"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Απουσία αρίστων υποτρόφων - O "εξυπνότερος" λαός του κόσμου ψάχνει τους αριστούχους με τα κυάλια

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ...

Οι καλύτεροι απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ αποχωρούν μαζικά από τη χώρα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι δεν βρέθηκαν αριστούχοι, δηλαδή πτυχιούχοι με βαθμό πτυχίου πάνω από 8 με 10, για να κερδίσουν το σύνολο των 100 υποτροφιών σε επιστημονικά αντικείμενα αιχμής, που χορηγεί το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών σε συνεργασία με την εταιρεία Siemens;

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχετικού πενταετούς προγράμματος υποτροφιών Αριστείας του ΙΚΥ, συνολικής αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ, θα δοθούν 100 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, 200 μεταδιδακτορικής έρευνας και 200 για παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης. Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 προκηρύχθηκαν 100 θέσεις για διδακτορική διατριβή, 50 θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές επιπέδου μάστερ και 50 θέσεις για εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας. Οι υποτροφίες στοχεύουν στην επιλογή των αρίστων στο πλαίσιο τεσσάρων επιστημονικών τομέων αιχμής και καινοτομίας, δηλαδή σε Ενέργεια, Υγεία, Βιομηχανία και Υποδομές-Αστική Ανάπτυξη-Περιβάλλον.

«Το επίσης σημαντικό είναι ότι οι υποτροφίες θα ήταν για σπουδές και έρευνα αποκλειστικά σε ελληνικά ΑΕΙ, άρα το όφελος για τη χώρα θα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Αφενός θα μείνει το επιστημονικό δυναμικό στην Ελλάδα, κόντρα στις τάσεις φυγής που σαρώνουν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας μας τελευταία, αφετέρου τα επιπλέον χρήματα για έρευνα θα στηρίξουν τα αποστραγγισμένα ερευνητικά εργαστήρια και οι νέοι επιστήμονες θα μπορούν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των κόπων τους στα διεθνή φόρα», ανέφερε, , η πρόεδρος του ΙΚΥ και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Εφη Κ. Μπάσδρα. Και τόνισε: «Ολα τα παραπάνω υπό έναν όρο: αυτόν της αριστείας». Δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μιας υποτροφίας (πλην των θέσεων της μεταδιδακτορικής έρευνας) ήταν ο βαθμός του βασικού πτυχίου να είναι μεγαλύτερος του 8. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο πήχυς χαμήλωσε, αφού για την απονομή πτυχίου ως άριστα θεωρείται βαθμός τουλάχιστον 8,5.

Δυστυχώς όμως, το βαθμολογικό όριο αποτέλεσε τροχοπέδη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς οι αιτήσεις για τις 100 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής ήταν λιγότερες του αριθμού των υποτροφιών. 

 Αντίθετα, για τις υποτροφίες μεταδιδακτορικής έρευνας, όπου λόγω και της χρονικής απόστασης από τη λήψη του βασικού πτυχίου δεν υπήρχε το βαθμολογικό όριο του 8, οι υποψήφιοι ήταν υπερτριπλάσιοι των θέσεων

 «Αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ με βαθμό πάνω από 8. Αυτό φάνηκε από την πρόσφατη προκήρυξη, αλλά και από το πρόγραμμα προπτυχιακών υποτροφιών που υλοποιεί το ΙΚΥ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι φοιτητές των οποίων η μέση βαθμολογία ανά έτος ξεπερνά το άριστο 8,5 είναι πολύ λίγοι. Αφού δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο για την κατάκτηση του άριστα, γιατί να ζορίζεται κάποιος;», λέει η κ. Μπάσδρα. Ετσι, για να δοθούν κίνητρα υπέρ της αριστείας, άλλαξαν οι όροι υποτροφιών, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι νυν φοιτητές. «Στον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, το ΙΚΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα επιβραβεύει την αριστεία, ανεβάζοντας τον μέσο όρο για την απόκτηση προπτυχιακής υποτροφίας από το αναιμικό 6,51 στο 8,51. Κάθε χρόνο υπάρχει ποσό στον προϋπολογισμό του ΙΚΥ για χρηματοδότηση υποτρόφων προπτυχιακών σπουδών με περίπου 1.500 ευρώ. Το ποσό των προπτυχιακών υποτροφιών θα κατανέμεται πλέον σε λιγότερους υποψηφίους, επαυξημένο έτσι ώστε πραγματικά να επιβραβεύονται οι άριστοι», παρατηρεί η ίδια.

Η απουσία αρίστων υποψηφίων για τις 100 υποτροφίες του ΙΚΥ οφείλεται, εύλογα, και στη μετανάστευση πολλών αρίστων αποφοίτων ελληνικών ΑΕΙ. «Οι ελάχιστοι άριστοι των πανεπιστημίων μας απορροφούνται εν ριπή οφθαλμού από τα καλύτερα ξένα ΑΕΙ. Η πορεία των νέων αυτών, γνωστή! Καταλαμβάνουν θέσεις στις πιο αξιοζήλευτες σχολές του κόσμου. Γεμάτο είναι το ΜΙΤ από ελληνικά ονόματα καθηγητών», λέει η πρόεδρος του ΙΚΥ και συμπληρώνει: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι άριστοι είναι το κεφάλαιο μιας χώρας που ποντάρει στην ανάπτυξη, η δύναμη που βοηθά μια χώρα να ξεκολλήσει από τη μιζέρια και την υποβάθμιση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: