλλαγή ευχών στην μητρική γλώσσα της άλλης κοινότητας, παραχώρησαν μεγάλη συνέντευξη στο CNN TURK όπου ο τουρκοκύπριος ηγέτης με πρωτοφανή κυνισμό επικαλείται ευθέως την απειλή του Barbaros και διατυπώνει μια σειρά θέσεις και προτάσεις οι οποίες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια διάλογου.
Η Αθήνα αντιμετωπίζει ως ουδέτερος παρατηρητής τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θέλοντας να αποφύγει κόντρες με την Άγκυρα, περιοριζόμενη στην διατύπωση της αυτονόητης θέσης για ανάγκη κατάργησης των Εγγυήσεων, όταν είναι σαφές πια ότι η λύση του Κυπριακού δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα αυτό.
Η ελληνική πλευρά μάλιστα είναι έτοιμη να εμπλακεί σε μια πολυμερή, έστω και άτυπη, διαβούλευση για το Κυπριακό, στο περιθώριο του Νταβός, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους εταίρους, συμμάχους και δανειστές, μεταφέροντας πλέον όλο το βάρος της ευθύνης για τις αποφάσεις στο Κυπριακό στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί σε αυτό το παιγνίδι συμβολισμών και εντυπώσεων και αδυνατεί να αντιληφθεί την παγίδα που έχει στηθεί, καθώς πλέον η διεθνής κοινότητα έχει σχεδόν πεισθεί από τα επικοινωνιακά μηνύματα που εκπέμπονται ότι όλα βαίνουν καλώς στις διακοινοτικές συνομιλίες, ενώ ουσιαστικά υπάρχει χάσμα στα κρίσιμης σημασίας (για την ελληνοκυπριακή πλευρά) κεφάλαια του Κυπριακού.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης μιλώντας στον γνωστό τούρκο δημοσιογράφο Τζουνειτ Οζντεμιρ άνοιξε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα:
- Παραδέχεται ότι η τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση επειδή δεν κατόρθωσε να επιβάλλει διεθνώς την οντότητα του ψευδοκράτους
- Για το φυσικό αέριο εμμέσως απειλεί, ότι εάν δεν υπάρξει λύση ώστε να επωφεληθούν και οι τουρκοκύπριοι, αλλά και η Τουρκία, τότε τα τουρκικά πολεμικά θα επιβάλουν την διακοπή των ερευνών.
Λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί: «Αν βρούμε ένα λογικό δρόμο τότε θα ωφεληθούμε όλοι, αν ακολουθήσουμε μη λογικό δρόμο τότε θα υπάρξει ένταση. Γνωρίζετε πως όταν ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις, πήγε το Μπαρμπαρός και πολεμικά πλοία, και τις διέκοψαν. Φυσικά μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι μειώσεις των τιμών, αλλά εγώ πιστεύω ότι καμιά διεθνής εταιρεία δεν θέλει να κάνει γεωτρήσεις ανάμεσα σε πολεμικά πλοία…».
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει η παρέμβαση του κ. Ακιντζί για το περιουσιακό, καθώς με μια ισοπεδωτική λογική δηλώνει ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν στον Βορρά μια περιουσία 1,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων και οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν στον Νότο περίπου 500 χιλιάδες στρέμματα οπότε η διάφορα είναι ένα εκατομμύριο στρέμματα και ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς αυτής θα λυθεί με αποζημιώσεις... Προέβλεψε μάλιστα ότι το ποσό που θα δοθεί σε αποζημιώσεις θα φθάσει τα… 25-30 δισ. δολάρια.
Προφανώς ο κ. Ακιντζί πιστεύει ότι όχι μόνο θα περιορίσει την επιστροφή ιδιοκτησιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για όσους τουρκοκύπριους ή εποίκους υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν καταπατημένες περιουσίες οι αποζημιώσεις θα ισοδυναμούν με… εξάρι στο τζόκερ.
Το πρόβλημα βεβαίως είναι ποιος θα μπορέσει να καλύψει τα τεράστια ποσά που θα απαιτηθούν, καθώς και στο Σχέδιο Ανάν όλοι οι Δωρητές εμφανίζονταν γενναιόδωροι, αλλά όταν ήρθε η στιγμή να συνεισφέρουν στην λύση, μετά βίας συγκεντρώθηκαν 500 εκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν τα 400 εκατ. δολάρια.
Οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από τουρκικής πλευράς, αλλά και από τον πολυπράγμονα μεσολαβητή Μ. Αϊντα για κάλυψη του κόστους της λύσης από τα έσοδα από το φυσικό αέριο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε καν σαν βάση συζήτησης από την Λευκωσία, καθώς ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι Ελληνοκύπριοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν για δεύτερη φορά το κόστος της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Και ενώ δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την χρηματοδότηση, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης είναι αυτός που στην συνέντευξή του στο CNN TURK δηλώνει ότι:
«είναι ένα από τα προβλήματα, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την λύση».
Ο κ. Αναστασιάδης κάνει το ολέθριο σφάλμα να αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό ως απλώς και μόνο ζήτημα «χρηματοδότησης», ενώ αντιθέτως είναι ουσίας του Κυπριακού. Όσο λιγότερες περιουσίες επιστραφούν τόσο μεγεθύνεται το κόστος των αποζημιώσεων και, όσο λιγότερες περιουσίες επιστρέφονται, τόσο λιγότερο είναι και το έδαφος το οποίο θα επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Διαλύοντας όμως τις ψευδαισθήσεις ο Μ. Ακιντζί δηλώνει ότι το Περιουσιακό θα πρέπει να συζητηθεί… τελευταίο για να μην επηρεάζεται το κλίμα. Και εκθέτοντας τον Ν. Αναστασιάδη επισήμανε ότι οι διαρροές που υπήρξαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και απέρριψε κατηγορηματικά ότι έχει συμφωνήσει ότι τον πρώτο λόγο θα έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης της ιδιοκτησίας.
«Αν πει κάποιος θέλω να επιστρέψω χωρίς να κοιτάξει ποιος κάθεται μέσα θα έχει το δικαίωμα επιστροφής. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Επειδή και αυτός που κάθεται μέσα έχει ένα παρελθόν 42 χρόνων. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε και το δικαίωμα του χρήστη στην υπόθεση Δημόπουλος. Αυτό που δεχτήκαμε δεν είναι ο πρώτος λόγος στον ιδιοκτήτη, αλλά η πρώτη αίτηση θα γίνεται αποδεκτή από τον ιδιοκτήτη. Θα πηγαίνει δηλαδή στην επιτροπή παρουσιάζοντας τα έγγραφα του αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνει αυτό που θέλει. Αν θέλει αποζημίωση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν θέλει να επιστρέψει τότε τι θα γίνει ο άνθρωπος που μένει μέσα. Δεν υπάρχει συμφωνία γι αυτό ακόμη. Θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
Για να μην υπάρχουν μάλιστα αμφιβολίες για τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι προτεραιότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι η «Πολιτική Ισότητα», ενώ για την ελληνοκυπριακή πλευρά, προτεραιότητα είναι οι Εγγυήσεις και η επιστροφή εδαφών.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης όμως έχει έτοιμο και το Plan B καθώς, όπως δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, εάν δεν υπάρξει λύση, το πρώτο θέμα που θα συζητήσει είναι το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά με ταυτόχρονη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου και του (παράνομου) αεροδρόμιου του Τύμπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου