"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι νομοθέτες του μπάχαλου

Του Αντωνη Καρπετοπουλου

O Ολυμπιακός, με την απόφασή του να μην καταθέσει ένσταση για την εγκυρότητα του αγώνα του με τον Πανσερραϊκό, έσωσε το κύρος της διοργάνωσης που λέγεται Κύπελλο Ελλάδος.

Ο Πανσερραϊκός όντως χρησιμοποίησε για δύο λεπτά έξι ξένους παίκτες. Με βάση τον κανονισμό, μια ομάδα της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής δεν μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερους από πέντε. Το παράπτωμα είναι βεβαιωμένο και η ποινή του αποκλεισμού θα επιβαλλόταν. Ομως, δικαιοσύνη δεν σημαίνει επιβολή ποινής που βασίζεται σε έναν ηλίθιο κανονισμό και ο συγκεκριμένος κανονισμός είναι τέτοιος.
Αυτή η ιστορία είναι μια ακόμα περίπτωση ελληνικής τσαπατσουλιάς. Γιατί προέκυψε αυτό το μπάχαλο; Γιατί προφανώς κάποιος, συντάσσοντας την προκήρυξη της διοργάνωσης του Κυπέλλου, έκανε αντιγραφή (ή ίσως και copy paste!) των περσινών διατάξεων, που ανέφεραν ότι και στο Κύπελλο ισχύουν οι κανονιστικές διατάξεις των πρωταθλημάτων των κατηγοριών στις οποίες οι ομάδες παίρνουν μέρος. Αυτός που έγραψε (ή απλά κόπιαρε την προκήρυξη) προφανώς ξέχασε ότι από φέτος στα πρωταθλήματα της Β΄ και της Γ΄ Εθνικής ισχύουν περιορισμοί που αφορούν τους ξένους παίκτεςπεριορισμοί που δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στους αγώνες του Κυπέλλου γιατί δημιουργούν βάσεις άνισου ανταγωνισμού.

Το δεύτερο που αποκάλυψε αυτή η ιστορία είναι ότι η EΠΟ, που προΐσταται του Κυπέλλου, δεν έχει καμία δυνατότητα να κινηθεί αυτεπάγγελτα όταν προκύπτουν τέτοιου τύπου παραβάσεις χωρίς να υπάρχει καταγγελία. Κι αυτό είναι από ό, τι φαίνεται μια καθαρά ελληνική εφεύρεση!


Η UEFA, όταν προκύπτουν τέτοιου τύπου παρατυπίες, δεν περιμένει καταγγελίες: δρα αυτεπάγγελτα και τιμωρεί.

Η ΕΠΟ για χρόνια πετάει εύσχημα το μπαλάκι στις ομάδες, ώστε να παρεμβαίνει στη συνέχεια ρυθμιστικά ή «νταραβεριτζίδικα», για να χρησιμοποιήσω μια λέξη πολύ αγαπητή στο θερμοκήπιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ΕΠΟ για χρόνια, αντί να εποπτεύει, προτιμάει να κάνει εξυπηρετήσεις, να παζαρεύει ποινές, να σώζει ή να καταδικάζει, αφού ωστόσο άλλος χρεωνόταν το βάρος της καταγγελίας του όποιου κανονιστικού παραπτώματος.

Ο Ολυμπιακός έκανε πολύ καλά που δεν έκανε ένσταση: τα ματς πρέπει να κερδίζονται και να χάνονται στα γήπεδα. Ο κ. Σοφοκλής Πιλάβιος, ωστόσο, πρέπει να ζητήσει κάποιες παραιτήσεις και να κάνει κάποιες τροποποιήσεις στους κανονισμούς.

Οι νομοθέτες του μπάχαλου πρέπει να πάνε στα σπίτια τους.
Και η ΕΠΟ να γίνει επιτέλους φορέας με κύρια ευθύνη την προστασία του αθλήματος.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: