"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το έλλειμμα και ο πυρετός

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Κατά καιρούς εμφανίζεται στις οθόνες η κυρία Γεωργαντά, στέλεχος της Στατιστικής Υπηρεσίας, και καταγγέλλει άλλους συναδέλφους της ότι εκ προθέσεως έδωσαν ανακριβή στοιχεία για το έλλειμμα, με συνέπεια να μπει η χώρα στο μνημόνιο.  

Τι ωραία και τι ρομαντικά θα ήταν αν η είσοδός μας στο μνημόνιο είχε κριθεί από μερικές στατιστικές μονάδες, ενώ αν είχαν δεχτεί τους ακριβέστερους υπολογισμούς της κυρίας Γεωργαντά (και δεν αμφιβάλλω ότι μπορεί να ήταν ακριβέστεροι) η χώρα θα την είχε... γλιτώσει!  Ομως τα πράγματα είναι τραγικά.

Ηταν νομοτελειακή η είσοδός μας στα μνημόνια όπως μπήκαν και άλλες χώρες χωρίς αντιδικίες ως προς τα στατιστικά στοιχεία μεταξύ των στελεχών των Στατιστικών Υπηρεσιών τους. Για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω, ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα από την ιατρική επιστήμη.

Ενας καλός γιατρός (η κυρία Γεωργαντά) μετράει με ευσυνειδησία και ακρίβεια τον πυρετό ενός ασθενή και τον βρίσκει χαμηλό π.χ. 37 και ένας άλλος κακός ή επίορκος γιατρός τον μετράει λάθος ή και εκ προθέσεως και τον βρίσκει π.χ. 39. Αυτά θα είχαν κάποια σημασία αν είχαμε έναν ασθενή με κρυολόγημα και έπρεπε να υπολογίσουμε σωστά τα αντιπυρετικά. Ομως εδώ έχουμε μια χώρα σε κωματώδη κατάσταση, ετοιμοθάνατη και μάλλον την ωφελεί εκείνος που έδωσε υψηλότερο πυρετό έστω ανακριβή γιατί μπήκε εσπευσμένα στην εντατική, ενώ επαναπαυμένοι στο ακριβές 37άρι θα χάναμε τον ασθενή στο ράντζο! Και όλη αυτή η ανούσια διαμάχη των στατιστικολόγων παράγει τρία χρόνια μετά συνέπειες με αποτέλεσμα να εμπλέκονται ανακριτές, εισαγγελείς, δικηγορικοί σύλλογοι και όλο αυτό να έχει πάρει τη μορφή ενός συνωμοτικού θρίλερ για το πόσο πυρετό είχε ο ετοιμοθάνατος πριν από τρία χρόνια!

Aυτές τις μέρες προσπαθούμε να βρούμε τι έγινε με τον ανακριτή ωσάν η κυρία Γεωργαντά να έχει στα χέρια της το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πρέπει για λόγους ασφαλείας να το παραδώσει εκτός ή εντός του ανακριτικού γραφείου! 

Δεν θα ήταν καλύτερα αν η Δικαιοσύνη δεν διέταζε έρευνες για το καθετί που υποτίθεται ότι τη θίγει και να ρίξει το βάρος στην έκδοση αποφάσεων; 

Και επειδή αναφέραμε πριν ιατρικό παράδειγμα για την περιγραφή του αντικειμένου, κλείνω με μια ευχή προς όλους: "Περαστικά μας!".

Δεν υπάρχουν σχόλια: