"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


2015 και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Tί αφήνει η χρονιά που φεύγει στα εθνικα θέματα


Τι αφήνει πίσω του το 2015 στα εθνικά μας θέματα; 


Τίποτα το θετικό, είναι η άμεση διαπίστωση. Η κυβέρνηση Τσίπρα πειραματίζεται επικινδύνως σε όλους τους τομείς. Πώς να χειριστείς τα εθνικά θέματα, όταν δεν πιστεύεις στην έννοια του έθνους, στην εθνική ταυτότητα και τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού;


Το μεγαλύτερο λάθος είναι η πολιτική των ανοικτών συνόρων και η αλλαγή στη νομοθεσία περί ιθαγένειας. Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, αλλά, μόλις ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., πολλαπλασιάστηκε ως διά μαγείας το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ρεύμα. Το πρώτο επτάμηνο του 2015 οι παρατύπως εισελθόντες στη χώρα μας ήσαν πενταπλάσιοι από όσους εισήλθαν το αντίστοιχο επτάμηνο του 2014 με κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Η νέα νομοθεσία περί παροχής της ιθαγένειας σε τέκνα μεταναστών μόλις εγγραφούν στην α΄ δημοτικού, αφενός, παραβιάζει σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφετέρου, αποτελεί κίνητρο για την έλευση περισσότερων αλλοδαπών άρα και φανατικών ισλαμιστών.


Στο ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων η χρονιά ξεκίνησε με την απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει αλυτρωτική ιδεολογία, και έκλεισε με την πρόσφατη επίσκεψη του Σκοπιανού ΥΠΕΞ Νίκολα Ποπόφσκι στην Αθήνα και με την κοινή διαπίστωση ότι ουδεμία πρόοδος υπάρχει. Μεσολάβησε η λίαν ενδιαφέρουσα δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στις 20/5/2015 ότι η γειτονική μας χώρα οδηγείται σε χαλαρή συνομοσπονδιακή μορφή με μεγάλη πιθανότητα διασπάσεως μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας.


Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν βελτιώθηκαν. Ούτε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών ούτε στο ζήτημα της ρυθμίσεως των θαλάσσιων ζωνών. Θυμίζω τις συνεχείς επιθέσεις κατά ορθόδοξων ναών και τον εποικισμό ελληνικών περιοχών από Τσάμηδες και άλλους φανατικούς, με απτό αποτέλεσμα την ήττα του υποψηφίου της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές για τη Χειμάρρα.


Τα ελληνοτουρκικά σκιάζονται από τον δόλιο ρόλο της Αγκυρας στο Μεταναστευτικό και από τις προκλήσεις στη Θράκη.Βεβαίως ευθύνονται και ελληνικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, που άφησαν τον νομό Ροδόπης χωρίς χριστιανό βουλευτή. Πάντως η Τουρκία, παρά την αλαζονεία των Ερντογάν και Νταβούτογλου, έχει σοβαρότατα προβλήματα με τη διαρκή εξέγερση των Κούρδων και με την επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.


Η προσοχή μας κατά τη νέα χρονιά πρέπει να είναι στραμμένη στο Κυπριακό. Διαφωνώ ριζικά με την αισιοδοξία ορισμένων για τα χαμόγελα του Τουρκοκύπριου Ακιντζί: 


Ο Νίκος Αναστασιάδης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός και να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα, αν έλθει σχέδιο ίδιο ή χειρότερο από το απορριφθέν διχοτομικό του Ανάν.


Το μείζον εθνικό θέμα είναι η Παιδεία. Ας κρατήσουμε μακριά τους εθνομηδενιστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: