Αυτό προκύπτει από την πρώτη έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε χθες, στην οποία αξιολογείται η νομοθετική κατάσταση, οι διοικητικές ικανότητες και πρακτικές στην Τουρκία, καθώς και κατά πόσο εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα στον τομέα της μετανάστευσης και της διεθνούς προστασίας. Η Κομισιόν εντοπίζει πρόοδο στη διασυνοριακή συνεργασία με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη FRONTEX, ενώ ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη γειτονική μας χώρα για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ομως, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία, φαίνεται ότι έχει ακόμα δρόμο στους ακόλουθους τομείς.
Τρίτον, θα πρέπει να φροντίσει για την πιο αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων της και για την ανάπτυξη πιο στενής διασυνοριακής συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η Τουρκία επίσης θα πρέπει να συνεχίσει να αναθεωρεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ενώ, τέλος, θα πρέπει να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης των Ρομά που ζουν στην Τουρκία, καθώς και μια νομοθεσία για την πρόληψη των διακρίσεων.
Οταν η Τουρκία θα πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, μόνο τότε θα μπορεί η Κομισιόν να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο την άρση του περιορισμού της βίζας στους Τούρκους πολίτες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου